Na jedno slovenské jablko pripadajú dve z dovozu

Slovenskí ovocinári sa dočkali rekordnej úrody jabĺk. Očakáva sa, že ich zoberú vyše 50-tisíc ton, ale aj tak z každých troch kíl, ktoré si Slováci kúpia, budú dva kilogramy z dovozu. Slovensko má pritom jedny z najlepších podmienok na pestovanie jabloní na svete. Veď sa tu pestujú dve najcennejšie výberové svetové odrody Kiku Fuji a Evelina.

14.10.2013 12:01
jablkove hodovanie, jablko, dobre jablka, sad Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

O priam rozprávkových pestovateľských možnostiach sa uplynulú sobotu presvedčili tisícky obyvateľov Bratislavského kraja, ktorí sa vydali na jablkové hodovanie do jeho dvanástich ovocinárskych centier. Epicentrom osláv bola Dunajská Lužná.

Tu pred dvadsiatimi rokmi založil na pár hektároch jabloňový sad mladý poľnohospodársky inžinier Jozef Vozár. Dnes spoločnosť Danubius Fruct dopestuje desať percent slovenských jabĺk, v prepočte jedno kilo na jedného obyvateľa.

"Na Slovensku je stále nízka spotreba ovocia – zjeme len 25 kilogramov jabĺk, pritom by sa žiadalo skonzumovať dvojnásobné množstvo,“ hovorí Marián Varga, šéf Únie ovocinárov. Krajina má podľa Vargu na to, aby vyprodukovala 200-tisíc ton jabĺk. Pohodlne by sme zabezpečili vlastnú spotrebu a ešte mali aj na vývoz.

V skutočnosti vládne na trhu takmer schizofrenická situácia. Najlepšie výberové slovenské jablká sa v nemalých množstvách vyvážajú a na pultoch reťazcov sa objavujú lacnejšie, ale menej kvalitné plody, z jablkovej veľmoci európskeho východu – Poľska. Slováci totiž, ako podotýka Varga, hľadia aj pri jablkách na cenu a kúpia si tie, čo sú lacnejšie.

Danubius Fruct je súčasťou družstva Bonum, ktoré združuje slovenských ovocinárov. A je tu tiež obchodná spoločnosť Boni fructi. Ovocinári sa združili a stali sa dostatočne silnými partnermi pre reťazce. Ukazujú, ako možno postaviť na nohy sebestačnosť vo všetkých potravinách.

Jablko je dar prírody. Nie je lacné, kilogram stojí v sezóne od 70 centov do čosi viac ako euro. Ale tí, čo v týchto dňoch prídu do sadu, si ho vlastnými rukami naoberajú za 50 až 70 centov podľa druhu odrody. Do sadu Jozefa Vozára na Alžbetinom Dvore prišla v sobotu aj päťčlenná rodinka Američanov Kingovcov. Shannon a Jerry sú učiteľmi na jednom z bratislavských gymnázií. Tip na oberačku dostali od mamy jedného zo študentov.

"Cítime sa ako doma v Minnesote, aj tam v jeseni ovocinári otvárajú sady verejnosti. Našli sme tu svoje obľúbené jablká Fuji,“ povedal Jerry King a dodal, že Slovensko je krásna krajina – neobmedzených, ale stále nedostatočne využívaných možností.

Pri jablkách celkom určite. Len ovocinári z piatich krajín Európy – Talianska, Rakúska, Nemecka a Británie majú právo pestovať špičkové odrody Kiku Fuji a Evelina. Tou piatou krajinou je zásluhou Jozefa Vozára Slovensko. Medzinárodná spoločnosť udeľujúca pestovateľské licencie na obe odrody ich dáva len ovocinárskym majstrom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenské potraviny #Jablká