Rajčinová aféra prospieva slovenskej zelenine

Marocké cherry rajčiny, ktoré vyvolali vo Francúzsku zdravotné problémy 16 spotrebiteľov, slovenskí obchodníci už nemajú v ponuke.

23.05.2014 08:59
rajčiny, paradajky Foto:
Najlepšou zárukou zdravia slovenských spotrebiteľov je domáca produkcia potravín, aj rajčín.
debata

Podľa reťazcov, ktoré ich mali na prelome apríla a mája predávať, ich už v čase zákazu predaja mali vypredané. Reakciou na pomaly už tradičný zahraničný potravinový škandál je zvýšený dopyt po slovenských rajčinách.

Vyšetrovanie kauzy marockých cherry rajčín ešte nie je uzavreté. Dobrou správou je, že na Slovensku nebol do včera zaznamenaný ani jeden prípad poškodenia zdravia z titulu konzumácie rajčín.

Bol to falošný poplach?

Štátna veterinárna správa vedie proti dovozcovi spoločnosti Vita-Zel správne konanie. Dôvodom má byť to, že firma rajčiny z Maroka prebaľovala do menších balení pre obchodné reťazce, čo síce legislatíva pripúšťa, ale nevedela podľa šéfa štátneho potravinového dozoru Jozefa Bíreša rozlíšiť jednotlivé šarže.

Šéf spoločnosti Vita-Zel Miroslav Sudický oponuje, že potrebné dokumenty mali ešte v priebehu vyšetrovania predložiť. Ešte dôležitejšie podľa neho je to, že francúzsky dodávateľ marockých rajčín Idyl France poskytol slovenskému odberateľovi vyhlásenie, podľa ktorého rozbory RASFF – rýchleho výstražného systému v sledovaných vzorkách cherry paradajok žiadne cudzorodé látky nenašli. Ani chemického, ani mikrobiologického pôvodu.

Bol to teda napokon falošný poplach? To všetko ukážu zrejme nasledujúce dni. Šéf slovenskej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš je však presvedčený, že vzhľadom na vysokú frekvenciu potravinových škandálov postupoval štátny potravinový dozor štandardne. Profesor Bíreš upozornil na to, že najmä škandál s baktériou E.Coli, keď v Nemecku zahynulo niekoľko desiatok ľudí, priblížil riziko zeleniny a ovocia prakticky na úroveň živočíšnych produktov. Dodal, že Francúzi vydali výstrahu oneskorene a Slovensku nezostávalo nič iné, iba sa pokúsiť čo najrýchlejšie stiahnuť zvyšky tovaru z distribúcie.

„Všetci dovozcovia si musia uvedomiť, že prvoradé pri importoch je garantovať zdravotnú neškodnosť tovarov. Z výstrahy francúzskych orgánov potravinového dozoru vyplývalo, že je ohrozené zdravie spotrebiteľov, konali sme v súlade s predpismi,“ povedal Jozef Bíreš a dodal, že „dôležité sú proaktívne opatrenia chrániace zdravie spotrebiteľa“.

Zárukou zdravia je domáca produkcia

Najväčšou zárukou zdravia slovenských spotrebiteľov je však domáca produkcia potravín. Lenže práve pri zelenine a ovocí klesla sebestačnosť hlboko pod 50 percent, pričom rajčiny nie sú výnimkou. „Slovenskí pestovatelia dokážu pokryť domácu spotrebu zhruba na 35 percent, všetky ostatné rajčiny sú z dovozu,“ vyhlásila niekdajšia šéfka zeleninárskeho výskumu na Slovensku profesorka Magda Valšíková, ktorá teraz prednáša zeleninárstvo na SPU v Nitre.

Slovensko má síce dobré prírodné podmienky na pestovanie rajčín, ale nedokáže konkurovať nákladmi. „Z trhu vypadli producenti predovšetkým pre vysoké náklady na energie. Tí čo dnes pestujú rajčiny v skleníkoch, napospol využívajú geotermálnu energiu. Ak má krajina zvyšovať svoju sebestačnosť, mala by sa uberať práve týmto smerom,“ myslí si Valšíková.

Obchod zareagoval na škandál tradične – do pozornosti spotrebiteľov dáva rajčiny, ktoré dopestovali na Slovensku, alebo v iných krajinách ako Maroko. Jeden z dodávateľov slovenských rajčín spoločnosť Agro GTW Nováky má celú tohtoročnú produkciu – 1,5 milióna kilogramov rajčiakov už vopred vypredanú.

„Vedeli by sme predať aj viac, ale to by sme museli rozšíriť kapacity. Nové skleníky budeme mať hotové až v decembri tohto roka, čím by sme mohli produkciu rozšíriť o ďalších zhruba 300-tisíc kilogramov,“ povedal riaditeľ Agro GTW Stanislav Gurský. Táto spoločnosť je vlastne pridruženou výrobou handlovských baní. Baníci využívajú ako zdroj tepla banskú vodu, z ktorej vyrábajú potrebné teplo pomocou tepelných čerpadiel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #zelenina