Festivaloví predajcovia často porušujú predpisy

Nákup občerstvenia či oblečenia bez dokladu, vystavenie falošného bloku alebo predaj jedla po záruke. S takýmito prípadmi sa stretávajú na tohtoročných letných festivaloch daňové kontroly aj pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

27.07.2013 09:23
POHODA: Druhý deň festivalu Foto: ,
Na festivale Pohode údajne zaznamenali len jediné porušenie zákona zo strany obchodníkov.
debata

Tí okrem iného zintenzívnili kontrolu hygieny v stánkoch s občerstvením, ako aj zamestnancov prichádzajúcich do styku s potravinami. Najviac porušení však odhaľujú daniari.

„Kontrolóri uskutočnili na festivaloch vizuálne kontroly prítomnosti pokladnice v prevádzkach aj kontrolné nákupy za účelom zistenia dodržiavania zákona o elektronickej registračnej pokladnici. Z piatich nákupov sa u troch predajcov prišlo na porušenia zákona,“ povedala hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková. Za nevydanie, resp. vydanie falošného bloku pritom hrozí nepoctivým obchodníkom pokuta vo výške od 30 do 6¤600 eur.

Organizátori festivalov svorne tvrdia, že porušenia zákonov zo strany obchodníkov sú ojedinelé. „Okrem jedinej výnimky, ktorá vyplynula z nepozornosti a bola promptne vyriešená. Táto konkrétna sťažnosť sa týkala nevydania bločku. Vzhľadom na množstvo finančných transakcií, ktoré na festivale s 30-tisícovou návštevnosťou prebehnú, ide o detail,“ hovorí Ľubica Scambova, jedna z organizátorov festivalu Pohoda v Trenčíne.

Festivaly sa snažia vyberať kvalitných a overených obchodníkov, ale niektorí si radšej po zlých skúsenostiach z minulosti zabezpečujú stánky s občerstvením vo vlastnej réžii. „Nesieme priamu zodpovednosť za kvalitu gastro služieb tak smerom k návštevníkom, ako aj k našim dodávateľom, ktorí sú zároveň naši marketingoví partneri. Jediní externí dodávatelia na našich akciách sú oficiálni predajcovia merchandisu interpretov, ktorí u nás účinkujú,“ povedal Július Kuruc, konateľ agentúry Hit Production, ktorá organizuje festivaly ako Fun rádio Dohoda či Space Music Summer.

Skúsenosti s nezodpovednými obchodníkmi sa zo strany návštevníkov festivalov rôznia. Katarína Hazuzová zo Skalice tento rok navštívila zatiaľ dva festivaly. Sama bola svedkom daňovej kontroly v stánku s občerstvením. „Teta v stánku len skonštatovala, že každý víkend na každom festivale má nejakú kontrolu. Aj preto sa mi zrejme nestalo, že by som si pokladničný blok musela sama vypýtať, keďže mi bol vždy vydaný hneď po nákupe,“ hovorí Katarína. Ceny občerstvenia a nápojov na festivaloch sú podľa jej slov primerané. „I keď musím tvrdiť, že nie vždy cena zodpovedá kvalite,“ dodáva Katarína.

„Stáva sa, že mi nevydávajú blok, ale nemyslím si, že ma chcú podviesť, len tam majú neuveriteľne veľa ľudí pred koncertom a blokovať nestíhajú. Ale napríklad pri nákupoch vecí som sa v mnohých tých stánkoch s handrami stretla s tým, že si to len dávajú do peňaženky,“ opisuje zase Miroslava Roháčová z Bratislavy. "Ale na festivaloch je to jedno. Proste, bavíte sa, jete, pijete. Bločky ani to, či platím viac ako mimo festivalu, nikdy neriešim, dodáva Miroslava.

Úrad verejného zdravotníctva tvrdí, že porušení zo strany obchodníkov s občerstvením je tento rok na festivaloch viac. „Najčastejšie ide o nedodržiavanie chladiaceho reťazca pri skladovaní surovín a polotovarov na prípravu občerstvenia, nedostatočná vysledovateľnosť surovín, polotovarov a hotových výrobkov, nedodržanie teplotného reťazca hotových pokrmov, nedostatočná prevádzková hygiena a nedostatky pri skladovaní potravín a v overovaní pôvodu potravín, manipulácii s potravinami, nedodržaní dátumu spotreby, resp. dátumu minimálnej trvanlivosti,“ vymenúva Lenka Skalická, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predaj #kontrola #obchodník #inšpektori