Polovica Slovákov má nárok na cestovanie vlakom zadarmo

Možnosť cestovať vlakmi bezplatne dostane 2,5 milióna ľudí v našej krajine. Cestovať vlakmi zadarmo bude totiž môcť okrem detí, študentov a starobných dôchodcov aj ďalšia vyše tristotisícová skupina ľudí. Vláda odobrila bezplatné lístky aj pre invalidných, predčasných starobných dôchodcov, ale aj pre tých, čo poberajú vdovský, vdovecký a sirotský dôchodok. Cestovať vlakom bezplatne budú môcť tieto skupiny ľudí od 17. novembra 2014.

10.11.2014 13:27
vlak, rýchlik, vlaková stanica, koľajnice Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

Bezplatná preprava je teda určená pre deti do 6 rokov, deti od 6 do 15 rokov, žiakov a študentov denného štúdia do 26 rokov, poberateľov dôchodkov do 62 rokov a občanov nad 62 rokov. Štát chce týmto opatrením zvýšiť záujem o cestovanie železničnou dopravou.

Vo všeobecnosti sa budú musieť cestujúci, okrem detí do 6 rokov, najskôr zaregistrovať v systéme dopravcu, na základe registrácie získať preukaz a následne si vybrať cestovný lístok na cestovanie bezplatne, ktorý bude mať hodnotu 0 eur. Len takto získa Železničná spoločnosť Slovensko kontrolu nad bezplatne cestujúcimi a v prípade, že v systéme uvidí dopravca, že rýchlik sa už blíži k hranici maximálnej kapacity, môže operatívne posilniť spoj o niekoľko vozňov.

Cestovať zadarmo však budú môcť študenti a penzisti len vo vlakoch, ktorých výkony si objednáva štát a len v druhej vozňovej triede. Vo vlakoch objednávaných štátom tak bude môcť cestovať bezplatne zhruba 890-tisíc detí do 15 rokov, okolo 400-tisíc študentov do 26 rokov, jeden milión ľudí nad 62 rokov a viac ako 300-tisíc poberateľov invalidných či vdovských dôchodkov. Doteraz mohli bezplatne cestovať len deti do 6 rokov a ľudia nad 70 rokov mali z cestovného výrazné zľavy.

Ľudia, ktorí chcú cestovať od 17. novembra vlakmi zadarmo, sa však budú musieť pripraviť na jedno obmedzenie, a to, že predovšetkým do diaľkových rýchlikov sa nemusia dostať všetci. Počet cestujúcich bezplatne bude totiž práve v týchto kategóriách vlakov limitovaný. Napríklad v rýchliku s kapacitou vyše 600 miest vyčlení štátny dopravca v bežný pracovný deň 80 percent pre cestujúcich zadarmo. Zvyšok bude určený pre ľudí, ktorí nemajú nárok na bezplatné cestovanie. Počas cestovania v špičke by mal byť počet miest zadarmo o čosi nižší. Na druhej strane, registrácia, ktorá je potrebná na získanie lístka zadarmo, umožní štátnemu dopravcovi posilňovať spoje, ktoré sa budú rýchlo zapĺňať cestujúcimi zadarmo.

Na tento účel posilní štát osobnú dopravu o 103 vlakov, na budúci rok sa začne aj dodávka 30 zrekonštru­ovaných vozňov 2. triedy. Aby dopravca zvládol nápor neplatiacich cestujúcich, časť vlakov si ešte prenajme aj od Českých dráh. Cestovanie vlakmi zadarmo je jedným z opatrení vlády Roberta Fica, ktoré by mali krajinu vyjsť na dodatočných 13 miliónov eur k pravidelnej 205-miliónovej dotácii na výkony v osobnej doprave. Podpora železnice je v súlade s politikou SR aj Európskou úniou, ktorá sa snaží podporovať tento druh dopravy ako ekologický.

Od 1. januára budúceho roka ešte dôjde k zvýšeniu zľavy pri traťových predplatných cestovných lístkoch, mesačných či týždenných na úroveň 50 percent z obyčajného cestovného.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #železnica #bezplatné vlaky