Ľudia čakajú od jedla viac ako len dobrú kvalitu

Slovenský trh je zaplavený veľkým množstvom potravín takmer z celého sveta, pričom v mnohých prípadoch je cena najdôležitejším ukazovateľom a skutočná kvalita potraviny zostáva niekde v ústraní. "Ľudia sa čoraz viac zaujímajú o kvalitu výrobkov, navzájom ich porovnávajú a čoraz častejšie vyhľadávajú autentické produkty vyrobené tradičnými metódami," hovorí Zuzana Nouzovská, generálna riaditeľka sekcie potravinárstva a obchodu na MPaRV SR. Dodáva, že pôvodnosť a vysokú kvalitu domácich potravín garantuje Značka kvality SK.

15.10.2014 10:39
Zuzana Nouzovská Foto:
Generálna riaditeľka sekcie potravinárstva a obchodu na MPaRV SR Zuzana Nouzovská.
debata (7)

Konkurencia vo výrobe potravín rastie. Čo dnes zaručuje potravinárom úspech?

Už dávno nestačí ponúknuť len zdravotne bezpečné, kvalitné a plnohodnotné potraviny, k čomu výrobcov napokon zaväzuje európska a národná legislatíva. Spotrebiteľ, naopak, čoraz častejšie očakáva od potraviny viac ako dobrú kvalitu. Žiada nadštandard, aj keď vnímanie kvality je veľmi subjektívne a pre každého z nás môže predstavovať niečo iné.

Ako sa však čo najjednoduchšie zorientovať v širokej ponuke potravín a v záplave marketingových a odborných informácií?

Už takmer desať rokov môžu slovenskí spotrebitelia nájsť na vybraných potravinárskych výrobkoch logo Značka kvality SK alebo Značka kvality SK GOLD. Národný program podpory poľnohospodárskych produktov a potravín Značka kvality SK, ktorý vznikol v roku 2004, má spotrebiteľom uľahčiť výber potravín v obrovskej ponuke domácich i zahraničných výrobkov, pričom upriamuje pozornosť na chutné a tradičné domáce potraviny. Logo Značky kvality SK je v národných farbách a spotrebiteľa informuje o tom, že má pred sebou kvalitné potraviny vyrobené v Slovenskej republike.

Lenže sú tu aj rôzne rebríčky. Nedávno The Economist zverejnil prehľad, podľa ktorého sa slovenské potraviny ocitli za poľskými. Čo rozhodlo, že slovenské potraviny skončili za rivalmi z Poľska?

Táto štúdia o globálnom indexe potravinovej bezpečnosti, resp. potravinovej suverenite (Global Food Security Index), hodnotila viaceré ukazovatele. V oblasti bezpečnosti potravín, dostupnosti pitnej vody alebo výživových štandardov Slovensko získalo maximálny počet 100 bodov. Súčasne sa však hodnotili aj ukazovatele, ako sú napríklad cestná a prístavná infraštruktúra, hrubý domáci produkt, politická stabilita, výdavky na poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka, ale aj dostatočnosť dodávok potravín, priemerné množstvo dostupných potravín pre ľudskú spotrebu a mnoho ďalších. Vzťahovať túto štúdiu len na kvalitu a bezpečnosť potravín nie je vhodné vzhľadom na množstvo faktorov, ktoré majú vplyv na výsledné umiestnenie v rebríčku.

Čo teda prináša potravina označená Značkou kvality SK?

Dve veci: kvalitu a bezpečnosť. Toto označenie nie je marketingovým nástrojom, ktorý má spotrebiteľa prostredníctvom pozitívnych emócií motivovať ku kúpe konkrétneho výrobku, ale reprezentuje predovšetkým odbornú a úradnú garanciu, že výrobok označený týmto logom spĺňa všetky kritériá kvality a bezpečnosti. Pri výrobkoch označených logom Značka kvality SK GOLD ponúka potravina nadštandardné kvalitatívne vlastnosti, ktoré ich odlišujú od bežných výrobkov danej kategórie. Odborným garantom Značky kvality SK je Štátna veterinárna a potravinová správa SR, čím sa Značka kvality SK odlišuje od iných podobných označení kvality používaných na slovenskom trhu. Štátna veterinárna a potravinová správa SR okrem kontrol pred udelením Značky kvality SK totiž vykonáva aj priebežné kontroly, aby vysoká úroveň kvality ocenených potravín zostala dlhodobo zachovaná.

Aké sú kľúčové podmienky na udelenie Značky kvality SK?

Okrem výrobného procesu, ktorý musí kompletne prebiehať na Slovensku, kľúčovou podmienkou pri udeľovaní Značky kvality SK je trojštvrtinový podiel domácich surovín, z ktorých je daný výrobok zložený. Táto podmienka nesúvisí len s podporou domácich poľnohospodárov a domácej ekonomiky, ale aj s dosledovateľnos­ťou pôvodu príslušnej potraviny a jej jednotlivých zložiek. Je to nevyhnutné z hľadiska celkovej garancie kvality a bezpečnosti potravín zo strany Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Koľko slovenských potravín získalo doteraz právo nosiť symbol špičkového domáceho produktu?

Sú to stovky výrobkov. Vďaka efektívnej komunikácii s výrobcami sa počet potravín a nápojov nesúcich označenie Značka kvality SK v posledných dvoch výrazne rozrástol. Aktuálne môže značku využívať 751 výrobkov od 96 výrobcov, pričom 342 výrobkov od 70 výrobcov nesie označenie GOLD, ktoré je vrcholom domácej kvality v danom produkte. Značka kvality SK bude tým silnejšia, čím viac výrobkov ňou bude označených. Dôležité je, aby ponuka takto označených výrobkov bola pre slovenského spotrebiteľa dostatočná.

Ako vnímajú potraviny označené Značkou kvality SK spotrebitelia?

Ľudia venujú čoraz väčšiu pozornosť svojmu zdraviu a tým aj kvalite a bezpečnosti potravín. Potraviny so Značkou kvality SK sú ako maják – jasne vravia, že tento výrobok spĺňa očakávania chutnej a pritom zdravotne bezpečnej potraviny. Za posledné desaťročie sa prehnalo Európou viacero veľkých potravinových škandálov. Napospol šlo o potraviny vyrobené mimo územia Slovenska. Práve na pozadí tejto skutočnosti vyniká bezpečnosť slovenských potravín všeobecne a ľudia si to uvedomujú. Tento moment hovorí o ďalších možnostiach rastu značky. Zdravie je najvyššou ľudskou hodnotou, potraviny jeme denne a z tohto pohľadu je hlavnou pridanou hodnotou Značky kvality SK pre spotrebiteľa už spomínaná úradná garancia kvality a bezpečnosti. Nie je komerčná značka, ale značka garantovaná dôveryhodnou štátnou ustanovizňou.

Potraviny sú však tovar a o tom, ako sa budú predávať, rozhodujú aj obchodníci. A tí hľadia aj na profit.

Rok 2014 priniesol výraznú zmenu vnímania Značky kvality SK aj zo strany obchodu. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR rozbehlo spoluprácu pri propagácii Značky kvality SK a zvyšovania informovanosti spotrebiteľov s vybranými obchodnými reťazcami (BILLA, Kaufland, TESCO), ktoré o ňu prejavili aktívny záujem. Táto spolupráca predstavuje z pohľadu propagácie Značky kvality SK, ako aj propagácie ocenených výrobkov výrazný posun, pretože spotrebiteľ dostáva príslušné informácie v čase i mieste svojho nákupného rozhodovania. Okrem označovania ocenených výrobkov logom Značka kvality SK v reklamných letákoch týchto reťazcov podporujú tieto siete aj spotrebiteľskú súťaž k Značke kvality SK. Je to ústretový krok voči spotrebiteľom i domácim.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #kvalitné potraviny #Zuzana Nouzovská