Poukážky na dovolenky sú opäť v hre

Ľuďom sa opäť otvára možnosť lacnejšej dovolenky na Slovensku. Na scénu sa totiž znova vrátila myšlienka zavedenia rekreačných poukážok, z ktorých by si časť platil pracujúci a zvyšok by mu doložila firma. Podobný nápad sa v minulosti už viackrát nepodarilo zaviesť do praxe, teraz s ním prichádza strana Most. Šeky by chcela spustiť od budúcoročnej letnej sezóny.

19.04.2011 06:30
kúpanie, dovolenka, voda, deti, aqupark, tobogán Foto:
Rekreačné poukážky by mali mať hodnotu 300 eur. Z toho by približne polovicu zaplatil zamestnanec a druhú zamestnávateľ.
debata

,,Poukážky by mali hodnotu 300 eur. Z toho približne polovicu by zaplatil zamestnanec a druhú zamestnávateľ. S tým, že firma si ju môže odpočítať z daní," uviedol Zoltán Kovács zo strany Most¤-¤Híd. Šeky by mali motivovať ľudí, aby začali tráviť dovolenku viac na Slovensku, čo by malo pomôcť domácemu cestovnému ruchu.

Podobný nápad však už v minulosti stroskotal na nesúhlase Združenia miest a obcí. Nepáčilo sa mu, že si majitelia firiem budú môcť takú podporu pre pracovníkov odrátať z daní. Do rozpočtov miest by tak išlo menej peňazí. Obce však názor stále nezmenili, preto je budúcnosť šekov otázna. ,,Nepodporíme návrh, ktorý bude mať dosah na naše rozpočty. To napätie v nich z roka na rok narastá, nestojíme o ďalšie dobrodružstvo," zdôvodnil Michal Sýkora, predseda Združenia miest a obcí Slovenska.

S rekreačnými šekmi ako takými by podľa jeho slov ZMOS súhlasil. ,,Máme však riešenie pre zavedenie poukážok, ktoré nezasiahne do rozpočtov obcí," doplnil Sýkora. Nechcel ho však zverejniť, najprv ho plánuje prerokovať s ministerstvom financií.

Most tvrdí, že poukážky môžu byť síce komplikáciou pre obce, no pomôžu celkovej ekonomike. ,,Napríklad vyšším výnosom dane z pridanej hodnoty či dane z ubytovania. Zvýši sa tiež zamestnanosť v rekreačných službách, čím poklesnú náklady na dávky v nezamestnosti," vymenoval Kovács.

Zavedenie dovolenkových šekov si vypýta aj peniaze zo štátneho rozpočtu. ,,Ak by si však poukážky nakúpilo 40-percent zamestnancov, tak to prinesie štvornásobne viac peňazí, ako budú poukážky stáť štát v prvej fáze zavedenia," doplnil Kovács.

Odhady počiatočných nákladov zatiaľ spresniť nechcel. ,,Maďarsko vyšli prvotné náklady na zavedenie šekov na približne päť miliónov eur. Zato majú na tento účel zriadenú samostatnú agentúru," dodal Kovács. Na Slovensku by sa mala šekmi zaoberať Slovenská agentúra pre cestovný ruch. Hotely, reštaurácie, rekreačné zariadenia či múzeá s ňou uzatvoria zmluvu, aby si mohli ľudia u nich poukážky uplatňovať.

Myšlienka rekreačných šekov sa pozdáva aj samotným zamestnávateľom, ktorí na ne budú prispievať. ,,S návrhom sa potrebujeme podrobnejšie oboznámiť. Pokiaľ to bude v podobe možnosti a nie povinnosti, tak to vieme podporiť," uviedol Branislav Masár, výkonný riaditeľ Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení. Šeky by podľa neho mohli prispieť k zvýšeniu kvality cestovného ruchu a pozitívne vplývať na zdravotný stav zamestnancov.

Dovolenkové poukážky vítajú aj samotní prevádzkovatelia hotelov a reštaurácií. ,,Určite každá taká aktivita pomôže domácemu cestovnému ruchu. My šeky presadzujeme už niekoľko rokov," dodal Jozef Bendžala, prezident Zväzu hotelov a reštaurácií.

debata chyba