Väčšine ľudí nezostáva po zaplatení nákladov ani 160 eur

Slovákom po odpočítaní nevyhnutných nákladov koncom mesiaca veľa nezostane. Väčšine ani 160 eur. Viac ako 320 eur však zostáva najmä ľuďom v Žiline a okolí.

12.09.2013 14:37
Peniaze, dôchodca, spotrebiteľ, úver, prepočet Foto:
Ilustračné foto.
debata (18)

Vyplýva to z prieskumu firmy Ipsos, ktorý robila v auguste pre spoločnosť Home Credit Slovakia. Podľa neho totiž až 65 % opýtaných Slovákov zostane na účte menej ako 160 eur, pričom v tejto skupine je najviac obyvateľov Košického kraja. Do 320 eur zostane 24 % opýtaných, a to najmä ľuďom z Trnavského kraja.

Viac ako 320 eur potom zostáva na účte iba 11 % Slovákov, medzi ktorými vedú Žilinčania. Hlavné mesto sa umiestnilo až na druhej priečke. Podľa analytika spoločnosti Home Credit Slovakia Michala Kozuba je totiž Bratislava drahá a životné náklady na bývanie, stravu aj oblečenie sú vyššie ako v ostatných regiónoch. „Ľudia tu majú aj tendenciu viac utrácať za spotrebné veci alebo viac cestovať,“ dodal.

Vôbec najhoršia šanca nasporiť si je podľa očakávania v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou. „Napríklad v Trenčianskom kraji až 17 % opýtaných neušetrí viac ako dvadsať eur mesačne. Možností nájsť si tu prácu je minimum, čo sa samozrejme prejavuje na rodinných rozpočtoch,“ tvrdí Kozub.

Z prieskumu tiež vyplynulo, že Slováci si dávajú pozor na rodinný rozpočet a svoje výdavky viac plánujú. Až 89 % opýtaných totiž uviedlo, že má prehľad o tom, koľko im na konci mesiaca na účte zostane. Ľudia sa totiž naučili kontrolovať svoj účet pravidelne, viac ako desatina opýtaných dokonca denne. Zrejme ich k tomu núti predovšetkým ich finančná situácia. Až 83 % Slovákov sa totiž za posledný rok museli pred niektorou z výplat uskromňovať.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Home Credit