Slováci majú stále záujem o rekreačné nehnuteľnosti

Dopyt po rekreačných nehnuteľnostiach na Slovensku neutícha. Ceny chát a chalúp medziročne rástli vo všetkých krajoch, čo samozrejme súvisí aj s celkovým rastom cien nehnuteľností.

12.09.2019 09:00
chalupa, Orava Foto:
Medzi obľúbené chatárske časti Slovenska patrí aj Orava.
debata
Najvyhľadávanejšie sú stále klasické staršie chaty a chalupy. Opäť sa však objavujú aj ponuky nových projektov zameraných na rekreačné bývanie – či už vo forme samostatných domov a chát, alebo apartmánových bytov. Segment rekreačných nehnuteľností je navyše povzbudený dlhodobým nárastom domácich aj zahraničných turistov na Slovensku.

Najčastejšími kupujúcimi nehnuteľností na rekreáciu sú mladé rodiny, ktoré si kupujú chatu pre svoju potrebu. Chcú uniknúť z mesta do čistého prostredia prírody. Výrazne je zastúpená aj skupina kupujúcich, ktorí majú tesne pred dôchodkom a chatu alebo chalupu plánujú využívať aj na celoročné bývanie. Preto často siahnu aj po klasických domoch v dedinách, ktoré by ale mali byť v blízkosti prírody. Medzi najvyhľadávanejšie lokality v roku 2019 na portáli Nehnuteľnosti.sk patria Martin, Senec, Pezinok, Michalovce a Terchová. Vysokú mieru obľúbenosti potvrdili lokality ako Záhorie, Donovaly, Liptovský Mikuláš či Banská Štiavnica.

Od lacných po luxusné

V Bratislavskom kraji dosahuje priemerná cena chát úroveň približne 63 000 eur. Priemerná cena, tak ako pri iných nehnuteľnostiach sa medziročne opäť zvýšila. Najdrahšie nehnuteľnosti na rekreáciu nájdeme aktuálne na brehoch Slnečných jazier v Senci. Cenovka tu v prípade luxusných domov dokáže preliezť aj hranicu 500 000 eur. Naopak k najlacnejším alternatívam patria menšie záhradné chatky v okolí Malaciek.

Najdrahšiu ponuku v Prešovskom kraji nájdeme vo Vysokých Tatrách, ktoré patria k najvyhľadáva­nejším rekreačných lokalitám. Za veľkorysé moderné novostavby „chát“ tu bežne zaplatíte viac ako 500 000 eur. Naopak najlacnejšie chaty na úrovni 13 000 – 15 000 eur môžu rekreanti nájsť východnej časti Prešovského kraja. Nakoľko lacnejšia ponuka prevažuje, priemerná cena dovolenkovej nehnuteľnosti v tomto kraji je približne 35 000 eur. Prešovský kraj tak patrí k najlacnejším na Slovensku.

Celoročné bývanie

„Fenoménom rekreačných nehnuteľností je ich využívanie na celoročné bývanie. Ide najmä o chaty či záhradné chaty v okolí veľkých miest. Ľudia ich riešia ako alternatívu k vysokým cenám bytov a domov v mestách. Samotná priemerná cena rekreačných nehnuteľností je veľmi orientačná. Cenu ako pri každej nehnuteľnosť ovplyvňuje hlavne lokalita. V ponuke nájdeme aj veľké rozdiely – či už vo veku jednotlivých nehnuteľností, ale aj ich kvalite (stav v akom sú udržiavané) a v poskytovanom komforte a vybavení. Vedľa seba môžu stať dve rovnaké chaty a ich cena môže byť s rozdielom aj desiatok tisíc euro. Preto je pri predaji ideálne poradiť sa s odborníkom, ktorý má skúsenosti s týmto špecifickým segmentom,“ konštatujú analytici portálu Nehnuteľnosti.sk

Najširšiu ponuku rekreačných nehnuteľností nájdeme v Banskobystrickom kraji, následne v Žilinskom kraji. Pričom v každom kraji evidujeme veľký cenový rozptyl ponúk. Tú správnu dovolenkovú nehnuteľnosť si nájde v ponuke aj ten najnáročnejší klient, ako aj bežný chatár.

debata chyba
Viac na túto tému: #chata #chalupa #rekračná nehnuteľnosť