Pád cien ropy zlacní letenky len mierne

Lacná ropa, ktorou sa momentálne zásobujú letecké spoločnosti, by mala znížiť ceny leteniek. Palivo je totiž pre aerolínie najdôležitejšou nákladovou položkou, z celkových nákladov tvorí tretinu.

12.01.2015 13:38
lietadlo, dovolenka, let, cestovanie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Priemerná cena spiatočnej letenky by tak mohla tento rok klesnúť o približne 5 percent. Do akej miery z toho budú ťažiť aj Európania, respektíve Slováci, je však otázne. Euro totiž stratilo svoju silu oproti americkému doláru, a preto sa znižovanie cien leteniek v eurách pribrzdilo. Oslabenie eura by navyše v konečnom dôsledku mohlo viesť aj k zdraženiu letných dovoleniek v dolárových destináciách.

"Rekordne nízke ceny ropy môžu mať krátkodobo pozitívny vplyv na zisky leteckých spoločností. Zo skúseností z minulosti však neočakávam, že v blízkej dobe dôjde k výraznému zníženiu cien leteniek, a to najmä z dvoch dôvodov. Prvým je januárové obdobie, ktoré je v leteckom priemysle jedným z najvyťaženejších, takže dopyt po letenkách bude vysoký a nikto nebude mať dôvod robiť výrazné škrty v cenách leteniek. Druhým dôvodom je opatrná a dlhodobá cenová politika aerolínií,“ vysvetľuje Michal Repa z letenkového portálu pelikán.sk.

Ako Repa dodáva, letecké firmy pôsobia v náročnom a vysoko konkurenčnom prostredí, kde je cenová vojna v podstate nepretržitá. Akékoľvek zmeny cenovej politiky preto uskutočňujú opatrne a postupne. "To znamená, že ceny ropy by sa museli na veľmi nízkej úrovni udržať aspoň dva kvartály za sebou, aby z toho dôvodu aerolínie pristúpili k úpravám cien. Ani v tom prípade by nešlo o dramatické zmeny, ceny leteniek by sa mohli znížiť o 3 až 5 percent,“ vraví Repa.

Medzinárodné združenie pre leteckú dopravu už uviedlo, že priemerná cena letenky bez započítania dane a príplatkov a po očistení o infláciu klesne oproti vlaňajšku o 5,1 percenta na hodnotu 458 dolárov. Barel ropy stál pritom vlani v lete 115 dolárov a cena severomorskej ropy Brent postupne klesá v týchto dňoch k 50 dolárom. Za lacnou ropou je otvorenie ložísk bridlicovej ropy v USA v čase stagnácie dopytu. Rusko ani krajiny združené v karteli OPEC nemienia ťažbu znížiť. Za prepadom cien ropy pritom môžu byť aj geopolitické dôvody, keďže lacná ropa v čase konfliktu na Ukrajine škodí ruskej ekonomike aj rubľu.

Analytik sa nazdáva, že Európania si lacnejšie letenky príliš neužijú. "Priemerná cena leteniek v dolároch pre nízke náklady na palivá určite poklesne. Pre Európu i Slovensko je však nepríjemné výrazné oslabenie eura, ktoré obmedzuje pokles cien leteniek v eurách. Za posledný rok stratilo euro oproti doláru takmer 14 percent. Preto sa domnievam, že za letenky budú Slováci platiť približne rovnako ako v minulom roku,“ odhaduje Boris Tomčiak, analytik Colosseum. Cena ropy by podľa Tomčiaka mala v prvých dvoch mesiacoch tohto roka zostať na zníženej úrovni, takže letecké spoločnosti budú môcť upravovať ceny leteniek v dolároch smerom nadol.

Najväčší európsky nízkonákladový dopravca Ryanair, ktorý lieta aj z Bratislavy do mnohých európskych metropol a na letisku v hlavnom meste si v marci zriadi základňu, tvrdí, že následkom lacnej ropy ponúkne cestujúcim aj lacnejšie letenky. "Využili sme znížené ceny ropy a rozšírili sme naše palivové zásoby na 90 percent finančného roka 2016. To bude mať za následok najmenej 4-percentné zníženie nákladov na pohonné hmoty v priebehu najbližších 12 mesiacov. Navyše, približne 20 percent zásob pokrýva prvý polrok finančného roka 2017. To znamená 7-percentné úspory na jedného cestujúceho. Budeme aj naďalej hľadať príležitosti, ako ďalej rozšíriť zaistenie paliva vo finančnom roku 2017 a zabezpečiť tak budúcu úsporu nákladov. Aj keď ceny leteniek môžu všeobecne spadnúť, my budeme aj naďalej ponúkať v Európe najnižšie ceny leteniek,“ poznamenala Katarzyna Gaborecová, hovorkyňa Ryanairu.

Tomčiak si spomína, že podobne k minimám padala ropa v roku 2008. "Vtedy cena ropy klesla pod 40 dolárov za barel. Už v roku 2009 však nastal opätovný rast ceny na 70 dolárov, takže zlacnenie leteniek trvalo len niekoľko mesiacov,“ dodáva Tomčiak.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #letenky