,,Deti milujú zemiakovú kašu. Ale že by uprednostňovali zemiaky, sa vôbec nedá povedať, skôr cestoviny pripravené na akýkoľvek spôsob," opísala realitu v školských jedálňach Mária Černayová, vedúca školskej jedálne zo Zvolena. Dospelí tak podľa nej nad cestovinami ohŕňajú nosom, deti, naopak, si často dajú naložiť aj druhýkrát. Chúťky súčasných tridsiatnikov, odchovaných najmä na ,,druhom slovenskom chlebe" sa tak od detí výrazne líšia.
Vyskladať ale jedlo, ktoré by bolo chutné a zodpovedalo aj štandardom podľa vedúcich školských jedální nie je jednoduché. ,,Často nemožno jedálniček pripraviť podľa toho, čo deti vyžadujú. Máme povinnú skladbu, v ktorej zemiaky musia byť dva- až trikrát do týždňa," spresnila Andrea Paučová, vedúca školskej jedálne v Brusne. Podľa nej však deti pri prílohách k jedlám príliš vyberavé nie sú a záleží od každého školáka, čo má radšej.
Viac ako na prílohy podľa nej dbajú deti na hlavné jedlá. Školáci tak začínajú čoraz častejšie uprednostňovať potraviny, ktoré by ich rodičia jedli iba za trest. ,,Máme na výber z dvoch jedál. Pozorujem, že odvtedy začali deti napríklad častejšie jesť špenát, rady majú aj tofu," povedala Černayová.
Zvýšená obľuba špenátu však podľa nej prišla, až keď dali deťom možnosť voľby. ,,Keď šli žiaci na obed a každý druhý povedal fuj, deti si napríklad špenát nedali. Teraz, keď majú možnosť výberu, nepozerajú sa tak na názor ostatných," vysvetlila Černayová.
V jednom sa však deti od svojich rodičov v priebehu rokov vôbec nezmenili. ,,Väčšina detí má rada parené buchty alebo sladké jedlá," uzavrela Paučová.