V stravovaní sa vraciame k zdravým koreňom

Už dávno nejeme len preto, aby sme boli sýti. Túžime byť zdraví a mať z jedla a nápojov zároveň pôžitok.

08.04.2018 07:00
obchod, potraviny, práca Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Veda rozpitvala a denne rozpitváva potraviny do najmenšieho detailu. Názory na niektoré potraviny sa menia a oblúkom sa vraciame k potravinovým základom našich predkov.

Stravovacie stereotypy, ktoré si ľudstvo vypracovalo vekmi a generácie pred nami ich doviedli do dokonalosti, ukazujú, že v princípe na nich niet čo meniť. Ak áno, tak k tomu, čo skonzumujeme, treba pridať každodenne viac pohybu, urobiť aspoň 10-tisíc krokov, aby sme jedlo spálili.

Možno sa treba tiež zamyslieť nad stereotypmi, nie tými, ktoré praktizovali naši starí rodičia, ale my sami. Pri nakupovaní nepremýšľame, nakupujeme zbytočne veľa, namiesto toho, aby sme jedli do polosýta, sa prejedáme.

Na potraviny pritom vynakladáme veľa peňazí, viac než v Rakúsku, Nemecku. Podľa rôznych prepočtov a metodík tvoria tieto výdavky od 19 do 25 percent.

Žijeme tak rýchle, že nad niektorými základnými vecami nestačíme ani uvažovať. Neskoro si líhame, ráno sa nestačíme poriadne naraňajkovať a potom, keď sa k jedlu konečne dostaneme, zjeme priveľa.

Ľudské zdravie sa začína z poriadku, systému, pravidelného denného režimu, jednoducho usporiadaného spôsobu života.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #strava #kvalitné potraviny