Lacnejšie dovolenky prídu na jeseň

Výraznejšie zľavy pri nákupoch zájazdov v akciách v poslednej chvíli (last minute) môžu ľudia očakávať až s príchodom septembra. Teda po skončení hlavnej letnej sezóny, ktorá je práve v plnom prúde. Zľavy sú teraz miernejšie, približne 10- až 40- percentné.

21.07.2011 13:27
last minute, dovolenka Foto:
Mimosezónne akciové výpredaje môžu ceny dovolenkových pobytov znížiť niekedy aj o 50 či 70 percent.
debata

Mimosezónne akciové výpredaje môžu ceny pobytov znížiť niekedy aj o 50 či 70 percent. „V septembri budú opäť výraznejšie zľavy než počas sezóny. Podobne to bolo aj v júni pred začiatkom hlavnej letnej dovolenkovej sezóny,“ opísala Anežka Hrabovská z cestovnej kancelárie Firotour. Po skončení leta už nechodia na dovolenky rodiny s deťmi, ktorým sa začala škola. Najčastejšími záujemcami o nákup zájazdov sú preto buď starší ľudia, alebo napríklad vysokoškoláci.

Niektoré cestovné kancelárie upozorňujú, že zohnať v súčasnosti na obľúbenejšie destinácie last minute s odletom na druhý deň môže byť problém. Napríklad Turecko či Tunisko je možné kúpiť s najskorším odletom až o dva týždne. „Nájdu sa aj teraz posledné voľné miesta s odletom v sobotu, no to sú ozaj posledné miesta, kde nie je z čoho vyberať,“ dodala Silvia Ladvenicová z cestovnej kancelárie Kartago Tours.

Napríklad najbližší voľný termín do Tuniska je podľa jej slov až 2. augusta. Dovolenka na jedenásť dní v päťhviezdičkovom hoteli s odletom z Bratislavy vyjde na 409 eur na osobu, pôvodná cena bola 499 eur. Do Turecka je zase najbližší voľný odlet 3. augusta. Zájazd na 11 dní v päťhviezdičkovom hoteli vyjde na 699 eur na osobu, pričom pôvodná cena bola 849 eur.

Minulý rok si najvýraznejšie zľavy užili dovolenkári v Grécku. V tomto roku po nepokojoch v Egypte či Tunisku klesol záujem o tieto destinácie. Dovolenkári sa začali viac zameriavať na Turecko, ktoré z tejto situácie vyťažilo.

V súčasnosti sa už trend ľudí pri nákupe dovolenky mení a viacerí sa rozhodnú skôr pre nákup v akcii first moment. Teda ešte v zime či skoro na jar. Vtedy majú lepší výber najmä rodiny, keďže mnohé hotely majú pre väčšie skupiny limitovaný počet ubytovania.

Výšky zliav na akcie v poslednej chvíli môžu byť pritom v jednotlivých cestovných kanceláriách rôzne. Niektoré stanovia už samotné cenníkové ceny nižšie a potom z nich dávajú aj menšie výpredajové zľavy. Iné určia vyššiu základnú cenu a neskôr ponúkajú ľuďom výraznejšie zľavy. Vo všeobecnosti však pri last minutoch platí, že čím kratšie pred dátumom odletu si turista zájazd kúpi, tým je cena nižšia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba