Štvrtý mobilný operátor Vianoce nestihne

Spoločnosť Swan sa ako štvrtý mobilný operátor nestihne predstaviť na celom slovenskom trhu ešte pred príchodom týchto Vianoc. Práve počas Vianoc sa každoročne zostruje súťaž medzi operátormi. Traja súčasní operátori sa však neponáhľajú so sprístupnením svojich mobilných sietí pre novú konkurenciu. Swan z tohto dôvodu uvažuje nad spustením mobilného telefonovania a internetu len vo väčších slovenských mestách, kde už má vybudované vlastné pokrytie. Naposledy trh rozprúdil v úvode roka 2007 nástup tretieho operátora - O2.

17.10.2014 12:31
telefonovanie, mobil Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Stále nemáme s niektorým zo súčasných mobilných operátorov podpísanú zmluvu o sprístupnení národného roamingu. Možnosť plnohodnotného štartu od 1. decembra 2014 tak vnímam ako čisto hypotetickú,“ povedal Miroslav Strečanský, generálny riaditeľ firmy Swan. Podľa rozhodnutia Telekomunikačného úradu musí byť národný roaming Swanu sprístupnený, ak pokryje 20 percent slovenskej populácie. Ak sa tak nestane, ďalším trom mobilným operátorom hrozia sankcie a v krajnom prípade aj odobratie licencie. Swan plánuje 20 percent slovenskej populácie pokryť vlastnou sieťou k 1. decembru 2014.

Bez sprístupnenia národného roamingu sa so Swanom dá na Slovensku telefonovať len tam, kde ma vybudovanú vlastnú mobilnú sieť. „Momentálne máme plnohodnotne pokrytú Trnavu. Ak by ste však sadli do auta a vydali sa do niektorej z okolitých dedín, váš mobilný telefón ostane bez signálu. Preto potrebujeme mať možnosť využívať národný roaming, aby naši zákazníci v prípade, ak sa ocitnú mimo nášho pokrytia, boli okamžite prehodení do siete konkurencie, ale naďalej platili nami stanovené ceny,“ vysvetlil Martin Mosný, zodpovedný za budovanie mobilnej siete Swan. Išlo by teda o podobný prechod do siete konkurencie, s akým sa Slováci stretávajú pri cestovaní do zahraničia.

Swan plánuje do začiatku decembra pokryť vlastným signálom pätinu slovenskej populácie. To zodpovedá spusteniu novej siete v 10 najväčších mestách Slovenska. „V Bratislave to bude trošku viac komplikované, lebo ide o pohraničné mesto a s mobilnými operátormi z Maďarska a Rakúska sa musíme dohodnúť, ako vyriešime cezhraničné prekrývanie signálu,“ priblížil Mosný. Swan bude svojim zákazníkom ponúkať aj hlasové služby za nízke ceny až zadarmo, no s postupom času predpokladá, že ľudia budú od mobilov očakávať len pripojenie na internet, pomocou ktorého budú o pár rokov vykonávať aj hlasové hovory.

Chrbticová sieť štvrtého operátora je založená na CISCO MPLS technológii. Na pripájanie základňových staníc k tejto sieti budú v prevažnej miere využívané radioreléové spoje. Technológiu dodáva jeden z piatich najväčších svetových výrobcov techniky slúžiacej na mobilnú komunikáciu, konkrétne čínska spoločnosť ZTE.

Swan plánuje do konca roka 2014 vybudovať na Slovensku 300 základňových staníc, do troch rokov plnohodnotnú mobilnú 4G sieť s viac ako 1¤100 základňovými stanicami. Na budovanie využíva výlučne slovenských dodávateľov. Celkovo plánuje Swan do projektu 4. mobilného operátora investovať 50 až 100 miliónov eur.

Najviac zákazníkov má spomedzi mobilných hráčov Orange, ktorý evidoval ku koncu vlaňajška 2,95 milióna klientov. Slovak Telekom mal na mobilnej sieti takmer 2,3 milióna zákazníkov a O2 1,5 milióna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mobilní operátori #Swan