Slovensko patrí k najlacnejším krajinám, u susedov sa však nakupovať oplatí

Vo väčšine krajín Európskej únie je život drahší ako na Slovensku. Podľa údajov Eurostatu za rok 2017 je Slovensko siedmou najlacnejšou krajinou únie. Priemerné ceny v únii sú o 45 percent vyššie ako na Slovensku.

20.07.2018 13:33
nákup, potraviny, supermarket, Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Napriek tomu sa Slovákom vyplatí vycestovať na nákupy do zahraničia. Zo šiestich lacnejších krajín sú totiž tri našimi priamymi susedmi. „Spomedzi susedných krajín je najvýraznejší rozdiel medzi nami a Poľskom. V Poľsku sú priemerné ceny tovarov a služieb o 19 % nižšie ako u nás. Menej zaplatíme aj u našich južných susedov v Maďarsku, a to o 10 %. A naši českí bratia majú už porovnateľnú cenovú hladinu s tou našou,“ vraví analytička Poštovej banky Lucia Dovalová.

Napriek tomu, že celkové ceny sú v Českej republike podobné ako na Slovensku, lacnejšie tu nakúpime potraviny či oblečenie. Pri ich nákupe v Česku ušetríme šesť percent.

V Poľsku pri nákupe potravín ušetríme v porovnaní so slovenskými cenami až 28 percent. Oblečenie a obuv tu vyjde o 16 percent menej ako na Slovensku.

V Maďarsku zase pri potravinách môžeme ušetriť 10 percent a oblečenie vyjde o 15 percent lacnejšie ako na Slovensku.

Naopak, kto sa vyberie na nákup do Rakúsku, v porovnaní so Slovenskom si výrazne priplatí. Potraviny a nealkoholické nápoje sú tu o 38 percent drahšie ako na Slovensku. Oblečenie a obuv je drahšie o dve percentá. Výrazne viac stojí v Rakúsku alkohol a tabak. Zaň si treba v porovnaní so slovenskými cenami priplatiť 29 percent.

„V rámci celej únie by sa najťažšie našincom žilo, respektíve nakupovalo v Dánsku, keďže v tamojších obchodoch sú cenovky tovarov a služieb až dvojnásobné v porovnaní s tými našimi,“ hovorí Dovalová. Napríklad potraviny tu vyjdú až o 65 percent viac ako na Slovensku a oblečenie je drahšie o 29 percent.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #štatistika #Poľsko #Maďarsko #nákupy #Rakúsko #Česká repuublika