Párky znesvárili hydinárov a mäsiarov

Na trhu s hydinovými párkami sa rozhorela vojna medzi ich výrobcami. Hydinári napadli mäsiarov, spracúvajúcich červené druhy mäsa, teda bravčové a hovädzie, že sa v obchodoch presadzujú hydinovými párkami, ktoré obsahujú čoraz nižšie podiely hydinového mäsa a sú plné náhradiek. Spracovatelia červeného mäsa obvinenie odmietli.

12.12.2014 14:50
párky, párok, hydina, mäso, mäsiar Foto:
Ilustračné foto.
debata (29)

Za nespokojnosťou hydinárov je čoraz nižšie zastúpenie ich hydinových mäsových výrobkov na pultoch obchodných reťazcov. V súčasnosti viac ako 50 percent párkov a ďalších produktov z hydinového mäsa ponúkajú „červení“ mäsiari. Hydinári, ktorí boli kedysi jedinými výrobcami hydinových výrobkov, majú menšinový podiel.

V snahe dokázať svoju pravdu urobili hydinári senzorický test. Na mimoriadnej tlačovej konferencii ponúkli predstaviteľov médií svojimi a konkurenčnými párkami. Mäsiari na tejto skúške pravdy neboli. Na degustácii párky s minimálnym obsahom mechanicky separovaného hydinového mäsa, v ktorých živočíšnu bielkovinu nahrádzala rastlinná získaná zo sóje alebo z ryže, nikoho neoslovili. Malo ísť o „hydinové“ párky mäsiarov.

Bolo by iste dobré, keby test bola urobila tretia, nezávislá strana. Degustácia by bola objektívnejšia a druhou stranou nespochybniteľná. To mäsiari hydinárom okamžite vyčítali – výber vzoriek označili za nejasný a vyhodnotenie vzoriek za neodborné.

Isté veci sú však na niektorých hydinových párkoch neprehliadnuteľné. Ak párky, ktoré sa takto volajú, obsahujú len 38 percent mechanicky separovaného mäsa, nahrádzajú cennú mäsovú zložku lacnejšou rastlinnou a chuť vylepšujú mäsovou príchuťou, naozaj ťažko hovoriť o chutných a kvalitných párkoch.

Pred časom urobila Slovenská technická univerzita prieskum medzi spotrebiteľmi, v ktorom 52 percent opýtaných uviedlo, že kvalita párkov sa za posledné roky zhoršila. Nespokojnosť konzumentov vyplývala predovšetkým zo zloženia párkov. Prekážali im predovšetkým náhradky. Mikuláš Šranko z topoľčianskej Hyzy pre Pravdu povedal, že hydinári sa ich používania už zriekli a vyrábajú poctivé hydinové párky. Mäsiari podľa Šranka stále siahajú po náhradkách – etikety niektorých hydinových párkov od červenej konkurencie naozaj priznávajú použitie sóje, ryže či mäsovej príchute.

Výrobcovia potravín už roky na Slovensku bojujú o zákazníka predovšetkým cenou. Spracovatelia červeného mäsa, ktorí vyrábajú hydinové párky, vytlačili hydinárov z pultov obchodných reťazcov práve nižšou cenovou ponukou. „Najpredávanejšie párky sú najlacnejšie,“ tvrdil Daniel Molnár, riaditeľ Únie hydinárov. Reťazce vyraďujú podľa Molnára z ponuky kvalitné hydinové výrobky od spracovateľov hydiny a nahrádzajú ich lacnými hydinovými výrobkami od mäsiarov.

Na túto poznámku hydinárov zareagoval podpredseda predstavenstva Zväzu spracovateľov mäsa Martin Danielič konštatovaním, že v ponuke mäsiarov „sa nachádzajú produkty všetkých cenových kategórií, ktoré reflektujú na rozdielne požiadavky a potreby spotrebiteľov“.

Je to diplomatická odpoveď na to, že nemalá časť slovenských spotrebiteľov jednoducho uprednostňuje lacné výrobky. Títo ľudia majú nízke príjmy a príliš sa nazaujímajú o zloženie výrobkov, ktoré si kupujú. „V zápase o zákazníka ide predovšetkým o cenu. Obchodníci si vyberajú lacnejšieho,“ všíma si Stanislav Šilhar z Výskumného ústavu potravinárskeho.

Hydinár Šranko poukazuje na nemeckú prax. Tam môžu hydinové mäso spracúvať len hydinári, na Slovensku aj mäsiari. Tí majú podľa Šilhara výkonnejšie linky na výrobu párkov a keďže nakupujú v dôsledku ruských sankcií v Európe čoraz lacnejší hydinový separát, vyhrávajú. Slováci by sa mali viac zaujímať, čo vlastne jedia.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #hydina #Potraviny