Cestovky: Egypt nás nepoloží

Slovenské cestovné kancelárie tvrdia, že krachy cestovných kancelárií by nemali pokračovať. Zo štyroch bankrotov počas tejto sezóny pri dvoch bola jedna z príčin situácia v Egypte. Cestovky tvrdia, že sa poučili z predchádzajúcich sezón a svoju ponuku obohatili aj o grécke ostrovy, Turecko, Španielsko či Bulharsko a Taliansko.

20.08.2013 11:00
voda, dovolenka, more, potápač Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Cestovné kancelárie tiež tvrdia, že neprerobia na tom, že museli stopnúť plánovaný predaj zájazdov do Egypta pre nepokoje v krajine. "Hotely v Egypte sme nemali dopredu zaplatené. Neprerobíme nič, pretože takmer 100-percent zákazníkov, ktorí mali kúpený zájazd do Egypta, si vybralo inú destináciu. Ľudia chcú dovolenkovať, okúpať sa, oddýchnuť si. Nie vrátiť peniaze,“ vysvetľuje Oliver Kluch, riaditeľ cestovnej kancelárie Koala Tours.

Obchodný riaditeľ Hydrotouru Juraj Sliacky dodáva, že hotely v Egypte platili práve pre nestabilnú situáciu až po návrate hostí z dovolenkového pobytu, preto ekonomicky nemajú žiadny problém v súvislosti so zastavením lietania. "Nakoľko sme stopli predaj už 18. júla, tak nevycestovaných klientov bolo niečo cez 20, všetci klienti si vybrali náhradné pobyty, ktoré sme s nimi prekalkulovali a dohodli s každým zvlášť,“ hovorí.

"Problémy s Egyptom boli od arabskej jari, situácia sa len pomaly upokojovala a my sme minulý rok nemali žiadny charterový program do Egypta. Tento rok sme začali opatrne a situácia nám dala za pravdu. Dopyt po Egypte bol pred začiatkom letnej sezóny značný aj počas júla, no keď sa situácia vyhrotila, logicky ustal,“ opisuje Sliacky z Hydrotouru. Rovnako postupovali aj v najväčšej slovenskej cestovke, kde znižovali počty zájazdov do Egypta a priamo úmerne ich zvyšovali na strane Turecka.

"Už v minulom roku sme v hlavnej dovolenkovej sezóne zaznamenali pokles záujmu o Egypt, lenže začiatkom septembra sa záujem, hlavne pre teplé počasie, jemne zvýšil. Pri porovnaní tohto roka s minuloročnou sezónou môžeme opätovne potvrdiť pokles záujmu o túto dovolenkovú destináciu,“ tvrdí Eleonóra Fedorová, šéfka cestovnej kancelárie Satur.

Na nepokojnú situáciu v Egypte už doplatili minimálne dve slovenské cestovné kancelárie, ktoré zbankrotovali. Ďalšie dve sa orientovali aj na iné destinácie, a preto ich finančné problémy nepramenia len z nízkeho záujmu o Hurghadu či Marsa Alam. Celkovo tak toto leto ukončili svoju činnosť štyri cestovné kancelárie. Všetci hovoria o výnimočnej situácii. „Je to prvá sezóna v histórii, keď sme zaznamenali krach až toľkých cestovných kancelárií. Za posledných 11 rokov ich bolo spolu 12, väčšinou menšie cestovky,“ priznal Ivan Schwarz zo Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr.

Na sezónu, v rámci ktorej by krachli 4 cestovné kancelárie, si nepamätá ani Fedorová. "Aj tu platí, že trh cestovného ruchu sa prečisťuje a prežijú hlavne silné cestovné kancelárie. Krach cestovných kancelárií sa nedeje len na Slovensku. Tento rok skrachovala aj veľká nemecká cestovná kancelária GTI, ktorá sa špecializovala na arabské krajiny,“ uvádza príklad riaditeľka Saturu.

Ako posledná ohlásila úpadok Medina Tours, ktorá sa špecializovala na Egypt. Po krachu zostalo v zahraničí 850 jej klientov, ktorí sa vrátia domov v plánovanom čase, a ďalších 1¤030 ešte na dovolenku čakalo. "Boli sme s ňou celkovo na troch dovolenkách v Turecku. Vyhovovalo nám, že okrem lacnejších ponúka aj rezorty pre náročnejších. V porovnaní s klientmi z Rakúska alebo Nemecka sme mali rovnaké služby, ale za slovenské ceny, teda o 200 eur lacnejšie a so slovenským poistením cestovky. Naposledy sme boli s touto cestovkou na dovolenke v júni. Pocit ohrozenia sme nezažili,“ opisuje Ľubo z okolia Senca, ktorý pravidelne trávil rodinnú dovolenku s Medina Tours.

Česi rýchlo zvolávajú ľudí domov

V susednom Česku chcú turistov čo najrýchlejšie dopraviť z Egypta späť do vlasti. Obávajú sa totiž toho, že v piatok sa ešte viac vyostria nepokoje. Najmä v Hurgade by sa bezpečnostná situácia mala zhoršiť, a preto sa poslední turisti najväčšej českej cestovnej kancelárie Exim tours vrátia už vo štvrtok. V pondelok sa z egyptských letovísk vrátila aj väčšina turistov CK Fischer. Po piatkových modlitbách sa očakávajú v Egypte veľké nepokoje a české cestovky preto nechcú mať v krajine ani jedného svojho klienta.

Niektorí v letoviskách zostávajú napriek odporúčaniam, aby svoj pobyt zvážili. Českí turisti sú tak v tomto smere rovnakí ako Slováci. Aj tí, hoci v malej miere, stále kupujú dovolenky do Egypta, aj keď väčšina cestovných kancelárií ich predaj stopla a túto letnú sezónu už predaj zájazdov neplánujú spustiť. Pre naozaj malú časť ľudí, ktorí chcú ísť do Hurgady či letoviska Marsa Alam najmä kvôli potápaniu, vedia cestovky zájazd zabezpečiť.

Česká cestovka Fischer má v Egypte 800 dovolenkárov. Tento týždeň tam malo odletieť zhruba 500 ľudí. „Väčšina si už vybrala inú destináciu, najčastejšie grécku Krétu a Rodos a tureckú riviéru. Dovolenka v Egypte je jednou z najlacnejších, museli si za zmenu priplatiť,“ povedal podľa ČTK hovorca cestovky Jan Osúch. Straty českých cestovných kancelárií pre zrušené zájazdy do Egypta dosiahnu v tomto týždni desiatky miliónov korún. Exim tours odhaduje stratu za minulý víkend na necelých 20 miliónov českých korún. Podľa českej Asociácie cestovných kancelárií by sa mohli straty vyšplhať na 45 miliónov korún.

U nás najväčšia cestovná kancelária Satur vrátila všetkých ľudí z Egypta už koncom minulého víkendu. „Klienti, ktorí budú aj vzhľadom na aktuálnu situáciu v Egypte chcieť do tejto destinácie vycestovať, môžu tak urobiť na vlastné riziko, pričom im takýto zájazd vieme sprostredkovať cez partnerské cestovné kancelárie,“ vraví Eleonóra Fedorová, riaditeľka Saturu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #krach #Cestovky #cestovné kancelárie