Zvýšia sa v roku 2019 ceny bytov?

Rok 2018 sa vyznačoval kontinuálnym rastom cien bývania. V 1. polroku rástli ceny najmä mimo hlavného mesta. Tretí štvrťrok priniesol jemnú stagnáciu cien, ale dlho očakávané zmiernenie neprišlo ani v závere roku.

09.01.2019 13:00
domy, byty, Bratislava Foto:
Ilustračné foto.
debata
Cenovky rástli naďalej, aj keď miernejším tempom. Pre realitný trh to bol úspešný a turbulentný rok plný zmien. Nehnuteľnosti mizli z ponuky závratnou rýchlosťou, predávali sa nielen novostavby, ale aj staršie byty a realitný trh sa vyznačoval v tomto období extrémne nízkou ponukou bytov na predaj.

Byty mimo hlavného mesta

Prvý polrok roku 2018 priniesol zvyšovanie cien, ktorého lídrom nebola Bratislava. Podľa portálu Nehnuteľnosti.sk, správanie klientov na realitnom trhu ovplyvňovalo niekoľko základných faktorov. Jedným z nich boli nízke úrokové sadzby pri hypotékach, ktoré patria k najnižším v Európe. Ďalej rastúca zamestnanosť, vyššia priemerná mzda a ekonomický rast SR. A v neposlednom rade to bola séria opatrení Národnej banky Slovenska, ktoré schladili, alebo ešte len pravdepodobne schladia realitný trh.

Ako uvádza portál Nehnuteľnosti.sk, spojením všetkých týchto faktorov sme boli svedkami nákupnej horúčky, ktorá likvidovala zásoby ponúk v novostavbách, ale aj starších bytov. Developeri, či už z opatrnosti, alebo vďaka procesným prieťahom pri nových projektoch, alebo problémom so stavebnými kapacitami a vstupmi pri výstavbe produkujú niekoľko rokov po sebe stále menej a menej bytov. Najmä tento ukazovateľ je diametrálne odlišný oproti prudkému stavebnému boomu a bubline v roku 2008/2009.

Aký bol záver roku 2018?

Dlho očakávané zmiernenie rastu cien nehnuteľností neprišlo ani v 4. štvrťroku 2018. Priemerné ceny 2-izbových a 3-izbových bytov rástli naďalej vytrvalo, hoci voľnejším tempom, a to najmä v závere roka, uvádza portál Nehnuteľnosti.sk. V sumárnej štatistike získali významnejšie postavenie novostavby, ktoré svojou zvýšenou váhou ťahajú celkové priemerné ceny smerom nahor. Z krajských miest sa priemerná cena 2-izbového bytu v poslednom štvrťroku 2018, oproti tomu predchádzajúcemu štvrťroku, zvýšila najviac v Prešove, kde sa vyšplhala zo 66-tisíc eur na 71-tisíc eur, čo predstavuje nárast vo výške takmer 7,6 %. Podľa dát portálu Nehnuteľnosti.sk podobne narástla priemerná cena 2-izbových bytov aj v Trenčíne, kde sa medzištvrťročne zvýšila o 4-tisíc eur a o rovnakú sumu boli drahšie byty v košickom štvrtom obvode. Naopak, najvýraznejší pokles cien je možné vidieť pri 2-izbových bytoch v Bratislave III., kde cena medzištvrťročne klesla o 4,5 %.

Zaujímavé je porovnanie cien 4. štvrťroku 2018 oproti 4. štvrťroku 2016. Tu vedie rebríček najväčšieho zdražovania cien dvojizbových bytov Žilina, kde bolo možné zakúpiť byt v roku 2016 za 71 500 eur, zatiaľ čo sa jeho hodnota na konci roku 2018 vyšplhala na rovných 90-tisíc eur, čo je približne až o 18 500 eur viac.

V prípade 3-izbových bytov najväčší rozdiel po 2 rokoch nájdeme v Banskej Bystrici, kde si musí záujemca priplatiť približne o 30 000 eur viac. V tomto prípade sa priemerná cena 3-izbového bytu na konci 4. štvrťroku 2018 zastavila na úrovni 107 000 eur, k čomu prispelo hlavne výraznejšie zastúpenie novostavieb v ponuke.

Aj v prípade 3-izbových bytov bol najvyšší medzištvrťročný pokles (4 Q 2018 vs 3 Q 2018) priemernej ceny zaznamenaný v Bratislave III., až o 10 % (o 21-tisíc eur), ale tento pokles len zmazal vysoký skok smerom hore z predchádzajúcich dvoch štvrťrokov a medziročne je priemerná cena 3-izbového bytu v Bratislave III. úplne rovnaká. Naopak, v prípade nárastu cien, vyskočil v medzištvrťročnom porovnaní Trenčín s nárastom cenovky o viac ako 10 % (o 9-tisíc eur). Ale absolútnym rekordmanom je okres Bratislava I., kde priemerná cena 3-izbového bytu narástla až o 16-tisíc eur pri porovnaní 3. štvrťroku so 4. štvrťrokom 2018.

Realitný trh v roku 2019

Podľa predpovede analytikov portálu Nehnuteľnosti.sk realitnú horúčku schladili opatrenia NBS, ale k úplnému zvratu na trhu by prišlo len v prípade zvýšenia úrokových sadzieb v Európskej centrálnej banke. Slovenský realitný trh dlhodobo ťaží z vysokého konkurenčného prostredia v bankovom sektore a nízkych úrokových sadzieb. Napriek rastu cien a vysokému dopytu produkcia nových bytov už pár rokov spomaľuje.

Predzásobenie v ponuke bytov tak v najbližšom období nehrozí aj preto, že developeri veľmi opatrne fázujú svoje projekty. Je predpoklad, že základné faktory ovplyvňujúce slovenský realitný trhu sa pre rok 2019 nezmenia. Kam by však mali smerovať naše pohľady je európska a globálna ekonomika. Práve vplyvy zo zahraničia budú pravdepodobnejšie stáť za zásadnejšou zmenou nášho domáceho realitného trhu.

debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #nehnuteľnosti #ceny bytov