Ako spoznáte slovenské vajíčko?

Veľkonočné sviatky sú obdobím, keď spotreba vajíčok na Slovensku kulminuje. Nie preto, žeby sa všetci vrhli vyrábať kraslice alebo maľovať vajíčka pre kúpačov a šibačov, vajcia sa kupujú ešte do pokrmov. Pečie sa baba, pripravujú rôzne koláče a zákusky. Bez čerstvých vajec sa nezaobíde ani jedna domácnosť. Všimnime si, čo je dôležité pri výbere vajec. A tiež sa pozrime na kobylku niektorým mýtom. Nie všetko, čo sa hovorí o vajciach, je pravda. Prinášame niekoľko cenných rád.

07.04.2017 14:20
Veľká noc, kraslice, veľkonočné vajcia,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (2)

Ako spozná spotrebiteľ v obchode, že ide o slovenské vajíčka, stačí len označenie na obale?

To, či ide výlučne o slovenské vajcia, obal neprezradí. Dozviete sa len to, že vajcia balila slovenská triediareň alebo baliareň vajec. Pôvod vajíčok napovie kód krajiny, ktorý je vyznačený priamo na každom vajci. Ak je na vajci SK, pochádza zo slovenského chovu.

Čo sa skrýva za číslami a písmenami?

Zoberme si označenie napr. 3 SK 1234. Číslo 3 znamená chov v obohatených klietkach, značka SK – kód krajiny( pôvod vajec), čísla za kódom krajiny, konkrétne veterinárne identifikačné číslo chovu, ktoré je pridelené každému schválenému chovu nosníc.

Ako sa označuje veľkosť vajec?

Na obale vajec býva uvedená aj hmotnostná kategória vajec a hmotnostné rozpätie. Najmenšie sú S vajcia s hmotnosťou do 53 gramov, M zahŕňa vajcia od 54 do 62 gramov a L sú vajcia nad 63 gramov. Niektoré spoločnosti predávajú v jednom spotrebiteľskom balení aj vajcia rôznych veľkostí. Vždy je to však uvedené na spotrebiteľskom o­bale.

Z akého chovu pochádzajú vajcia?

Hneď prvé číslo z kódu na vajci udáva spôsob chovu nosníc. 0 znamená ekologickú poľnohospodársku výrobu, 1 – chov vo voľnom výbehu, 2 – chov na podstielke, 3 – chov v obohatených klietkach.

Aká je trvanlivosť vajíčka?

Minimálna trvanlivosť vajec je 28 dní od znášky, pokiaľ sa skladujú pri nekolísavej teplote +5 až +18 stupňov Celzia. Odporúčame vajcia uchovávať v chladničke. Okolo vajec by mal prúdiť vzduch a musia byť uložené tupým koncom hore. Pokiaľ je vajíčko v chladničke dlhšie ako 10 dní, treba ho prevrátiť, aby sa žĺtok neprilepil ku škrupine.

Ako spoznám čerstvé vajíčko od toho, čo už je dlhšie odstáte?

Vajíčko skladovaním stráca hmotnosť, lebo sa z neho vyparuje voda. Staršie vajcia majú vyššiu vzduchovú bublinu. Zistíme to, keď ponoríme vajce do pohára s vodou. Staré vajíčko sa bude vo vode nadnášať. Staršie vajíčko má aj bielok tekutejší. Po rozbití vajíčka sa bielok rozlieva a nedrží pohromade. Z čerstvého vajca urobíte volské oko aj bez formy.

Sú domáce vajíčka naozaj žltšie?

Farba žĺtka nezávisí od spôsobu chovu. Oranžovo žltá farba žĺtka je spôsobená xantofylmi prirodzene sa vyskytujúcimi v krmive hydiny (žltá kukurica, sušená lucerna, senná múčka). Výrobcovia kŕmnych zmesí niekedy nahradzujú prirodzené pigmenty syntetickými (Carophyl).

Na čo si dať pozor pri kúpe vajíčok?

Všímajte si pôvod vajec. Je lepšie kúpiť si vajce z blízkeho regiónu ako vajce, ktoré precestovalo pol Európy. Treba si všímať kód na vajci i to, ako predajca vajcia skladuje v predajni, či vajcia nie sú orosené, alebo obal nie je navlhnutý. Vyhýbajte sa rôznym ambulantným predajom.

Ktoré vajcia sú bezpečné?

Kvalitu vajíčka a jeho zloženie neovplyvňuje spôsob ustajnenia sliepok, ale zloženie a kvalita kŕmnej zmesi. Podľa odborníkov vajce z podstielkového chovu nemusí byť zdravšie ako vajce z obohatenej klietky. Ani takzvané domáce vajcia kupované z dvora, teda od miestneho farmára alebo chovateľa, nie sú absolútnou zárukou kvality, ak sa dvor nachádza v oblasti, kde je pôda znečistená napríklad splodinami z neďalekej továrne. Dôležité je, aby sliepky boli zdravé, chované pod veterinárnym dohľadom a aby dostávali nutrične vyvážené krmivo. Na druhej strane, chutnejšie vajcia znášajú sliepky, ktoré majú voľný výbeh a hojnosť zelenej trávy. O kvalite kŕmenia a zdravotnom stave sliepky najviac prezradí žĺtok. Kvalitný žĺtok má príjemnú vôňu a oranžovú farbu, menej kvalitný je bledý. Tmavší žĺtok signalizuje vyššie množstvo karoténov prijatých z čerstvej trávy.

Čo by sme ešte mali vedieť?

Vyberajte vajcia, ktoré majú maximálnu trvanlivosť 4 týždne. Optimálna teplota na skladovanie je okolo 10 stupňov. Ak je to možné, obal otvorte a skontrolujte kód. Zároveň sa presvedčte, či vajcia nie sú popraskané a zašpinené. Čerstvé vajcia majú lesklú škrupinu. Špinavé a poškodené vajcia neberte, znamenajú vyššie riziko salmonelózy.

Sú vajcia s hnedou škrupinou hodnotnejšie?

Nie. Biele vajcia nie sú „priemyselné“ a hnedé „domáce”, ako sa často tvrdí. Sfarbenie škrupiny závisí len od hybridu sliepky, výživové hodnoty vajec s bielou i hnedou škrupinou sú úplne rovnaké. Zaujímavosťou je, že na Slovensku sa chovajú iba nosnice, ktoré znášajú vajcia s hnedou škrupinou.

Koľko vajec je únosné skonzumovať?

Ak nemáte nadváhu, problémy so žlčníkom či s cholesterolom a netrpíte ani alergiou na vajcia, môžete si ich dožičiť aj štyri do týždňa. Ak máte zvýšenú hladinu cholesterolu, tak iba jedno. Nezabúdajte započítať aj skryté vajcia v nátierkach, pečive a rôznych jedlách.

Aké je riziko, že surové vajcia môžu obsahovať salmonely?

Pravdepodobnosť, že natrafíte na vajce, ktoré obsahuje baktérie salmonely, je 1 : 7 000. Dostatočne dlhým varením a smažením sa salmonely zničia, rizikové sú doma vyrábané majonézy a krémy do zákuskov, ktoré obsahujú surové vajcia. Kupujte iba bezpečné vajcia, ktoré prešli kontrolou a sú riadne označené i skladované.

Aký je skutočný obsah cholesterolu vo vajciach?

Podľa najnovších výskumov veľké vajce obsahuje v žĺtku asi 210 mg cholesterolu, čo je viac ako o tretinu menej, ako sa doteraz uvádzalo. Zároveň však obsahuje lecitín, ktorý znižuje množstvo cholesterolu v krvi. Vo vajci sa nachádzajú ľahko stráviteľné bielkoviny, silné antioxidanty, železo, selén, cholín, vitamíny A a B12 a takisto veľmi priaznivý pomer nenasýtených mastných kyselín. Bielok cholesterol neobsahuje.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vajcia #kvalitné potraviny #Veľká noc