Od jari by mohli klesnúť ceny v obchodoch aj na internete

Už v budúcom roku by mali opatrenia Európskej komisie zlacniť nákupy všetkých Európanov.

26.07.2013 11:40
nákup liekov cez internet Foto:
Ilustračné foto
debata

S príchodom jari totiž začnú platiť maximálne stropy pre poplatky vyberané za používanie kreditných a debetných kariet. Podľa domácich obchodníkov budú z pripravovanej regulácie profitovať aj ľudia na Slovensku. Predajcovia znížením poplatkov za platbu kartami totiž získajú priestor na zníženie cien.

„Európskou komisiou predstavené zmeny v bankových poplatkoch musí ešte schváliť európska rada a parlament. Osobne si myslím, že by sa tak mohlo stať ešte pred novými voľbami do europarlamentu, teda na jar roku 2014,“ povedal podpredseda Európskej komisie pre hospodársku súťaž Španiel Joaquín Almunia. Podľa slovenských obchodníkov v takomto prípade klesne cena konečných nákupov hlavne pri nákupe cez internet, v menších obchodoch a gastronómii.

Samotné obmedzenie bude najprv platiť len pre cezhraničné platby a po 22 mesiacoch sa zavedie aj na domáce platby.

Európska komisia tiež navrhla zakázať súkromným spoločnostiam účtovať si poplatky za bezhotovostné nákupy. Niektoré letecké spoločnosti si totiž za online nákup leteniek účtovali až desať eur. Podľa bruselských úradníkov tento zákaz ušetrí spotrebiteľom 730 miliónov eur ročne.

„Pri platení debetnými kartami sme stanovili strop poplatku na úroveň 0,2 percenta z jednej transakcie a pri kreditných kartách na 0,3 percenta. Spomínané maximálne výšky poplatkov budú platiť pre transakcie uskutočňované medzi bankou obchodníka a kupujúceho,“ uviedol eurokomisár pre vnútorný trh a služby Michel Barnier. Výška týchto poplatkov je teraz v každom štáte Európskej únie iná a určujú ich kartové spoločnosti MasterCard Europe a Visa Europe. Napríklad MasterCard má v súčasnosti na Slovensku tieto poplatky vo výške 0,64 percenta pri debetných kartách a 0,8 percenta pri kreditných kartách.

„Vysoké poplatky medzi bankami za uskutočnenie bezhotovostnej platby zaplatí priamo obchodník. Lenže ten si tieto poplatky premietne do cien svojich výrobkov a nakoniec všetko zaplatí spotrebiteľ,“ pokračoval Barnier. Stanovenie stropov pre tieto poplatky zníži náklady obchodníkov a v konkurenčnom prostredí vytvorí priestor na zlacňovanie. Európska komisia vo svojich odhadoch počíta so znížením nákladov pre európskych obchodníkov až o 6 miliárd eur ročne. V minulosti sa napríklad tvrdou reguláciou roamingu podarilo Bruselu dosiahnuť zlacnenie telefonovania do zahraničia.

Dnes proti zavádzaniu stropov pri bankových poplatkoch protestujú najmä kartové spoločnosti profitujúce z ich súčasnej výšky. „V skutočnosti budú tieto návrhy spotrebiteľom a malým obchodníkom na ťarchu a na škodu a navyše budú brániť konkurencií a inováciám v európskom platobnom prostredí,“ tvrdí Javier Perez, prezident spoločnosti MasterCard Europe.

Aj podľa slovenskej bankovej asociácie zaplatia spomínanú reguláciu v podobe vyšších poplatkov držitelia platobných kariet. „Keďže vo svete existuje niekoľko prípadov obdobných krokov, môžeme čerpať z ich skúseností. Pokles multilaterálnych poplatkov sa prejavil znížením celkových poplatkov pre obchodníkov, ale ceny pre spotrebiteľov sa neznížili,“ upozornil hovorca Slovenskej bankovej asociácie Marcel Laznia. Brusel zas argumentuje prípadmi zo zahraničia, kde regulácia nakoniec priniesla znižovanie cien. To, či sa tak stane aj v tomto prípade, ukáže až čas.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nákup #obchody #poplatky #karty #internet