Prichádza ďalšia rožková vojna?

V dohľadnom čase viacero Slovákov zažije pri nákupoch bežných potravín príjemné prekvapenie. Reťazec hypermarketov Carrefour totiž v bratislavskom Poluse začal predávať klasické 40-gramové rožky za štyri centy.

22.10.2013 10:47
rožok, rožky, pečivo, nákup, potraviny Foto:
Ilustračné foto.
debata (12)

Je preto možné, že sa zopakuje situácia z konca vlaňajška, keď Kaufland spustil vojnu o cenu rožkov a hodenú rukavicu zdvihli všetci konkurenti. V každom z veľkých reťazcov ponúkajú kupujúcim päťcentové rožky a jeden mimoriadne lacný chlieb. Obyčajne štartuje na cene 75 centov alebo 79 až 85 centov. Všetky ostatné druhy pečiva aj chleba sú drahšie, často o desiatky percent.

Spoločnosť Ahold, ktorá prevádzkuje obchody Hypernova a Albert, ešte včera predávala jeden kus pečiva za päť centov. „Cena môže byť krátkodobo nižšia, ak je v akcii. Nakoľko je táto komodita senzitívna na vnímanie zákazníkov, túto položku pravidelne monitorujeme a jej cenu prispôsobujeme tak, aby sme boli konkurencieschopní na trhu,“ pripustila hovorkyňa reťazca Diana Chovancová Stanková.

Podobný postoj zvolil aj reťazec Billa, ktorý včera tiež predával rožky za päť centov. „Situáciu budeme sledovať a neskôr ju vyhodnotíme,“ vyjadrila sa hovorkyňa Billy Martina Kovács. Tesco cenu rožkov zatiaľ neplánuje meniť.

Viacerí obchodníci pritom hovoria, že už päť centov je pre nich príliš nízka cena. Pekárne im ich totiž podľa viacerých obchodníkov dodávajú za šesť centov.

"Chlieb a rožky patria už roky k tovarom, prostredníctvom ktorých sa obchodníci usilujú dostať spotrebiteľov práve do svojho obchodu,“ potvrdil zápas o kupujúcich Ľubomír Drahovský zo spoločnosti Terno, ktorá analyzuje trh s potravinami. Akcie s rožkami a chlebom sú podľa Drahovského dobre prerátanou marketingovou záležitosťou. Drahšie pečivo a chlieb totiž vyrovnávajú straty z predaja akciových rožkov štandard a základného konzumného chleba.

Už pri vlaňajšom zlacnení však poukázal cechmajster cechu pekárov a cukrárov regiónu západného Slovenska Vojtech Szemes aj na druhú stranu mince. Štandardný rožok by mal mať podľa normy aspoň tri gramy tuku. "V podstate sú tieto rožky takmer bez tuku,“ poukázal na kvalitu Szemes.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #rožky