Obed ako pre kráľov za ľudové ceny?

Pomaly pečená bravčová panenka s hlivou ustricovou, zelenými fazuľkami, konfitovaným cesnakom a domácou horčicou. Jedlo ako stvorené pre pravého gurmána. V luxusnejších slovenských reštauráciách zaň zaplatíte okolo 19 eur. Špičkové servírovanie, ešte lepšia chuť. Obed doslova ako pre kráľov vám čašníci prinesú v rukavičkách.

05.08.2013 13:10
čašníčka, čašník, obsluha, reštaurácia,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

K tomu vám na stôl položia vlhkú utierku v tvare labute, ktorú môžete použiť na utretie rúk. Nejeden menej skúsený zákazník má problém s nespočetným množstvom všakovakých príborov a pohárov, z ktorých každý má svoju nezastupiteľnú funkciu. Príjemná atmosféra podniku, v pozadí hrá hudba, čašník sa vám niekedy venuje viac ako váš spoločník pri stole.

Mnoho Slovákov si takýto luxus dopraje len pri výnimočných udalostiach. Muž, ktorý chce očariť ženu večerou pri sviečkach so všetkou majestátnosťou takýchto podnikov, si musí pripraviť zhruba 150 eur. Práve nadštandardné služby a šéfkuchári zvučných mien, ktorí sa osobne chodia pýtať hostí, či im chutí, sa podpisujú aj pod výslednú cenu jedál.

Mnohí majitelia luxusných reštaurácií aj v čase krízy zo svojho štandardu upustiť nechcú, iní zase lákajú aj tých, ktorí ich pre stenčený rodinný rozpočet dosiaľ museli obchádzať. Dnes sa už pri mnohých aj celosvetovo známych reštauráciách nehľadí na to, či má podnik výraznejší osobnostný a profesionálny vklad šéfkuchára, či na dverách vystavených niekoľko hviezdičiek zaručujúcich kvalitu. V kríze vyhráva u ľudí nižšia cena, a práve jej nastavenie budú musieť v týchto časoch majitelia luxusných podnikov čoraz viac prehodnocovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #jedlo