Lacné obilie zatiaľ znížilo iba cenu múky

Dobrá úroda obilia je prvým predpokladom na oživenie živočíšnej výroby a môže priniesť zníženie cien potravín na pultoch predajní. Vyhlásil to premiér Robert Fico pri otvorení 40. medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstavy Agrokomplex. Slovensko zobralo jednu z najlepších úrod letných obilnín za posledné roky. Okamžite sa to prejavilo v prudkom poklese cien pšenice a jačmeňa, ktoré majú kľúčové postavenie vo výžive ľudí aj potravinových zvierat.

23.08.2013 13:44
kombajn, pôda, obilie, žatva, družstvo Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

"Nákupné ceny obilia sú o 60 až 80 percent nižšie, predpokladáme, že by sa to mohlo prejaviť aj v nižších spotrebiteľských cenách potravín,“ povedal pre Pravdu minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek. K reálnemu znižovaniu cien väčšieho počtu potravín ešte nedošlo. Obchodníci však už vedú s dodávateľmi potravín rokovania o cenách. Najskôr zrejme zlacnie múka.

"Cena múky sa o nejaké percento znížila. Ako a kedy sa premietne jej cena do pekárenských výrobkov, na to ešte len čakáme,“ povedal predseda Zväzu obchodu SR Pavol Konštiak. Predseda predstavenstva Coop Jednoty Gabriel Csollár  dodal, že po poklese cien pšenice očakáva, že sa to prejaví aj v cene pekárenských výrobkov.

Samotní pekári, ktorí v posledných rokoch hospodárili so stratou a zatvorili desiatky pekární, však nemajú veľkú chuť znižovať ceny chleba a ostatných výrobkov. "Ceny zostanú pravdepodobne na tej istej úrovni, na akej sú teraz,“ myslí si Daniel Poturnay, šéf Potravinárskej komory Slovenska.

O vývoji cien potravín rozhodnú výsledky žatvy v Európe a vo svete a tiež to, ako dopadne zber jesenných plodín, predovšetkým kukurice a krmovín. Upozorňuje na to predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík. Práve nedostatok krmív pre dobytok môže negatívne ovplyvniť snahy o oživenie živočíšnej výroby a  ceny mlieka.

Od začiatku leta mliekarne priplácajú poľnohospodárom za mlieko. Chýba nielen na Slovensku, ale v celej Európe. Bez ohľadu na pokles cien obilia dražie naprieč celým starým kontinentom aj bravčové mäso. "Slovensko nie je schopné okamžite reagovať, pretože stavy ošípaných a hydiny klesli na historické minimá,“ povedal v tejto súvislosti predseda Zväzu poľnohospodárskych družstiev a obchodných spoločností Milan Mišánik. "Ak však predávame obilie za rekordne nízke ceny, určite by sa to malo prejaviť aspoň v symbolickom poklese cien potravín,“ myslí si Mišánik.

Pre slovenskú vládu je prvoradá potravinová bezpečnosť založená na vlastnej produkcii kvalitných a cenove dostupných potravín, povedal pred stovkami poľnohospodárov premiér Fico. V čase veľkej nezamestnanosti na vidieku by práve poľnohospodárstvo malo podľa neho poskytnúť prácu tisícom ľudí. Šéf rezortu pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek chce tento cieľ dosiahnuť tým, že v ovocinárstve a zeleninárstve, kam by mali smerovať väčšie podpory ako doteraz, by postupne našlo prácu okolo desasťtisíc ľudí. Ďalší by sa mali zamestnať na obnovených farmách ošípaných či hydiny.

Kým Slovensko rieši otázku zvýšenia sebestačnosti vo výrobe potravín, jeho severný sused Poľsko ich úspešne vyváža – až desať percent slovenského dovozu tvoria poľské potraviny. Poľský minister Stanislav Kalemba včera na Agrokomplexe na pripomienku, že poľské potraviny nemajú na slovenskú najlepšiu reputáciu, vyhlásil, že na svete niet krajiny, ktorá by mala ideálny systém výroby a kontroly kvality potravín. Uviedol, že Poľsko zaviedlo od apríla tohto roku pri kontrole potravín režim nulovej tolerancie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #obilie #úroda #Agrokomplex #múka