Na pultoch nie je ani polovica potravín zo Slovenska

Podiel slovenských potravín na pultoch obchodných reťazcov dosiahol v tomto roku 43 %, čo v medziročnom porovnaní predstavuje pokles o 0,6 percentuálneho bodu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre Potravinársku komoru Slovenska (PKS) vypracovala poradenská spoločnosť GfK Slovakia.

26.06.2014 14:11
obchod, hypermarket, potraviny, nákup Foto:
Ilustračné foto.
debata (14)

„Ak by sme zhodnotili z pohľadu potravinárskej komory výsledok, ktorý bol dosiahnutý, je to určitá stabilizácia,“ povedal vo štvrtok na tlačovej besede prezident PKS Daniel Poturnay. Podľa neho odchýlku 0,6 percentuálneho bodu mohla spôsobiť štatistická chyba či aktuálne zloženie akciových produktov v danom období.

„Keď teda hovoríme o stabilizácii podielu na úrovni 43 %, samozrejme, že to nie je výsledok, s ktorým by sme mali byť spokojní a netrpezlivo očakávame, kedy sa tento trend podarí zvrátiť,“ dodal Poturnay. Ako ďalej prezident PKS vysvetlil, metodika prieskumu sa už štyri roky nemení. „Metodika sleduje podiel slovenských výrobkov na pultoch obchodov, to znamená, nezaoberáme sa podielom na tržbách, neskúmame, koľko zákazník kupuje slovenských výrobkov, ale sledujeme, aký priestor dostaneme na pultoch obchodov,“ doplnil Poturnay.

Pri hodnotení jednotlivých krajov podiel slovenských potravín klesol na pultoch v Bratislavskom, Trnavskom, Trenčianskom a Nitrianskom kraji. Na druhej strane nárast v sledovanom období vykázali Banskobystrický, Žilinský, Prešovský a Košický kraj. Najslabšie zastúpenie domácich potravín podľa prieskumu je v predajniach Lidl, v ktorých medziročne kleslo o dva percentuálne body na 16 %. Najväčšie zastúpenie slovenských potravín je v predajniach COOP Jednota, konkrétne 62 %, a v obchodoch CBA s 56-percentným podielom.

Jedným zo zistení prieskumu je aj medziročný pokles privátnych značiek, teda potravín, ktoré predávajú obchodné reťazce pod svojimi značkami. Kým v roku 2013 bol podiel privátnych značiek na Slovensku 23 %, v tomto roku to je len 19 %. „Zákazník, ktorý volá po kvalite výrobkov, musí vedieť, kto je pre neho garantom tejto kvality. Garantom kvality výrobku nemôže byť podľa nášho názoru obchodný reťazec. Je potrebné, aby si zákazník spájal kvalitu daného výrobku s konkrétnym výrobcom, pretože výroba v rámci privátnych značiek sa mení z roka na rok,“ konštatoval Poturnay. Podľa neho privátne značky nie sú cestou, ktorá by prospievala potravinárskemu priemyslu. „Preto je pre nás významné, že došlo podľa tohto prieskumu k poklesu podielu privátnych značiek na pultoch,“ zhodnotil prezident PKS.

Privátne značky sú najviac zastúpené pri mlieku, konzervovaných výrobkoch a olejoch, najmenej pri liehovinách, pive či víne. V hypermarketoch klesol podiel privátnych značiek o päť percentuálnych bodov na 17 %. V prípade reťazca Tesco sa zastúpenie privátnych značiek znížilo o osem percentuálnych bodov na 14 % a v Bille o 11 percentuálnych bodov na 13 %. Pokles privátnych značiek evidovala väčšina obchodných reťazcov ako COOP Jednota, CBA, Kaufland. Opačný trend dosiahla len obchodná sieť Lidl, kde podiel privátnych značiek predstavoval až 46 % s medziročným rastom o 11 percentu­álnych bodov.

Úpadok potravinárskeho priemyslu na Slovensku by mohlo podľa PKS zastaviť zlepšenie podnikateľského prostredia zo strany štátu. To si podľa komory vyžaduje napríklad aj zvýšenie investícií do vedy a výskumu. Kým napríklad v Dánsku štát investuje do výskumu a vývoja potravinárskeho priemyslu 9,6 eura na obyvateľa, na Slovensku je to len 0,3 eura.

Prieskum o zastúpení domácich potravín ako aj produktov privátnych značiek sa uskutočnil v období od 26. marca do 17. apríla tohto roka na vzorke 360 predajní. Potravinárska komora Slovenska je záujmovým združením právnických osôb, ktoré založili potravinárske firmy s cieľom spolupracovať pri obhajovaní spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu na úrovni štátnych a mimovládnych inštitúcií. Hlavným poslaním komory je okrem iného podpora rozvoja legislatívy, konkurencieschop­nosti, ochrana spotrebiteľa a životného prostredia, ale aj kvalita a bezpečnosť výrobkov.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #slovenské potraviny