Pozor na darčekové poukážky na internete. Môže ísť o podvod

Na internete je množstvo stránok, na ktorých možno získať darčekové poukážky do obchodov. Nie všetky sú pravé.

01.08.2018 10:53
krádež, hacker, internet, bezpečnosť, lúpež,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Klasické stránky, ktoré ponúkajú darčekové poukážky nakupujú zľavové kódy od svojich dodávateľov, aby ich následne mohli venovať svojim návštevníkom za určitú aktivitu. Väčšinou od nich žiadajú vyplniť osobné údaje a návštevníkovi následne zasielajú rôzne reklamné ponuky. Týmto postupom sa inšpirovali zločinci a snažia sa podviesť internetových používateľov.

Spoločnosť Kaspersky Lab odhalila podvodné stránky, ktoré sľubujú darčekové poukážky. Kto ich chce získať, musí vyplniť svoje osobné údaje. „Úspech tejto novej taktiky je založený na tom, že drvivú väčšinu používateľov láka vidina získania niečoho zadarmo. V tomto prípade však prídu pri najlepšom o čas. Horší scenár je, že prídu aj o svoje peniaze, za ktoré nedostanú žiadnu protihodnotu. Ak chcete získať nejaké zľavové alebo darčekové poukazy, mali by ste si dôkladne overiť stránku, ktorá ich ponúka,“ analytik webového obsahu v spoločnosti Kaspersky Lab hovorí Lyubov Nikolenko.

Ako sa chrániť pred podvodnými stránkami

  • Majte na pamäti, že lákavé ponuky, ako je napríklad obed zdarma, neexistujú, preto buďte obozretní a k podobným ponukám vždy pristupujte s rezervou.
  • Skontrolujte, či je stránka po otvorení zabezpečená pomocou HTTPS protokolu. Zvýšenú pozornosť venujte zabezpečeniu stránky najmä v prípade, ak zadávate citlivé údaje – v internet bankingu, e-shopoch, e-mailoch, na sociálnych sieťach a podobne.
  • Nikdy nezdieľajte svoje citlivé informácie, ako sú vaše prihlasovacie údaje a heslá, údaje o platobnej karte a pod., s tretími stranami. Seriózne spoločnosti by vás nikdy k zdieľaniu týchto dát nevyzvali prostredníctvom e-mailu.
  • Nepreposielajte pochybné odkazy svojim kamarátom.
  • Overte si u spoločnosti, či skutočne rozdáva darčekové poukazy a či ide o stránku oficiálneho partnera. Môžete napríklad kontaktovať zákaznícku podporu, ktorej kontakt nájdete na oficiálnych stránkach firmy.
  • Používajte spoľahlivé bezpečnostné riešenie, ktoré využíva anti-phishingové technológie založené na sledovaní správania, ktoré odhaľujú a blokujú spam a phishingové útoky.

Zdroj: Kaspersky Lab

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #podvod #darčeková poukážka