Poľské potraviny opäť zlyhali

Poľskí potravinári majú na krku ďalší škandál ťažkého kalibru. Výrobca sladkostí Magnolia vyexpedoval na trh Európskej únie deväť druhov vafieľ, ktoré boli kontaminované jedom na hlodavce. Poliaci síce bez okolkov informovali zahraničie, aby okamžite stiahlo výrobky z pultov, stále však nepovedali nič bližšie o koncentrácii život ohrozujúcej látky v potravine.

23.01.2013 10:17
nakupovanie, nákup, potraviny, mäso, inflácia,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

Oba slovenské obchodné reťazce Tesco aj Kaufland, ktoré mali poľské výrobky v ponuke, ich okamžite dali preč z pultov. Ako však ukázala následná kontrola štátneho potravinového dozoru, vafle sa predávali aj v ďalších sieťach. Zo všetkých obchodov sú však nebezpečné sladkosti už dole z pultov. Obchodníci konali podľa šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozefa Bíreša promptne.

„Poľská potravinová inšpekcia stále neobjasnila, ako sa jed na hlodavce mohol dostať do výroby, nemáme v rukách od nich nejakú analýzu toho, čo sa stalo,“ sťažoval sa na postup susedov profesor Bíreš. Dnes je v Bruseli porada šéfov štátnych potravinových dozorov a Bíreš bude od poľského kolegu žiadať vysvetlenie.

O krajnej možnosti uvaliť na poľské sladkosti embargo zatiaľ Slovensko neuvažuje. Poslalo len sťažnosť na Generálne riaditeľstvo pre ochranu zdravia spotrebiteľov a žiada, aby Brusel pritvrdil voči Poľsku.

„Z monitoringu dovážaných poľských potravín vyplynulo, že až 35 percent z nich nezodpovedá požadovaným štandardom. Žiadame výbor, aby rokoval o prijatí opatrení, ktoré zabránia ohrozovaniu zdravia spotrebiteľov v ostatných členských krajinách,“ povedal pre Pravdu minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek. List podobného znenia odoslal Jahnátek aj poľskému ministrovi poľnohospodárstva.

Silné výhrady k úrovni kontroly potravín v Poľsku odzneli v Česku. Spolu s Nemeckom a Lotyšskom bolo totiž Česko tiež trhom, z ktorého sa sťahovali rizikové poľské vafle. Embargo je síce v právomoci členského štátu, ale ako povedal pre Český rozhlas minister Petr Bendl, treba ho konzultovať s Európskou úniou.

O tom, ako sa jed dostal do sušeného mlieka, ktoré bolo súčasťou vafľových trubičiek, sa zatiaľ iba špekuluje. V Poľsku má prípad v rukách už prokurátor, ale to nič nemení na veci, že v poľských potravinárskych fabrikách nie je všetko tak, ako má byť.

„V každej slovenskej mliekarni je výroba pod nepretržitou kontrolou veterinárnych lekárov. To, čo sa stalo v Poľsku, naznačuje, že mohlo ísť nielen o zlyhanie niektorého z pracovníkov mliekarne, ale poukazuje aj na nedostatky v kontrole,“ myslí si generálna riaditeľka sekcie potravinárstva a obchodu Zuzana Nouzovská, ktorá dlhé roky šéfovala Slovenskému mliekarenskému zväzu.

Poľskí potravinári sa usilujú konkurovať najmä cenou. Toto úsilie však vedie k tomu, že časť výrobcov ide systematicky až na hranicu toho, čo pripúšťajú normy. Podľa hovorcu českej Štátnej poľnohopodárskej a potravinárskej inšpekcie Pavla Kopřivu sa však potom nedá vylúčiť, že „niektorí výrobcovia sa ocitnú až za hranicou samotných noriem.“

Tento názor potvrdzuje aj potravinársky vedec Peter Šimko. „Zoberme si potravinové škandály za posledných dvanásť mesiacov v strednej Európe. Odpoveď na to, kto vedie rebríček narušiteľov, si dá ľahko každý spotrebiteľ,“ povedal Šimko.

Obchodníci, ktorí vo veľkom dovážajú potraviny z Poľska, sú však pri záveroch opatrní. „Počkáme si na výsledky vyšetrovania štátnych orgánov a až potom budeme robiť rozhodnutia,“ reagovala hovorkyňa Tesca Zuzana Lošáková a dodala, že na základe niekoľkých prípadov by nechceli zovšeobecňovať, či má niektorá krajina menej kvalitné potraviny ako iná.

Aj hovorca spoločnosti Kaufland Martin Gärtner zastáva názor, „že krajina pôvodu nemôže byť jediným faktorom, na základe ktorého sa dá alebo môže posudzovať kvalita potravín.“ Krajina pôvodu výrobku môže byť totiž napríklad často iná ako krajina pôvodu surovín. Analytik trhu s potravinami Ľubomír Drahovský však pripomína, že „množiace sa škandály prinútia obchodníkov, aby boli pri výbere potravín opatrnejší. Budú objednávať menej potravín z teritórií, kde sú prešľapy,“ myslí si Drahovský.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba