Školáci majú odjesť prebytok potravín na trhu

Poľnohospodári už naplno pociťujú pretlak ponuky potravín na európskom trhu. Potravín je prebytok pre dobrú úrodu ovocia a tiež odvetné sankcie Ruska proti dovozu niektorých potravín z Európy.

15.10.2014 20:00 , aktualizované: 16.10.2014 07:00
deti, škola, jedáleň Foto: ,
Aby prebytočné potraviny nespôsobovali pretlak na trhu s dosahom na producentov, skončia v školských jedálňach.
debata (6)

Farmárom klesajú ceny predovšetkým ovocia, zeleniny a bravčového mäsa, pretože na Slovensko sa tlačí zahraničná produkcia, ktorá nespĺňa požadované štandardy. Vláda v stredu mimoriadne vyčlenila 800-tisíc eur na dôkladnejšiu kontrolu dovážaných potravín a zároveň prijala opatrenia smerujúce k zvýšeniu odbytu slovenských potravín v školských jedálňach.

Prudký pokles cien si doteraz najviac odniesli pestovatelia jabĺk, ktorí na predaji jabĺk od začiatku zberu stratili státisíce eur. K obrovským škodám dochádza aj vo výrobe bravčového mäsa, kde v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška strácajú farmári na každom kile mäsa 18 percent.

„Ak sa tento vývoj nepodarí zastaviť, chovatelia stratia do konca roka na tržbách okolo 10 miliónov eur,“ povedal Andrej Imrich, predseda Zväzu chovateľov ošípaných na Slovensku. Tohto roku sa po dlhom čase očakáva vyššia produkcia bravčového mäsa. Medziročné zvýšenie výroby bravčoviny sa predpokladá zo 75-tisíc ton na 80-tisíc ton, ale prudké zníženie cien úplne neguje úsilie chovateľov, ktorí investovali do oživenia fariem.

„Na trhu vzniká paradoxná situácia. Zo Slovenska sa vyvážajú ošípané na zahraničné bitúnky, ale domáci spracovatelia dovážajú mäso zo zahraničných výpredajov vrátane zmrazeného mäsa. To má nízku cenu, pretože ho mäsiari nakupujú tesne pred vypršaním dátumu spotreby,“ opísal aktuálnu situáciu na trhu s bravčovým mäsom Andrej Imrich.

V reakcii na nespokojnosť pestovateľov a chovateľov s kvalitou dovážanej zahraničnej produkcie nariadil minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek mimoriadne kontroly. Tie začali robiť minulý týždeň potravinoví inšpektori vo všetkých prevádzkach, ktoré spracúvajú dovážané biele – hydinové mäso a od utorka tohto týždňa sú pod drobnohľadom aj spracovatelia červeného mäsa, teda tí ktorí dovážajú hovädzie a bravčové mäso.

„Pozastavili sme niekoľko dodávok ovocia – jabĺk a zemiakov. Namiesto na pulty smerovali tieto zásielky do válovov zvierat,“ povedal šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Rozpočet štátneho potravinového dozoru sa do konca roka zvýši mimoriadne o 800–tisíc eur, aby sa pokryli jednak zvýšené mzdové náklady za prácu inšpektorov nad rámec obvyklého pracovného času, a zároveň pôjdu na posilnenie potrieb laboratórií vykonávajúcich mimoriadne analýzy potravín.

Vláda si sľubuje zvýšenie odbytu domáceho ovocia a mliečnych výrobkov väčšou konzumáciou týchto produktov v rámci programov školské ovocie a mlieko, do ktorého by sa malo zapojiť zhruba 600–tisíc žiakov.

Ďalšie domáce potraviny by sa mali dostať do jedální, ktoré spravujú vyššie územné celky a jednotlivé rezorty. Jahnátek v tejto súvislosti upozornil, že nákupy potravín sa môžu robiť bez výberového konania až do sumy 40–tisíc eur. Je teda na správcoch týchto zariadení, aby uprednostnili slovenské potraviny a pomohli tak farmárom, ekonomiku ktorých ruinujú nízke nákupné ceny.

Za pádom cien je podľa ministra Ľubomíra Jahnátka okrem iného aj súčasná politika obchodných reťazcov. Tie využívajú obrovskú ponuku tovarov, ktorú umocňuje ešte dobrá úroda ovocia, zemiakov a zeleniny na zníženie cien. Tento jav nie je typický len pre Slovensko, ale aj susedné krajiny.

Krajiny visegrádskej štvorky žiadajú po minulotýždňovom rokovaní na Slovensku Európsku komisiu, aby okrem podpôr pre farmárov rýchlo analyzovala obchodnú politiku a stanovila poctivé pravidlá hry pre obchodníkov aj ich dodávateľov. Najväčšie slovenské obchodné reťazce na Slovensku opakovane odmietli názor poľnohospodárov, že zneužívajú situáciu na trhu.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #ceny potravín