Ako nepodľahnúť vianočnému nákupnému ošiaľu

Opakuje sa to takmer každý rok. Masívna predvianočná kampaň mimoriadne výhodných ponúk tovarov či služieb je v plnom prúde

07.12.2018 06:00
vianoce, darčeky, atmosféra, radosť Foto:
Ilustračné foto.
debata
Pre bežného spotrebiteľa sú tieto „neopakovateľné“ ponuky obchodníkov veľkým lákadlom. Čoho sa držať pri nakupovaní vianočných darčekov, ako nepodľahnúť vianočnému nákupnému ošiaľu a ako udržať financie pod kontrolou radí Sylvia Ďatelinková z Inštitútu alternatívneho riešenia sporov Slovenskej bankovej asociácie.

1.Zostavte si finančný rozpočet

Dôkladne zanalyzujte vašu finančnú situáciu a nákupy vianočných darčekov plánujte v limitoch vlastných finančných možností.

2.Finančnú rezervu nemíňajte

Finančná rezerva má svoj účel a má slúžiť na preklenutie nepredvídateľných udalostí ako je napr. strata zamestnania či choroba. Tu platí základné pravidlo, ktoré treba dodržiavať, míňame iba toľko, koľko nám umožňuje náš finančný rozpočet.

3.Nenakupujte na dlh

Nezabúdajte na to, že úver je záväzok na dlhodobé obdobie a je potrebné ho splácať aj vrátane nákladov s ním súvisiacimi. Všeobecne platí, že úver ma význam vtedy, keď sa ním financujú prostriedky dlhodobej spotreby, pričom jeho splatnosť by nemala byť dlhšia ako životnosť úverovanej veci. Kúpa vianočných darčekov na úver nie je vhodným riešením, nakoľko by sa vám cena darčekov poriadne predražila.

4. Pripravte si nákupný zoznam

Keď už poznáte svoj finančný rozpočet, naplánujte si koho chcete obdarovať, čím a v akej sume. Prejdite si jednotlivé ponuky tovarov a služieb, najlepšie na internete a porovnajte ich. Na nákupy sa potom vyberte s presným zoznam a dodržte ho.

5. Nákupy si správne načasujte

Vhodným obdobím na nákupy vianočných darčekov je začiatok decembra, kedy sa obchodníci predháňajú v ponukách tovarov a služieb, začínajú predvianočné výpredaje a vy máte ešte z čoho vyberať.

6.Nákupom na poslednú chvíľu sa vyhýbajte

Nákupom na poslednú chvíľu sa vyhýbajte, pretože ponuka tovaru pred sviatkami je značne obmedzená, navyše v zhone a strese veľmi ľahko podľahnete neuváženým nákupom a predraženým ponukám.

7.Darčeky po sviatkoch

„Odložte“ si darčeky po sviatkoch. Pod stromčekom venujte blízkym drobnosť, čo poteší a „väčšie“ dary naplánujte v rámci posviatkových výpredajov.

8.Nakupujte s rozumom

Urobte si prehľad cien vo viacerých kamenných a internetových obchodoch. Ekonomicky výhodnejšie sú nákupy cez internet, kedy si v pokoji a z pohodlia vášho domova vyberáte z jednotlivých ponúk, ktoré máte možnosť si kedykoľvek porovnať, ceny sú zvyčajne oveľa nižšie, ako v kamenných obchodoch, pričom väčšina internetových obchodníkov odmeňuje svojich zákazníkov rôznymi bonusovými zľavami alebo darčekmi. Nákupom cez internet tak šetríte nielen čas, ale aj financie.

9.Nepodľahnite lákavým ponukám

Nakupujte vždy s rozvahou a striktne sa držte zoznamu nákupov. Nepodľahnite na prvý pohľad možno výhodným ponukám, že bezkonkurenčná vianočná ponuka sa už nebude nikdy opakovať. Nápadne nízka cena nemusí vždy znamenať výhodný nákup. Cenová výhodnosť ponuky je zväčša rovnaká aká bola pred samotnou zľavou. Preto platí, že ponuky treba porovnávať.

10. Nezabudnite na povianočnú finančnú rezervu

Pri finančnom plánovaní vianočných nákupov je potrebné počítať aj s bežnými výdavkami v povianočnom období a mať tak vytvorenú dostatočnú finančnú rezervu na obdobie do najbližšej výplaty.

debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #služby #Vianoce #nakupovanie #tovar