Pekári a cukrári sa nechystajú zlacňovať

Členovia Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) upozorňujú na to, že nemajú možnosť znižovať ceny pekárenských a cukrárenských výrobkov. Informoval o tom tlačový hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Stanislav Nemec.

23.08.2013 15:11
Chlieb, pekár, práca, potraviny
Ilustračné foto.
debata (7)

Pekári podľa člena predstavenstva SZPCC Slavomíra Moravčíka momentálne dostávajú tonu múky lacnejšie asi o 7 eur. To je však podľa neho len symbolické zlacnenie, ktoré sa nemôže premietnuť do spotrebiteľských cien chleba, pečiva a ďalších produktov pekárov a cukrárov. Ekonomika tohto potravinárskeho výrobného odboru dlho nevytvára predpoklady ani na zabezpečenie jednoduchej reprodukcie, v dôsledku čoho už viaceré pekárne ukončili činnosť, tvrdí Moravčík.

„Na štvrtkovom rokovaní predstavenstva nášho zväzu počas medzinárodnej výstavy Agrokomplex v Nitre sme konštatovali, že rastie mediálny tlak na zlacňovanie našich výrobkov, ktorý sa začína prenášať aj do rokovaní s obchodom“, uviedol Moravčík. Znižovanie cien produktov však v súčasnosti podľa neho nie je reálne. "Už viac rokov produkujeme stratu a ak by to malo pokračovať ďalej, budú nútené ďalšie pekárne opustiť trh,“ upozornil. Vlani, keď boli ceny obilnín vysoké, podľa Moravčíka členovia zväzu výrobné náklady nedokázali v potrebnom rozsahu premietnuť do realizačných cien, lebo obchod to neakceptoval. „Teraz zrazu požaduje nižšie ceny, že múka pre nás zatiaľ zlacnela naozaj len symbolicky,“ tvrdí.

Cena múky podľa pekárov tvorí len asi 20 % nákladov na pekárenské výrobky. Ich realizačné ceny ovplyvňujú aj náklady na energie, pohonné hmoty, mzdy, rozvoz a podobne. Mnohé pekárne podľa SZPCC doteraz doslova živorili a nárast nákladov pokrývali z rezerv na úkor potrebných investícií. „Tie sú však nevyhnutné – rovnako ako vo všetkých ostatných potravinárskych odboroch – pokiaľ nemá dôjsť k technickému a technologickému zaostávaniu sektora a znižovaniu jeho konkurenčnej schopnosti. Okrem toho vážnym problémom zostávajú nízke mzdy pracovníkov pekární, ktoré zaostávajú za priemerom slovenského potravinárstva,“ upozorňuje Moravčík.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #obilie #Agrokomplex #múka #cukrári #pečivo