Pečivo nezlacnie, aj keď mohlo

Lepšia úroda otvorila otázku možného poklesu cien pekárenských výrobkov. Priestor na zlacňovanie, ale pekári nevyužijú.

16.10.2013 12:02
chlieb - pečivo - rožok - košík - sacharidy -... Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

"Siuácia je momentálne taká, že pokiaľ dokážeme ceny v tomto čase udržať, budeme radi. Kompenzujú nám straty z minulého roku, kedy sa výška vstupov zásadným spôsobom nepreniesla do koncových cien,“ povedal výkonný riaditeľ pekární Penam Slovakia Peter Živický v utorok pri príležitosti návštevy ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka v nitrianskom závode.

Penam Slovakia je so štyrmi pekárňami a štyrmi mlynmi lídrom na slovenskom pekárenskom trhu. Spoločnosť s ročným obratom 70 mil. eur zamestnáva 1 125 ľudí a patrí do skupiny Agrofert vplyvného podnikateľa a politika Andreja Babiša. Ak líder na trhu nepôjde s cenami dole, je predpoklad, že aj iní predajcovia ho budú nasledovať.

Živický upozornil, že ceny pekárenských výrobkov na pultoch sú dlhodobo veľmi negatívne nastavené a nezodpovedajú realite. Nákupné ceny pšenice sa podľa jeho slov pohybujú od 140 do 160 eur za tonu. Podnikanie v pekárenskom odvetví na Slovensku označil Živický za veľmi náročné, rentabilita sa podľa jeho slov pohybuje okolo nuly.

Spotreba pekárenských výrobkov na Slovensku ja jedna z najvyšších v Európe. Minulý rok spotreboval v priemere každý Slovák 38,7 kilogramu chleba. Pšeničného pečiva zjedol v priemere 29,2 kilogramu a trvanlivého pečiva deväť kilogramov.

Jahnátek navštívil pekárne pri príležitosti Svetového dňa chleba, ktorý bude 16. októbra. Zdôraznil, že pekárenské odvetvie na Slovensku bolo dlhodobo v strate, štát však nemá možnosť zasahovať do cien produktov súkromných firiem. Podľa neho sa v súčasnosti hľadá optimálny model medzi konečnou cenou pekárenského výrobku a nákupnou cenou pšenice. "Vzhľadom k tomu, že tá cena nie je stabilná a stále kolíše, je to otázka dohody medzi pekármi, mlynmi a prvovýrobcami, ale my predpokladáme, že v konečnom dôsledku by sa mala znížiť,“ povedal.

Na európskych trhoch je v súčasnosti mierny prebytok pšenice, čo znamená, že nákupné ceny sa budú ešte nejaký čas držať nižšie. "Samozrejme, Brusel je pripravený a pokiaľ to klesne pod určitú hranicu, ktorú sme nadefinovali na úrovni rady ministrov, začnú štáty intervenovať nákupy pšenice, aby to nepadlo niekde úplne dolu,“ podotkol minister. Po novom roku by podľa predpokladov mali ceny začať stúpať. "Veľmi bude záležať od toho, koľko zrna pôjde do kŕmnych zmesí a koľko na potravinárske účely,“ doplnil Jahnátek.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #pečivo