Školské potreby znovu zdraželi

Aj napriek tomu, že žijeme v dobe počítačov a iných elektronických pomôcok, toto obdobie znamená výdavky spojené s nákupom tradičných školských pomôcok. Rodičia prváčikov pocítia najviac s príchodom nového školského roka, o koľko zdraželi.

05.09.2011 06:30
škola, školáčka, školák, matematika, trieda,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Z prieskumu nákupného spoločenstva Lyoness vyplýva, že najnevyhnutnejšie školské pomôcky ako zošity, písacie potreby, peračník, či úbor na cvičenie môžu tento rok vyjsť až o 17 eur viac. „Najmä pri starších žiakoch môže figurovať aj drahšia výbava, ako napríklad kalkulačky a športová výbava,“ uviedla Ivana Štefancová, marketingová manažérka Lyoness. Jednou z možností, ako na týchto nákupoch ušetriť, je opätovné používanie starších pomôcok. Aj tie sa však časom opotrebujú a kúpa nových je nevyhnutnosťou. Ďalším spôsobom ako ušetriť, je aj obmedzenie nákupu extra príslušenstva. Deti často v nákupnom ošiali od svojich rodičov požadujú aj pomôcky, ktoré sa im páčia, ale nepotrebujú ich. Väčšinou však ide o naozaj potrebné veci, ktoré dieťa využije.

Výber je pritom veľký, rodičia majú z čoho vyberať. „Máme aj niekoľko noviniek,“ hovorí Gábor Kádek, majiteľ papiernictva KG Print v Šamoríne." „Aj čo sa týka výberu, kvality a cien tašiek a peračníkov, problém nie je. Môže sa však stať, že na konci augusta a začiatkom septembra budú obchody praskať vo švíkoch,“ hovorí.

„Zmenila sa zahraničná finančná podpora základných škôl a školy s vyučovacím jazykom maďarským a väčšina škôl odstúpila od organizovaného zabezpečenia školských potrieb, takže rodičia budú veci zháňať asi až na začiatku školského roka,“ dodáva Gábor Kádek.

Cenu školskej výbavy vtedy môžu znížiť napríklad akcie, zľavy či vernostné systémy. Rodičia s ich využitím dokážu dosiahnuť úsporu rádovo v desiatkach eur. „Pri výpredajoch je možné ušetriť časť nákladov, avšak treba si na ne počkať. Hrozí teda, že požadovaný tovar bude vypredaný,“ vysvetľuje I. Štefancová. Zaujímavou možnosťou sú preto práve vernostné systémy.

Školské potreby mohli a môžu od 15. augusta do 15. septembra priniesť ľudia v rámci charitatívnej akcie Slovenskej katolíckej charite (SKCH). Školské pomôcky poputujú deťom zo sociálne slabých rodín, detských charitných domov, rómskym rodinám, deťom obetí obchodovania s ľuďmi, ako aj deťom, ktoré vyrastajú bez jedného či oboch rodičov. „Začiatok školského roka je pre rodiny v dnešnej dobe často finančne náročný, preto ponúkame možnosť darovať funkčné, no nepotrebné školské pomôcky deťom, ktorých rodičia nemajú prostriedky zakúpiť novú výbavu, ktorú žiaci potrebujú,“ uviedol generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák. Zoznam 26 centier, ktoré budú prijímať školské pomôcky, je dostupný aj na webovej stránke www.charita.sk alebo www.mladacharita.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba