Jablko známe, a predsa nepoznané

Jablko je ovocím poznania, ale zdá sa, že ešte stále má veľa tajomstiev. Jedno je však isté, v severnom i južnom miernom podnebnom pásme planéty Zem patrí k najobľúbenejšiemu druhu ovocia. Nielen preto, že sa s ním spája príbeh Evy zvádzajúcej Adama krásnym jablkom. Jablko jednoducho ľuďom chutí, pretože je živým extraktom zdravia, krásy a dobrej nálady.

05.10.2018 14:00
jablko, ovocie, dieťa, vitamíny, zdravá strava Foto:
Učme deti jesť jablká odmalička.
debata (4)

Slovensko patrí na svete k najlepším oblastiam v pestovaní jabĺk. Našinci síce občas nariekajú, že im chýba more, ale prímorské krajiny, ako povedzme Belgicko či Holandsko, nikdy nevyprodukujú chuťovo také dobré jablká ako Slovensko. Môže za to naša poloha a mikroklimatické podmienky. Jozef Čarada vraví, že kým ovocie z dovozu pripomína krásku so silikónovými vnadami, to naše slovenské si vystačí s prirodzeným pôvabom. Máme totiž s Rakúšanmi, Maďarmi či so Švajčiarmi jedno z najlepších jablkových terroir – teda území s vhodnými pôdami a mikroklímou na pestovanie jabloní.

Oná vzácnosť je o. i. daná striedaním teplých jesenných dní s chladnými nocami. Na teplotný stres jablone reagujú krásnym vyfarbením plodov. Líčko jablka pripomína tvár dievčaťa, ktorému líca vyštípal mráz. Nočný chlad však prináša aj pozoruhodné aromatické vlastnosti. Takéto dni práve prežívame, a tak sa oplatí vybrať do sadu, naoberať si jablká vlastnoručne. Ovocinári otvárajú sady na tzv. samozbery. Jeden z nich bude túto sobotu v Dunajskej Lužnej neďaleko Bratislavy. Nuž kto nemá záhradu a v nej pár jabloní, nech zoberie deti a príde si naoberať jablká.

Je na to dosť dôvodov. Nielenže samo jablko je chutné, ale ak sa rozhodneme pre samozber, odtrhneme si ho sami, je tak trochu viac naše, ako keď ho kúpime v obchode. Okrem toho sme v sade rozhýbali naše usedené telá a ak sa tam vyberieme s deťmi či vnúčatami, zažijú spolu s nami krásny deň, pretože priamo v Dunajskej Lužnej sa dostaneme do priestorov, ktoré inak po celý rok spotrebiteľ nemôže vidieť. A ešte čosi, priučíme deti pomáhať dospelým, pracovať vlastnými rukami a hlavou. A máme čas na rozprávanie sa s nimi. Koľko užitočných vecí odrazu v jesennom jablkovom sade!

Jablkové hodovanie ukazuje aj zvláštny svet úpravy jabĺk po zbere – vo fabrike na spracovanie jabĺk uvidíme triediace linky, baličky, lisy na šťavy. Možno až v tej chvíli si uvedomíme, aké sofistikované je moderné ovocinárstvo.

Niekoho technológie vôbec nemusia zaujímať, objaví však kolekciu v súčasnosti pestovaných odrôd. Jablone podobne ako vinič majú stovky až tisíce rôznych variácií, ale stačí sa zoznámiť aspoň s tými najbežnejšími. Nielen vizuálne. Jablkové hodovanie totiž ponúka ochutnávku čerstvých jabĺk, ale aj premenených na rôzne dobroty či priam maškrty. Tie predstavia gazdinky.

Predierajúc sa húštinou ľudí, s tým treba rátať, môžeme sa stretnúť s osobnosťami slovenského ovocinárstva – Mariánom Vargom, prezidentom Únie ovocinárov, Jozefom Vozárom – hostiteľom podujatia, a ich kolegami. Dve desiatky slovenských ovocinárov vytvorili združenie Bonum a prostredníctvom predajcu Boni Fructi posielajú ovocie na pulty veľkých obchodných reťazcov. Je to ukážka aj pre ostatných poľnohospodárov, ako preniknúť s dostatočne veľkou ponukou čerstvého ovocia do obchodných sietí.

Jablkové hodovanie nám tak odhaľuje oponu, ktorá zakrýva pozadie pestovania, pozberovej úpravy a potom samotného predaja. Ak sa stretneme s ovocinármi, môžeme sa ich spýtať na veci, ktoré nás práve zaujímajú, či už z hľadiska pestovania ovocia, alebo sa opýtať na to, či máme istotu, že jeme ovocie bez rezíduí – teda zvyškov chemickej ochrany.

Je to veľkolepá šou pre deti aj dospelých, pretože možno vidieť množstvo strojov, ktoré sa používali na pestovanie kedysi, a konfrontovať ich s aktuálnou technikou a technológiami. V okamihu pochopíme, ako sa doslova v priebehu života jednej generácie priam raketovo posunulo pestovanie ovocia do digitálnej éry. Čo by na to asi povedal "pilný a polní domajší hospodár“ Juraj Fándly, ktorý na sklonku 18. storočia burcoval Slovákov k modernému hospodáreniu?

Veruže množstvo asociácií v nás môže vyvolať Jablkové hodovanie. Presuňme sa na chvíľu do sadu na Alžbetinom Dvore, kde si možno za prijateľných 50 centov za kilogram naoberať toľko jabĺk, koľko jedna rodina potrebuje. Pozor, obrovská ponuka nech nevedie k zbytočnému hromadeniu jabĺk. Uvedomte si, kde budete jablká skladovať, ak naoberáte viac, podeľte sa s priateľmi, známymi. Ak máte vhodné priestory, niektoré odrody vám vydržia aj do Vianoc a kto má naozaj veľmi dobré chladné pivnice, aj dlhšie.

V sade premávajú malotraktory, čo je pre šarvancov výzva povoziť sa, rodičia si po oberačke môžu dať výborný poľovnícky guláš.

A ešte sa zastavme pri niektorých špecialitách. Hodovanie inšpiruje množstvom spôsobov, ako jablká spracovať. Šikovná gazdiná ich môže upiecť. Vyberte si väčšie plody. Ak preferujete kyslejšie mužské chute, uprednostnite odrodu Grany Smith, ak sladší taliansky jazýček, zvoľte Fuji, ktorá bude v ponuke počas samozberu Jablkového hodovania.

Ak ste veľmi náročný jablkový labužník, potom ochutnajte odrodu Kiku alebo Evelinu. Ide o tzv. klubové jablká, ktoré môžu na základe odporúčaní pestovať len vybraní pestovatelia, odtiaľ sa odvinul názov klubové jablká, teda ovocie dorobené pestovateľskou špičkou, niečo ako mercedes medzi autami.

Nuž teda príďte na Jablkové hodovanie a zoznámte sa s pôvabnými a chutnými jablkami. Čaká vás jedno veľké, chutné, šťavnaté dobrodružstvo. Možno sa nadchnete a zatúžite stať sa aj pestovateľmi jabloní, hrušiek – v ponuke budú aj výpestky a vy môžete začať ešte tejto jesene s výsadbou vašej budúcej jablone. Možno si kúpite šikovný strojček, ktorý oskalpuje jablko zo šupky, zbaví jaderníka a vytvorí z neho špirálu súcu na sušenie jabĺk. Čo doma nezjeme, môžeme usušiť.

Toľko inšpirácií na jednom mieste, ale najmä skvelých zážitkov. Eva a jej zvodné jablko pozýva spolu s virtuálnou rodinou ovocinára Jakuba spoznať vzrušujúci svet najchutnejšieho ovocia tohto sveta.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #jablkové hodovanie #jablko