Za darčeky tento rok zaplatíme viac

Pred vianočnými sviatkami si budeme musieť siahnuť hlbšie do vrecka nielen kvôli potravinám. Od začiatku tohto roka totiž u nás dochádzalo k citeľnému rastu cien aj ostatných tovarov a služieb.

19.12.2018 06:00
Vianočné darčeky
Ilustračné foto.
debata
Za viaceré vianočné darčeky tento rok zaplatíme o niečo viac ako vlani. Tak napríklad nábytok a iné vybavenie do domácnosti vrátane elektroniky je v priemere o 2 % drahšie ako pred minuloročnými sviatkami. Často si pod stromčekom nachádzame aj oblečenie či nové topánky a práve ceny týchto položiek sú o 1,6 % vyššie ako pred rokom. Typickými darčekmi sú oblečenie, topánky, kozmetika, šperky, hračky či napríklad aj elektronika. Ceny elektroniky sa pred tohtoročnými sviatkami hýbu smerom nahor aj nadol, v závislosti od konkrétneho produktu. Najvýraznejší cenový rast si pripísali kuchynské roboty, a to v priemere viac než 6 %. Ak chceme na Vianoce svoju domácnosť vybaviť novým sporákom, práčkou či umývačkou riadku, budeme si musieť priplatiť o 4 až 5 % viac ako vlani. Naopak, ceny menších spotrebičov do kuchyne poklesli, tak napríklad varnú kanvicu kúpime o –1,6 % lacnejšie, elektrický odšťavovač o –3,4 % a nový kávovar o zhruba – 4 % lacnejšie ako pred rokom. Pomerne častými vianočnými darčekmi sú napríklad aj digitálne fotoaparáty, ktorých ceny sú približne o percento nižšie, a taktiež tablety, ktoré sú lacnejšie v priemere o –4 %.

Pár percentný medziročný rast si pripísali aj hodinky, šperky či kožené kabelky a peňaženky, ktoré si predovšetkým nežnejšie polovičky s radosťou nachádzajú pod stromčekom. Azda jedným z najtypickejších vianočných darčekov sú knihy. Ich ceny sú ale tento rok taktiež o niečo vyššie ako vlani, a to o 3 až 4 %. Neušetríme ani za hračky pre najmenších. Tie totiž tento rok taktiež mierne zdraželi. Tak napríklad detská stavebnica vychádza teraz zhruba o 8 % viac ako pred minuloročnými Vianocami.

Športovo založené deti, ale aj ich rodičia, si radi nájdu pod stromčekom práve športové potreby. Zjazdové lyže stoja tento rok cca o 3 % viac, detské sánky o 4 % a za korčule zaplatíme až o takmer 6 % viac ako vlani. Horský bicykel rovnako ako aj detský bicykel zdražel priemerne o 3 %.

Predpokladáme, že priemerná tohtoročná inflácia zrejme prekoná doterajšie odhady a prekročí hranicu 2,5 %. Tlak na rast spotrebiteľských cien vytvára aj vyššia kúpyschopnosť obyvateľstva, ktorá je podporovaná vyššími mzdami. Na tie vplýva aktuálny priaznivý ekonomický vývoj, ktorý sa odzrkadľuje aj na trhu práce, kde nezamestnanosť klesá, dokonca niektoré sektory bojujú s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily. Faktorov pôsobiacich na rast cenovej hladiny je ale viac vrátane drahších potravín. Tie závisia hlavne od vývoja cien poľnohospodárskych komodít na svetovom trhu, od vývoja na ropnom trhu, ale aj od kúpyschopnosti obyvateľstva.

Zdroj: Jana Glasová, analytička Poštovej banky

debata chyba
Viac na túto tému: #výdavky #Vianoce #darčeky