Dovolenka na chalupe vyjde aj o tretinu lacnejšie

Letná dovolenka na chalupe či v malom penzióne v prírode láka ľudí najmä pre nízke ceny a oddych od hluku a zhonu miest.

18.07.2011 22:55
dedina, vidiek Foto:
Ilustračné foto
debata

Len na ubytovaní môžu dovolenkári na Slovensku ušetriť oproti zahraničnému zájazdu pri mori v niektorých prípadoch aj približne tridsať percent. Zároveň im odpadávajú náklady na dopravu, ktoré sú pre Slovákov v porovnaní s vycestovaním do zahraničia minimálne.

Pre dovolenku doma sa tak väčšinou rozhodnú rodiny s malými deťmi či dovolenkári s nižšími zárobkami. „Ľudia majú pritom najväčší záujem o oblasti ako Podhájska, Terchová, Veľký Meder či Štúrovo,“ vymenovala Lucia Kordiaková z cestovnej kancelárie Kiska Travel. Napríklad výlet pre štvorčlennú rodinu na sedem dní vo Veľkom Mederi môže vyjsť na približne 240 eur.

Podľa Kordiakovej sa turisti najviac zaujímajú o ubytovanie na dve noci, za nimi nasledujú týždňové pobyty a potom výlety na tri dni. Pri pobyte na chalupe platí, že čím viac ľudí, tým nižšia cena na osobu. Takýto výlet si môžu ľudia dovoliť aj viackrát do roka.

V názore na záujem ľudí o dovolenkovanie na Slovensku počas tohto roka sa však jednotlivé cestovné kancelárie rôznia. Napríklad Kordiaková opisuje súčasnú sezónu ako výrazne lepšiu než vlaňajšiu. „Záujem ľudí sa zvýšil o približne 30 percent a pomaly sa dostávame na čísla spred krízy,“ dodala.

Niektoré kancelárie však hovoria o neprestajnom trende poklesu. „Za posledné roky zaznamenávame stále nižší záujem turistov o slovenskú dovolenku. Predvlani spadol o približne pätinu. Vlani poklesol až o tretinu a v tomto roku badáme rovnaké zníženie,“ povedal Igor Šimčisko, majiteľ cestovnej kancelárie Rodo.

Sčasti je to podľa neho dôsledok krízy. „Zameriavame sa väčšinou na menej solventných ľudí, ktorí, keď šetria, tak dovolenku skôr vypustia úplne,“ doplnil Šimčisko. Mladí ľudia idú zase podľa jeho slov vo väčšine prípadov radšej dovolenkovať do zahraničia, kde sa o nich v hoteloch postarajú.

„Oddych na Slovensku si preto vyberú skôr starší ľudia s rodinami alebo starí rodičia s vnúčatami. No aj mladé rodiny s deťmi, aj keď tých nie je až tak veľa,“ dodal Šimčisko. Nádej, že by sa trend otočil a záujem o domáce dovolenky začne narastať, nevidí reálne. „Ľudia často zájazd, keď nejdú k moru, nepovažujú za dovolenku. Pritom mnohí sa priznajú, že Slovensko ani poriadne nepoznajú,“ dodal Šimčisko.

Podľa Gabriely Revickej z cestovnej agentúry Tricio je záujem ľudí o dovolenku doma približne rovnaký, ako bol aj vlani. „Najviac pritom ľudia žiadajú chaty či drevenice na samote. V tejto oblasti je však aj najmenšia ponuka,“ dodala Revická. V súčasnosti sa často stavajú akoby rekreačné ,,sídliská", kde sú viaceré penzióny blízko pri sebe. Ľuďom sa to však veľmi nepáči a vyhľadávajú skôr osamelé chatky.

„Mnohé rodiny sa pritom rozhodnú pre dovolenku na Slovensku aj preto, že majú malé deti a nemajú odvahu čeliť vysokým teplotným rozdielom. Tiež sa boja lietať pre dlhé čakanie na letiskách,“ doplnila Revická.

debata chyba