Oddych pri mori si dopraje viac ľudí

Na dovolenku do prímorských letovísk sa počas tohtoročnej sezóny vyberie viac ľudí ako vlani. Turisti tak môžu tromfnúť najúspešnejší rok 2008. Vtedy predali cestovky približne 266–tisíc zájazdov. Podľa odhadu odborníkov z cestovných kancelárií môže vzrásť počet dovolenkárov v zahraničných destináciách o približne pätnásť percent oproti vlaňajšku.

03.06.2011 10:27
more, Bulharsko, dovolenka, leto Foto:
Ilustračné foto
debata

„Vlani sa zájazdov predalo zhruba 260–tisíc. V tomto roku tak očakávame o 15 percent viac, približne na úrovni 280–tisíc,“ opísal Mikuláš Milko, predseda Klubu touroperátorov Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr. Dôvodom by malo byť pokrízové upokojenie situácie. Platy by mali podľa odhadov vzrásť v priemere o 3,7 percenta, rovnako však idú hore aj ceny tovarov či služieb.

„Chceme veriť tomu, že za vyšším záujmom o zájazdy je lepšia ekonomická situácia v rodinách,“ dodal Milko. K optimizmu ho vedie už teraz zvýšený predaj. Ľudia zájazdy kupujú o 10 až 20 percent lepšie ako vlani. Najväčšej obľube u dovolenkárov sa tešia Turecko, Bulharsko, Španielsko a Grécko.

Nepokoje a protesty v niektorých arabských krajinách nazývané aj ako „arabská jar“ však spôsobili, že do Egypta či Tuniska pôjdu Slováci menej. Z toho zrejme vyťaží najmä Turecko. Dovolenkárov by malo podľa Milka pribudnúť napriek tomu, že ceny leteniek po zdražení ropy stúpajú. Palivové príplatky k letenkám sa pohybujú od 20 do 30 eur v závislosti od dĺžky letu. „V rámci celej ceny dovolenky však nie je tento príplatok taký výrazný,“ tvrdí Milko.

Cestovné kancelárie tvrdia, že zájazdov na poslednú chvíľu v tomto roku veľa nebude. Slováci si totiž viac zvykli na to, že dovolenky nakupujú skôr v akciách v prvej chvíli. Teda ešte v decembri či januári. Predajcovia zájazdov navyše zoškrtali objednané kapacity o približne pätinu. Ponuka zájazdov bude preto menšia a aj last minutov nebude toľko.

Viac turistov by malo tento rok zavítať aj na Slovensko a to podľa odhadov asi o desať percent oproti vlaňajšku. „Napovedá tomu hospodársky vývoj. Ekonomike sa celkom dobre darí, už druhý rok za sebou, je tu teda istá stabilizácia,“ odôvodnil Tomáš Hasala, prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr. Zároveň sa podľa neho pomaly zlepšujú aj služby. „Sú lepšie ako minulý rok a vlani boli lepšie ako rok predtým. Kroky sú malé, ale idú dobrým smerom,“ doplnil Hasala. Prevádzkovatelia zariadení a stredísk savraj musia pre tlak trhu správať milšie a postupne pridávať doplnkové služby.

Slovensko prišlo za posledné roky o dôležitú klientelu z Poľska, pre ktorú je od roku 2009 po zavedení eura drahé. „Odhadujeme, že počty poľských turistov klesli v roku 2009 oproti roku 2008 skoro na polovicu. A vlani boli na podobnej úrovni,“ doplnil Hasala. Tento rok má Poliakov pricestovať viac.

Zo Slovenska sa už približne desať rokov vytrácajú aj nemeckí turisti. Ťahúňom počas tohtoročnej sezóny by tak mali byť opäť dovolenkári z Česka. O trochu viac dovoleniek doma by si mali dopriať aj slovenskí turisti.

Podiel cestovného ruchu na slovenskej ekonomike dosahuje asi 2,6 percenta, napríklad v Česku to bolo predvlani 2,9 percenta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba