Bločková lotéria bude európskou raritou

Bločková lotéria, pri ktorej bude každý doklad o zaplatení tovaru či služby v hre o výhru v žrebovaní, bude v Európe ojedinelá.

11.01.2013 12:01
nákup, účet, blok, pokladničný, bloček Foto:
Ilustračné foto.
debata (31)

K lotérii chce ministerstvo financií tento rok pristúpiť ako k jednému z opatrení, ktorým sa majú znížiť daňové úniky. Len na nižšom výbere DPH totiž štát stráca stámilióny eur. Podľa zistení Pravdy je podobná lotéria najbližšie na Malte. Skúsenosti so žrebovaním bločkov majú aj v Taliansku, kde si však takto supermarkety zlepšujú imidž tým, že výhercom dávajú prácu.

Mimo Európy úspešne bločkovú lotériu prevádzkujú na Taiwane. Kým Slovensko sa ide inšpirovať, napríklad susedné Česko o podobnom kroku neuvažuje. „Cestu k zefektívneniu výberu daní vidíme skôr v postupnej elektronizácii komunikácie medzi daňovými subjektmi a správcami daní i navzájom medzi samotnými daňovými subjektmi a v rozširovaní bezhotovostného platobného styku,“ povedal hovorca českého ministerstva financií Ondřej Jakob.

Taiwanu sa po zavedení bločkovej lotérie zvýšili príjmy z dane do štátnej kasy o 75 percent ročne, Malta od zavedenia lotérie dostala do rozpočtu viac ako 130 miliónov eur. Kým na Taiwane môžu ľudia vyhrať v lotérii až 300-tisíc eur, najvyššia výhra na Malte bola dosiaľ vyplatená jednému výhercovi vo výške 18-tisíc eur.

O megavýhry nepôjde

Slováci budú hrať o podstatne nižšie sumy. „Ľudia budú môcť vyhrať zaujímavé sumy v lotérii v podstate za peniaze, ktoré použili na nákup tovarov a služieb. Sme presvedčení, že už tento samotný fakt vzbudí veľký záujem spotrebiteľov na Slovensku,“ povedal poradca ministra financií Radko Kuruc.

Podnikatelia sa podľa jeho slov nemusia obávať, že im vzrastú administratívne náklady pri spracúvaní bločkov. Všetky údaje, o ktoré sa bude lotéria opierať, sú už v súčasnosti súčasťou bločku. „Ľudia teda nebudú odovzdávať originál bločku, nebude to mať teda negatívny vplyv na reklamačné konania. Spotrebitelia vyplnia súťažný tiket, ktorý bude mať jednoznačne definované identifikačné údaje konkrétneho bločku, tak aby bolo znemožnené zaregistrovanie tiketu na základe falošného bločku,“ dodáva Kuruc. Zúčastniť sa lotérie bude možné prostredníctvom zberných miest Tiposu, ako aj cez internet a využitím mobilného rozhrania.

Bločková lotéria na Taiwane funguje už od 50. rokov. Práve táto krajina dlhodobo bojuje so sivou ekonomikou. Miestni sú motivovaní nemalými zlosovateľnými cenami. Špeciálna cena pri zhode ôsmich číslic z bločku dosahuje 10 miliónov taiwanských dolárov, čo je približne 261-tisíc eur. Tamojšiemu ministerstvu financií sa vďaka tomu zvýšili príjmy do štátnej kasy až o 75 percent ročne, priemerne 50 miliónov taiwanských dolárov. Funguje tam však dvojitá krížová kontrola cez napojenie registračných pokladníc online a porovnávanie údajov od podnikateľa a zákazníka. „Podnikateľ s mesačným obratom 200-tisíc taiwanských dolárov a vyššie (čo je približne 5 300 eur), nemôže utajiť sumu, ktorú zákazník platí. Ak by bloček neposkytol, hrozí mu pokuta päťnásobku platenej dane,“ hovorí analytik Nadácie F. A. Hayeka Tomáš Púchly.

Online pokladnice chýbajú

Naše ministerstvo financií však tvrdí, že súčasné softvérové vybavenie fiškálnych pokladníc nepodporuje online napojenie pokladnice na centrálny systém. Krížovú kontrolu chce realizovať alternatívnym spôsobom. Konkretizovať to však zatiaľ nechcelo. „V prípade, ak obchodník nepoužil registračnú pokladnicu a následne nevydal doklad, mu hrozí pokuta od 330 do 3¤300 eur,“ hovorí Kuruc.

Na Malte zaviedli podobnú lotériu už v roku 2004. Maltco Lotéria, ako ju vláda nazvala, sa koná bezplatne každý mesiac, stačí, ak obyvatelia pošlú bločky do 10. dňa nasledujúceho mesiaca. Vláda uhradí v prípade výhry ľuďom až 100-násobok nákupu. V decembri minulého roka vyžrebovali 17 výhercov. Najvyššia vyplatená výhra bola vo výške 11-tisíc eur. Výherkyňa tejto sumy Mary Darmanin zaslala do žrebovania blok v hodnote 148 eur. Spolu za jeden mesiac vyplatila tamojšia vláda až 58-tisíc eur.

„Príjmy štátu z DPH vďaka lotérii účtov z registračných pokladníc môžu vzrásť. Určite to však nebude v takej výške ako na Taiwane. Náš daňový systém je jednak v inom stave, úniky však spôsobujú vo väčšej miere rôzne účtovné podvody a karuselové obchody ako nevydávanie účteniek,“ konštatuje riaditeľ Saxo Bank pre strednú Európu Karol Piovarcsy.

Podľa Púchleho najpodstatnejšími faktormi ovplyvňujúcimi mieru daňových únikov ostávajú miera daňovo-odvodového zaťaženia a náklady vyplývajúce z dodržiavania regulácií.

Práca za bločky v Taliansku

Zaujímavosťou je, že napríklad v Taliansku zaviedli od novembra minulého roka bločkovú lotériu v supermarketoch. V prípade, že Talian nechá v obchode za tovar viac ako 30 eur, bude zaradený do žrebovania o pracovné miesto pokladníka alebo predavača na polovičný pracovný úväzok v danom obchode. Oficiálne sa tým bojuje s nezamestnanosťou, ktorá atakuje 12-percentnú hranicu. Táto lotéria však podľa agentúry Bloomberg pomohla aj samotným obchodníkom a maloobchodným tržbám, až 90 percent všetkých nákupov je momentálne v týchto supermarketoch vyšších ako 30 eur.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba