Cestovanie bude drahšie pre všetkých

Doprava tento rok zdražie takmer každému cestujúcemu, a to od piatich až do dvadsiatich percent. Nárast cien sa týka áut, autobusov aj vlakov. Dôvodom sú vysoké ceny palív, ku ktorým prispela drahá ropa aj vládny daňový balíček. Zdražovanie po predajcoch palív či železničiaroch najnovšie potvrdili prevádzkovatelia diaľkovej autobusovej dopravy.

11.03.2011 12:08
autobus, MHD, stanica, zastávka Foto:
Ilustračné foto
debata

Ceny lístkov na niektoré diaľkové autobusy sa zdvihli o takmer desatinu. Napríklad na trase z Bratislavy do Šiah stál pôvodne lístok 9,50 eura, po novom je to 10,30 eura. ,,Medzi zástavkami Bratislava a Zvolen však ostalo cestovné na pôvodnej úrovni," povedala Eva Vozárová, hovorkyňa Slovak Lines. Ak by sa cestujúci z hlavného mesta do Šiah rozhodol ísť vlastným autom, len benzín by ho vyšiel asi na 18 eur, čo je o takmer pätinu viac ako pred rokom. Zdražovanie čaká aj vlak, kde sa má cestovné v lete zvyšovať o päť percent.

Liter benzínu stojí aktuálne rekordných 1,43 eura a zrejme ešte v závere tohto týždňa ceny opäť stúpnu. Aj nafta je oproti vlaňajšku drahšia už o takmer tretinu pri cene vyše 1,3 eura za liter. Niektoré autobusové spoločnosti zatiaľ nezdražovali z obáv pred stratou cestujúcich, ešte vyššie ceny palív to však podľa odborníkov môžu zmeniť.

Pasažieri na niektorých diaľkových linkách si však už začínajú postupne priplácať. Cestovné na prímestských spojoch už od januára zodvihlo šesť z ôsmich krajov.

Dôvodom, prečo dražie autobusová doprava na vzdialenosti nad sto kilometrov, je podľa autobusárov vyššia daň z motorových vozidiel od januára či daň z pridanej hodnoty a stále narastajúce ceny nafty.

,,Museli sme nakoniec pristúpiť k zvýšeniu cestovného od 7.¤februára v pravidelnej doprave," povedal Viliam Turan zo spoločnosti Turancar. Ceny zodvihli v priemere o päť percent. Hlavným dôvodom, prečo tak urobili, je podľa neho drahá nafta. ,,Nezvykneme reagovať na každú zmenu cien nafty. Medzičasom už opäť poskočila hore, ale momentálne neuvažujeme nad ďalším zvyšovaním," doplnil Turan.

Podobne v priebehu februára dvíhal cenu aj bratislavský Slovak Lines. ,,Zvyšovanie sa týkalo iba vnútroštátnych diaľkových liniek. Cestovné sme dvíhali v nevyhnutnej miere a pristupovali sme k nemu individuálne. Medzi niektorými zastávkami ostalo na pôvodnej úrovni," vysvetlila Eva Vozárová.

Niektoré spoločnosti zodvihli cestovné už od januára, napríklad SAD Humenné. ,,Zatiaľ neuvažujeme nad ďalším rastom cien," povedal Jozef Lacký z SAD Humenné. Autobusári však pozorne sledujú zdražovanie nafty. ,,Keď sa ukáže, že ceny nafty budú dlhodobo hore, tak budeme nútení cestovné zvýšiť. Ak nebudú odhady lepšie, tak zrejme v máji pred letnou sezónou sa môžu ceny lístkov zodvihnúť," doplnil Jozef Kičura z SAD Prešov. Firma však v tomto roku ceny ešte nedvíhala.

,,Cestovné sme nezvyšovali, aby sme neprišli o cestujúcich," povedala aj Anna Juhásová z SAD Lučenec. Niektoré spoločnosti už pristupujú k rušeniu menej využívaných autobusov. ,,V tomto roku sme zrušili jeden pár spojov na linke z Bratislavy do Košíc. Ostatné spoje na tejto linke ostali zachované," dodala Vozárová zo Slovak Lines.

Dopravu na vzdialenosti nad sto kilometrov zabezpečujú súkromné autobusové spoločnosti, ktoré fungujú bez akýchkoľvek dotácií. Len autobusy jazdiace na kratšie vzdialenosti sú objednávané od jednotlivých samosprávnych krajov a peniaze im tak plynú zo župných rozpočtov. Výšku cestovného v prímestských spojoch preto určujú samotní župani.

Zvyšovanie cien cestovania

Príklad zdraženia cestovania – cesta Bratislava – Šahy (asi 180 km)
  2010 2011 zmena
autom 15,3 18 +18 %
autobusom 9,50 10,30 +8 %
vlakom 9 9,5 +5 %
Poznámka: Pri aute ide len o náklady na palivo teraz a pred rokom pri spotrebe 7 litrov benzínu na sto kilometrov, v prípade autobusu už prepravca potvrdil zdražovanie a pri vlaku je výpočet pri predpokladanom 5-percentnom zdražení od augusta

Autom

  • liter benzínu vyjde teraz na 1,43 eura (pred rokom 1,21 eura) a nafty 1,31 eura (vlani 1,01 eura)
  • kilometer jazdy na aute s benzínovým motorom so spotrebou 7 l/100 km vyjde teraz na 10 centov a vlani to bolo 8,5 centa

Prímestská autobusová doprava

  • cestovné sa dvíhalo od januára tohto roku v šiestich z ôsmich krajoch
  • každý kraj zvýšil ceny rôzne
  • dôvodom sú vyššie náklady, DPH, rastúce ceny nafty

Diaľková autobusová doprava

  • cestovné dvíhajú jednotliví autodopravcovia, niektorí už od januára, ďalší sa pridali v priebehu februára
  • nie je vylúčený aj ďalší rast cien, ak sa bude nafta naďalej zdražovať
  • dôvodom rastu sú najmä ceny nafty, zvýšená daň z motorových vozidiel od januára tohto roku či DPH

Železničná doprava

  • osobný dopravca uvažuje nad zvýšením cestovného od augusta tohto roka
  • podľa ozdravného plánu železníc by sa malo cestovné ročne dvíhať o päť percent až do roku 2013
  • úvahy dopravcu hovoria o tom, že by sa mali niektoré ceny zaokrúhliť alebo zrušiť úsekové cestovné, zdražovanie by nemalo byť plošné a predpokladá sa skôr vo vzdialenostiach do 50 kilometrov

Zdroj: ZSSK, Slovak Lines, Pravda

debata chyba