Budú ceny potravín rásť aj naďalej?

Blížia sa Veľkonočné sviatky, ktoré zvykneme tráviť pri plnom stole veľkonočných dobrôt. Výdavky na potraviny nám tak pred týmito sviatkami zrejme ukroja väčšiu časť z rodinného rozpočtu ako zvyčajne.

17.04.2019 10:30
potraviny, supermarket, nakupovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)
Drahšie potraviny sú výsledkom vyšších cien vstupov (ropa, poľnohospodárske komodity, energie, príplatky za prácu v noci a cez víkendy), ale taktiež aj dôsledkom zavedenia špeciálneho odvodu pre obchodné reťazce. Podľa najaktuálnejších údajov Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo sa svetové ceny potravín v marci 2019 zvýšili. Index cien potravín, zostavovaný organizáciou, v porovnaní s februáro mmierne vzrástol, čím sa dostal na najvyššiu hodnotu od augusta 2018. V medziročnom porovnaní je ale nižší o –3,6 bodu. K najvýraznejšiemu medzimesačnému rastu došlo v prípade mliečnych výrobkov a mierne rástli aj ceny mäsa. Naopak nižšie ceny podľa tohto indexu zaznamenali obilniny, oleje a iné tuky, a taktiež aj cukor.

Cena závisí aj od úrody

Predpokladáme, že rast cien potravín bude pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch, pričom sa bude pod to podpisovať drahšia ropa, vyššie ceny energii, príplatky za nočnú čí víkendovú prácu, ale aj sezónne zdraženie niektorých potravín a mor ošípaných v Číne, ktorý tlačí nahor ceny bravčového mäsa. Očakávame, že aj ceny benzínu a nafty budú v nadchádzajúcich mesiacoch rásť vzhľadom na to, že ropa Brent sa pohybuje nad hranicou 70 dolárov za barel. A drahšie pohonné látky sa samozrejme premietajú aj do zvyšovania cien potravín, keďže tie treba nielen vyrobiť, ale aj prepraviť do obchodov k zákazníkom.Okrem toho budú ceny potravín v našich obchodoch v nasledujúcich mesiacoch závisieť aj od toho, ako obchodné reťazce zareagujú na zrušenie odvodu, a teda ako upravia ceny smerom nadol.

Na druhej strane bude ale medziročný rast cien potravín brzdený bázickým efektom, nakoľko vlani v tomto období dochádzalo k výraznému zdražovaniu potravín. K určitej stabilizácii by následne mohlo dôjsť v letných mesiacoch v súvislosti s novou úrodou. To ale bude závisieť od toho, aká bude tohtoročná úroda. Celkovo je veľmi náročné odhadovať vývoj cien potravín a agrokomodít, keďže závisí hlavne od úrody, a tú ovplyvňujú také ťažko predvídateľné faktory akými sú počasie, extrémne suchá alebo naopak povodne, či výskyt rôznych druhov škodcov.

Ktoré potraviny zdraželi?

Na základe údajov ŠÚ SR o spotrebiteľských cenách sme zostavili cenovú hitparádu vybraných potravín za marec 2019, v medziročnom porovnaní s marcom 2018. Spomedzi vybraných potravín najvýraznejši­evmarci tohto rokazdraželi viaceré druhy zeleniny. Konkrétne biela kapustaa cibuľa sú viac ako dvojnásobne drahšie ako pred rokom, cena petržlenu vzrástla o 84 % a cena zemiakov o 43 %. Milovníci zemiakového šalátu si teda budú musieť tieto sviatky siahnuť hlbšie do vrecka. Viac ako tretinu si priplatíme aj v prípade karotky a pri kúpe zeleru a papriky takmer štvrtinu. Výraznejší medziročný rast ceny ale zaznamenala aj pšeničná múka[o 15 %] a niektoré pekárenské výrobky, ako napríklad chlieb, rožky a vianočka [o 9 až 13 %].

Priplatíme si však aj za ryžu a kyslú kapustu [8 %]. Čo sa týka mliečnych výrobkov, tak polotučné mlieko, kyslá smotana a maslo nás vychádza drahšie ako vlani o vyše 6 %. Približne o 5 % viac ako pred minuloročnými sviatkami zaplatíme aj za majonézu a smotanu na šľahanie. Múka a mliečne výrobky môžu predražiť ajtohtoročné veľkonočné pečenie koláčov. Gazdinky však poteší aspoň nižšia cena cukru a slepačích vajíčok.

Priplatíme si aj za mäso

V súčasnosti sa totižto začína meniť lacná bravčovina na drahú. Ceny bravčového mäsa totižto na svetových burzách dosahujú rekordné hodnoty. Ceny smerom nahor vytlačil africký mor ošípaných v Číne. Po vypuknutí moru došlo k výraznému znižovaniu stavov čínskych ošípaných, čím sa znížila jeho ponuka na trhu. Nedostatok bravčového mäsa v Číne spôsobil zvýšený dopyt z tejto krajiny po bravčovom z Únie, a to zatlačilo na cenu bravčového mäsa na európskych burzách. Keďže naša produkcia nepokrýva domáci dopyt, ale musíme aj dovážať, tak sa tento burzový nárast prejaví v blízkej dobe aj na vyšších cenovkách v našich obchodoch. Okrem toho z našej produkcie vyvážame bravčové aj do susedných krajín.

Zatiaľ ale evidujeme zdraženie len pri niektorých druhoch bravčového mäsa – bravčová krkovička bez kosti si medziročne pripísala viac ako 15 % a v prípade údenej krkovičky išli ceny nahor o 7,5 %.Pri ostatných druhoch bravčového zatiaľ výraznejší nárast nevidíme, dokonca cena za bravčové stehno a pliecko bez kosti klesla o viac ako –4 %. Avšak očakávame, že na aprílových, resp. májových cenách sa tento nedostatok bravčoviny na svetových trhoch prejaví aj u nás o niečo výraznejšie.V prí­pade výraznejšieho rastu cien bravčového môžu ľudia uprednostniť iné druhy mäsa, ako napríklad kuracie, morčacie či hovädzie, kde v dôsledku zvýšeného dopytu môže ísť cena taktiež nahor.

Pri kúpe akých potravín ušetríme?

Zoznam potravín, ktoré boli v treťom tohtoročnom mesiaci drahšie ako pred rokom, bol dlhší ako zoznam potravín, ktoré zlacneli.Menej zaplatíme pred tohtoročnými sviatkami predovšetkým za ovocie. Najvýraznejšie sa oproti marcu 2018 znížili ceny jabĺk [o viac ako štvrtinu]. Menej ako pred rokom nás ale vychádzajú aj iné druhy ovocia – napríklad kiwi, citróny, mandarínky a hrozno [o –9 až –13 %].Práve pri príležitosti Veľkej noci, ktorej neodmysliteľnou súčasťou sú vajíčka, určite potešia aj ich nižšie ceny [o takmer –17 %].Pri pečení veľkonočných koláčov oceníme aj lacnejší cukor, ktorého ceny sú o –7 % nižšie ako pred rokom. Lacnejšie ako v rovnakom období vlaňajška nás vychádza aj karfiol, bryndza, cesnak, banány a pomaranče.

Zdroj: analytička Poštovej banky Lucia Dovalová, Štatistický úrad SR

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny potravín #Veľká noc #veľkonočné sviatky