Vynálezca populárneho nápoja bol muž činu

Značku Vinea pozná vari každý Slovák. Na meno jej tvorcu Jána Farkaša si však spomenú zväčša len Modrania, keďže v ich meste ja pamätná tabuľa pripomínajúca dielo veľkého vinára. Farkaš pochádzal zo starej vinohradníckej rodiny. Po Jánovej starej mame Zuzane Kellenbergerovej siahal tento modranský rod až do trinásteho storočia.

23.06.2014 13:43
Ján Farkaš Foto:
Ján Farkaš pri práci.
debata (2)

Farkaš, ktorý sa narodil v roku 1923 v Masarykovom Československu, bol predstaviteľ poctivej vinárskej školy. Po vinárskych predkoch zdedil cit pre víno aj podnikateľskú žilku. Sotva zmaturoval na obchodnej škole v Bratislave, začal budovať moderný vinohradnícko-vinársky podnik. V polovici 40. rokov postavil v Modre prvé tri betónové cisterny vyložené sklenými obkladačkami, v roku 1947 vyrábal už štvrť milióna litrov vína. Farkašovo modranské sa predávalo vtedy aj v Prahe.

Po roku 1948 komunisti Farkašovi vinárstvo znárodnili. Dovolili mu pracovať vo vlastnej firme ako pivničnému majstrovi, potom ho vyhodili a vzápätí bezradne prešľapujúc vo výrobe vína povolali pracovať do vinárskeho výskumu.

Za čias ministra Jána Janovica prišli hviezdne Farkašove chvíle. Dostal politické zadanie "vyrobiť zdravý a lacný hroznový nápoj, ktorý by kontroval kolovým a citrusovým nápojom z kapitalistickej cudziny, šetril devízy a upevňoval hrdosť na socialistický výrobok“. Kľúčom k Vinei sa stal prebytkový hroznový mušt, z ktorého sa vyrábali sladké stolové vína. Farkaš z tejto suroviny vyčaril nápoj s podmanivou hroznovou chuťou. Dobrý nos v nej objaví aj vôňu čiernej bazy. Farkaš chcel mať zdravý prírodný produkt, preto siahol aj po baze.

Ján Farkaš bol muž činu, vedec, pedagóg, autor dvoch skvelých kníh o víne (Všetko o víne, Technológia a biochémia vína), ktoré Medzinárodná organizácia pre vinič a víno v Paríži vyhodnotila ako knihy roka. V pamäti národa však zostane najmä ako vynálezca geniálneho prírodného nápoja.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #nealko #Vinea #Ján Farkaš