Leto pri mori vyjde lacnejšie

Kým vlani hovorili cestovné kancelárie o nižších zľavách na zájazdy last minute a takisto o nižšom záujme ľudí kupovať si dovolenku na začiatku sezóny, toto leto je situácia opačná. Last minute dovolenku kúpia ľudia aj s viac ako 40-percentnou zľavou a k termínu odchodu k moru sa zľava ešte zvyšuje.

26.07.2013 08:54
Dovolenka, cesta, cestovanie Foto: ,
Ilustračné foto
debata (4)

Kým vlani hovorili cestovné kancelárie o nižších zľavách na zájazdy last minute a takisto o nižšom záujme ľudí kupovať si dovolenku na začiatku sezóny, toto leto je situácia opačná. Last minute dovolenku kúpia ľudia aj s viac ako 40-percentnou zľavou a k termínu odchodu k moru sa zľava ešte zvyšuje.

Rebríček predaných zájazdov
  Júl 2012 Júl 2013
1. Bulharsko Bulharsko
2. Tunisko Chorvátsko
3. Turecko Turecko
4. Chorvátsko Grécko
5. Egypt Tunisko
6. Grécko Egypt
Zdroj: Invia.sk

Napríklad 11-dňový pobyt v egyptskej Hurghade, v štvorhviezdič­kovom hoteli s odletom budúci týždeň stojí so všetkými poplatkami 629 eur. Cena dovolenky je už po 42-percentnej zľave. Zájazd na 11 dní do tureckej Alanye s odletom koncom júla a ubytovaním v štvorhviezdič­kovom hoteli vyjde po 38-percentnej zľave na 544 eur. Vlani mohli Slováci rátať s last minute zľavami maximálne do výšky 20 percent. Z leteckých zájazdov majú ľudia najväčší záujem o Turecko, Tunisko a Egypt, ale po takmer dvoch rokoch menšieho záujmu sa vracajú aj na grécke ostrovy.

"Ak nerátame Chorvátsko, tak môžeme konštatovať, že okrem týchto krajín je to aj Taliansko a Bulharsko a vzrástol záujem aj o Španielsko,“ dodáva Stanislav Macko, šéf Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr.

Kto počkal, kúpil výhodnejšie

Pred začiatkom minuloročnej sezóny museli cestovné kancelárie využiť o niečo vyššie percentuálne zľavy ako rok predtým, pretože záujem o letné dovolenky nebol až taký silný. Preto bolo bežné, že dovolenka na first moment sa ponúkala so 40-percentnou zľavou. Tohtoročný štart v predaji zájazdov bol podľa vyjadrení cestovných kancelárií najlepší za posledné roky. Výraznejšie zľavy preto prišli na rad až v prípade last minute pobytov. "Vychádzajúc z informácií, ktoré uvádzajú jednotlivé cestovné kancelárie, ponuka zájazdov v rámci last minute ponúk je väčšia ako minulý rok,“ konštatuje Macko.

„Zľavy sa pohybujú až do úrovne 40 percent. Pri týchto ponukách je však typickým javom, že čím bližšie k termínu odchodu si zájazd kupujete, získate síce vyššia zľavu, ale možnosť výberu je oveľa limitovanejšia, keďže v hoteloch zostávajú voľné už len 1 alebo 2 izby,“ vraví Eleonóra Fedorová, generálna riaditeľka cestovnej kancelárie Satur. Na ceny last minute pobytov je potrebné sa podľa Ivana Šidlu z portálu Invia.sk pozerať aj z hľadiska jednotlivých destinácií. "Pri väčšine sú ceny mierne nižšie, no Grécko napríklad ako jediné na cene narástlo, ale len v jednotkách percent,“ hovorí Šidla.

Do Egypta bez obáv

Napriek nepokojom, demonštráciám a násilnostiam v tejto krajine sa slovenskí dovolenkári o svoj život neboja. O krajinu je dlhodobo veľký záujem zo strany slovenských turistov a potvrdzujú to aj cestovné kancelárie. "Klienti sa prirodzene o situácii v Egypte informujú, ale vzhľadom na to, že atmosféra v egyptských letoviskách je pokojná, kúpy dovolenky do Egypta sa neobávajú,“ vraví Fedorová. Pridáva sa k nej aj Šidla: "Zaznamenali sme veľmi málo klientov, ktorí by mali vyslovene obavu pred cestovaním do Egypta. Situácia v letoviskách je pokojná a štandardná ako po iné roky.“

Macko však dovolenkárov smerujúcich do Egypta upozorňuje na fakt, že rezort zahraničných vecí neodporúča zúčastňovať sa na fakultatívnych výletoch do hlavného mesta Káhiry či iných väčších miest, alebo podnikať návštevy pamätihodností v okolí turistických centier. "Pri presunoch medzi hotelmi a letiskami je nutné mať pri sebe dostatočné zásoby tekutín pre prípad zdržania spôsobeného zablokovaním cesty alebo policajnými kontrolami,“ dopĺňa Macko.

K Jadranu rýchlejšie

Pre takmer 350-tisíc Slovákov, ktorí každé leto dovolenkujú v Chorvátsku, sa po vstupe tejto krajiny do Európskej únie urýchli cesta k moru. Odpadajú totiž colné kontroly na chorvátskej hranici s Maďarskom a so Slovinskom. Takisto už Slováci nebudú mať obmedzený dovoz potravín pre vlastnú spotrebu. O tri roky sa dokonca k moru dostaneme ešte rýchlejšie, a to vtedy, keď Chorvátsko vstúpi do schengenskej zóny. Cez vnútorné hranice únie sa potom už bude dať prejsť bez zastavenia.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #cestovanie #last minute #zájazd #more