Egypt a Tunis už nie sú pre turistov postrachom

Slováci už znovu lietajú do severoafrického Egypta či Tuniska ako pred jarnými nepokojmi. Strach z demonštrácií v týchto obľúbených dovolenkových destináciách po upokojení situácie vyprchal.

22.08.2011 20:00 , aktualizované: 23.08.2011 12:08
Karya Tour, dovolenkári Foto:
Ilustračné foto
debata

Vo februári či marci pritom viaceré cestovné kancelárie pocítili výrazný prepad záujmu o tieto krajiny. Do Egypta sa počas najrušnejšieho obdobia z viacerých krajín dva týždne nelietalo vôbec.

,,Predaj zájazdov do Egypta či Tuniska má v súčasnosti približne taký trend ako v minulosti," zhodnotil Oliver Kluch z cestovnej kancelárie Koala Tours. Pri celoročnom porovnaní však tieto krajiny pocítia podľa všetkého nižší počet návštevníkov ako vlani.

Napríklad cestovná agentúra Travel.sk zaznamenala v marci o približne 60 percent nižší záujem o dovolenky v Egypte. ,,V apríli sa predaj už postupne dvíhal a prepad bol zhruba od 30 do 40 percent," vyčíslil Anton Brandys z Travel.sk. V máji už pokles dosahoval len 20 percent a v júli sa vrátil na pôvodnú úroveň.

,,Predaj hneď na začiatku spadol skoro až na nulu. Ľudia čakali, čo sa bude diať. Keď sa situácia upokojovala, zvyšoval sa aj záujem," opísal Kluch. Niektorí dovolenkári sa v cestovných kanceláriách informovali o situácii v krajine. Najmä ľudia, ktorí už mali na leto kúpený zájazd do nepokojmi zmietanej destinácie. Iní rovno pri výbere dovolenky siahli po inej destinácii. ,,Namiesto Tuniska tak napríklad smerovali do Grécka či Turecka," dodal Kluch.

Niektoré cestovky na to vyškrtali objednané kapacity ubytovania v daných štátoch. Severoafrické krajiny sú pritom obľúbenou destináciou pre turistov. ,,Zájazdy do Egypta sa vlani predávali až do novembra. Krajina má veľmi dobré počasie. Voda je tiež teplá," poznamenal Kluch. Dovolenkári si tiež pochvaľujú pomer ceny a rozsahu služieb.

Samotné nepokoje nazývané aj ako arabská jar zároveň prispeli k zlacneniu zájazdov do Egypta či Tuniska. ,,Záleží to vždy od prípadu k prípadu. Každý hotel upravil ceny inak," doplnila Mária Gallová z cestovnej kancelárie Satur. Hotelieri išli s cenami dolu tesne po vypuknutí nepokojov a doteraz sa na pôvodnú úroveň nevrátili.

,,V súčasnosti sa už dovolenkári na situáciu v týchto krajinách nepýtajú. Alebo si len odpustia výlet do Káhiry, no mnohí ho ani neplánovali," dodala Gallová. Vo väčšine prípadov si totiž slovenskí dovolenkári pamiatky ani nevyberajú a smerujú rovno do letovísk oddýchnuť si na pláž.

Podobne sa záujem turistov o severoafrické štáty vrátil do pôvodného stavu počas leta aj v Česku. Podľa ČTK napríklad agentúra Zájezdy.cz pre masový úbytok návštevníkov do Egypta pocítila v medziročnom porovnaní za prvých sedem mesiacov štvrtinový úbytok českých dovolenkárov do tejto destinácie.

,,Počet predaných zájazdov do Egypta postupne narastal od apríla a mája. Jún bol v porovnaní s minulým rokom takmer na normálnej úrovni a v júli sme zaznamenali dokonca 12-percentný nárast. August zatiaľ vyzerá rovnako," vymenoval Jan Koláčný z cestovnej kancelárie Exim Tours.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba