Platby si nenechávajte na poslednú chvíľu

Potrebujete ešte v tomto roku zaplatiť dane, vložiť peniaze alebo poslať dôležitú platbu? Aj keď banky fungujú aj na Silvestra, nenechávajte si finančné záležitosti na poslednú chvíľu.

19.12.2018 10:00
počítač, banka, financie, účet, peniaze, práca,... Foto:
Ilustračné foto.
debata
Pri niektorých platbách je dôležité postrážiť si termíny, ich premeškanie sa nemusí vyplatiť. „Napríklad na získanie štátnej prémie k stavebnému sporeniu či daňovej úľavy pri dôchodkovom sporení je potrebné, aby boli peniaze pripísané na účet príslušnej inštitúcie ešte v tomto roku,“ hovorí Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne. Klientom odporúča, aby si takéto platby nenechávali na poslednú chvíľu, ale zrealizovali ich vopred.

Prevod do inej banky chvíľu trvá Kým transakcie v rámci jednej banky sa realizujú v ten istý deň, pri prevode do inej banky v rámci krajín SEPA musíte počítať s jedným dňom navyše. Keďže koniec roka tentoraz pripadá na pondelok, posledným dňom, kedy môžete poslať platbu tak, aby bola pripísaná v inej banke v rámci krajín SEPA do konca roka, je nedeľa 30. decembra. „Výnimkou sú urgentné prevody, ktoré prejdú do inej banky v ten istý deň a je možné ich zadať ešte aj na Silvestra. Oproti štandardnému prevodu sú však spravidla drahšie“ vysvetľuje Cesnaková.

Nestíhate prevod? Vložte hotovosť V prípade, že nestíhate stanovené termíny, môže byť riešením priamy vklad hotovosti na účet príjemcu v jeho banke. „Vklady hotovosti sú na účet pripísané bezprostredne po ich realizácii v pobočke. Vložiť peniaze v Slovenskej sporiteľni tak môžete na Silvestra do dvanástej hodiny, kedy sa všetky pobočky zatvoria,“ uvádza hovorkyňa Slovenskej sporiteľne. Niektoré banky majú aj tzv. vkladomaty – bankomaty, prostredníctvom ktorých si môžete vložiť hotovosť na svoj účet. „Túto možnosť však môžu využiť len klienti banky, ktorej vkladomat patrí. Na realizáciu vkladu potrebujete svoju debetnú kartu vystavenú k danému účtu,“ dodáva Cesnaková. Pre vkladomaty Slovenskej sporiteľne platí, že na Silvestra bude vklady možné realizovať do 16.30. hod.

debata chyba
Viac na túto tému: #banky #koniec roka #platby