Drahšie pivo a víno sú pred voľbami reálne

Pol litra piva drahšieho o štyri centy či litrová fľaša vína drahšia o 20 centov môžu prísť už od začiatku budúceho roka.

16.11.2011 12:29
ukrajinská hranica Foto:
Ilustračné foto
debata

Návrh ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ) totiž začína zbierať podporu medzi koaličnými poslancami. Aspoň sčasti by sa tak zalepila 570– miliardová diera v rozpočte na budúci rok.

Do rozpočtu by tak natieklo dodatočných vyše 20 miliónov, nevykrytých by napriek tomu ostalo vyše pol miliardy eur.

Podľa Antona Marcinčina, poslanca KDH, by kresťanskí demokrati mohli vyššie spotrebné dane podporiť. „Ak by dvíhanie dane z vína kopírovalo dvíhanie dane z piva,“ konštatoval Marcinčin.

Ešte vlani spolu s ďalšími poslancami KDH zablokoval zdražovanie piva, jedným z dôvodov bolo vtedy práve oslobodenie vína od spotrebných daní.

Včera možnú podporu vyšším spotrebným daniam vyjadril aj predseda Slobody a Solidarity Richard Sulík. „My sme pripravení skutočne šetriť. Nech pán minister financií predloží návrhy, na nás určite nič nestroskotá,“ konštatoval Sulík. Otázna zostáva podpora Bugárovho Mostu. Podľa podpredsedu strany Ivana Švejnu treba počkať na výsledky rokovaní vládnych strán. V minulosti sa však bugárovci vyjadrili, že dvíhanie spotrebných daní z vína nepodporia. Hlasy zákon jednoznačne nedostane od opozičného Smeru.

Ďalších 30 miliónov by mohla koalícia nájsť na zmenách pri stavebnom sporení, ktoré by obmedzili štátnu prémiu. Sulík už v piatok potvrdil, že napriek jej zablokovaniu počas poslednej schôdze parlamentu vie 18 hlasov poslaneckého klubu v súčasnosti zabezpečiť.

Pod pol miliardy by sa však diera mohla prehĺbiť v prípade, ak by SaS ustúpila od zrušenia zdravotných odvodov dobrovoľne nezamestnaných. Stiahnutie podmienky za vyše 70 miliónov však strana podmieňuje podobnými opatreniami ostatných strán.

Mohlo by to však byť naplnené, ak by boli zosekané priority ministerstva vnútra Daniela Lipšica (KDH) a envirofondu pod ministerstvom životného prostredia Józsefa Nagya (Most), ktoré avizoval minulý týždeň Mikloš. Balík škrtov sa má rozšíriť aj o rezort obrany Ľubomíra Galka (SaS). Spolu by tak do rozpočtu pritieklo navyše ďalších 120 miliónov eur. Potom by sa celkový výpadok priblížil k 300 miliónom.

Ak by prešli všetky opatrenia, ktoré rezort financií navrhuje, mohol by sa deficit pri 1,7–percentnom raste dostať k štyrom percentám výkonu ekonomiky.

Na novú vládu však môžu čakať ďalšie výpadky, ak bude hospodársky rast pomalší. Európska komisia spolu s Európskou bankou pre obnovu a rozvoj totiž predpokladajú, že Slovensko porastie o 1,1 percenta a odhad OECD hovorí len o jednopercentnom raste. Krajine by tak chýbalo ďalších vyše sto miliónov eur.

debata chyba