Zavrieť obchody cez sviatky chcú len KDH a Smer

Zatvorenie obchodov cez všetky sviatky roka má podporu len medzi kresťanskými demokratmi a v Smere. K myšlienke KDH sa zvyšné tri koaličné strany nepridali. Ak by kresťanskí demokrati za návrhom napriek tomu stáli, zmenu v Zákonníku práce by pretlačili aj sami s opozičným Smerom.

17.06.2011 10:15
Vianočné nákupy, obchody Foto:
Nákupné centrá otvorené hneď v druhý sviatok vianočný budú možno minulosťou. Zamestnanci obchodov môžu dostať voľno vo všetky štátne sviatky.
debata

Po novom by tak boli podľa návrhu Viery Tomanovej (Smer) a Júliusa Brocku (KDH) obchody zatvorené nielen na Nový rok, Veľkonočnú nedeľu, Prvý sviatok vianočný a na Štedrý deň od dvanástej hodiny, ale aj cez ostatné sviatky. Dokopy by tak ľudia mohli na nákupy zabudnúť 14 dní v roku. Podľa predkladateľov návrhu by sa týmto spôsobom chránili najmä ženy zamestnané v obchode.

Liberáli zo Slobody a Solidarity sa však podobnej argumentácii bránia. ,,Takýto návrh určite nepodporíme, pretože ide o obmedzovanie podnikateľskej slobody," konštatovala Natália Blahová (SaS). Ženy podľa nej pracujú aj v iných službách, takže základný dôvod pre ňu nie je dostačujúci.

S tým však nesúhlasia odborári. ,,V obchode je zamestnaných 80 percent žien, ktoré pracujú za nízke mzdy cez sviatky či nedele. Podobnú zmenu preto podnecujeme už niekoľko rokov," povedala Katarína Kuľandová z odborového združenia pracovníkov obchodu a cestovného ruchu.

Odporcovia rozšíreného voľna upozorňujú, že klesajúce tržby obchodníkov by mohli utrpieť ďalšiu ranu. ,,Keď som sa informovala o dosahoch takýchto zmien, mohli by byť vo výške niekoľkých percent, keďže ľudia majú veľký záujem nakupovať v tieto dni," spresnila Blahová. Niektoré obchody by podľa nej boli nútené pre výpadok peňazí prepúšťať.

Prípadné straty pripúšťajú aj samotní obchodníci. ,,Dosahy by však neboli fatálne," konštatoval predseda COOP Jednoty Gabriel Csollár.

Zákaz pracovať počas 14 sviatkov v roku sa nepozdáva ani Igorovi Štefancovi z SDKÚ. ,,Mali by sme vytvárať čo najviac pracovných príležitostí, aby si ľudia mohli vyberať a zarábať. Nie ich, naopak, obmedzovať v práci," povedal Štefanec. Nevylúčil však, že niektorí poslanci z klubu SDKÚ budú hlasovať inak ako on, keďže sa na úrovni strany novinkou ešte nezaoberali.

O rozšírení voľných dní sa nerokovalo zatiaľ ani na úrovni koalície. Pri otázkach, na ktoré je medzi stranami rozdielny pohľad, by to podľa Ivana Švejnu (Most) bolo vhodné. ,,Každý poslanec má ale tiež právo navrhovať pozmeňovacie návrhy a uchádzať sa o podporu," doplnil Švejna.

Napriek odporu z radov koaličných partnerov kresťanskí demokrati za návrhom stoja. ,,Určite sa ho budeme snažiť pretlačiť, je to naša dlhoročná agenda," potvrdil Anton Marcinčin (KDH). Podporou si okrem zvyšku koalície nemôžu byť istí ani pri národniaroch. Podľa Rafaela Rafaja z SNS by sa takémuto opatreniu strana nebránila, chceli by však aj zmeny pri práci v nedeľu.

Jednotní nie sú ani obchodníci. Kým napríklad Tesco upozorňuje, že zmeny sa dotknú iba obchodov a zamestnancov v iných službách nie, COOP Jednota iniciatívu podporuje. ,,Jedným z našich cieľov je, aby zamestnankyne mohli tráviť sviatky v kruhu rodín. Maloobchodná sieť na Slovensku je dostatočne široká, takže každý dokáže bez stresov realizovať nákupy pred voľnými dňami," vysvetlil Csollár.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba