Ako sa pripraviť na vykurovaciu sezónu

Pravidelná údržba tepelných zariadení zabezpečí spoľahlivú vykurovaciu sezónu. Aby počas hlavnej vykurovacej sezóny bola pre odberateľov zabezpečená bezporuchová dodávka tepla a teplej vody, je potrebné vykonanie revízie a údržby tepelných zariadení pred jej začiatkom.

08.10.2019 08:00
radiátor, teplo, vykurovanie, bývanie Foto:
Pred začiatkom vykurovacej sezóny, je nutná kontrola tepelno-technických zariadení akými sú kotle, tlakové nádoby, elektrické zariadenia a plynové zariadenia, prípadne zabezpečenie ich opráv, či výmeny zariadenia.
debata

Vykurovacia sezóna sa už síce oficiálne podľa vyhlášky začala 1. septembra, ale vzhľadom na teplé počasie sa vykurovať začalo vo väčšine miest až po 20. septembri, kedy prišlo výraznejšie ochladenie. Na začiatku októbra sú denné teploty opäť vyššie, takže vykurovacia sezóna sa naplno ešte len rozbehne. Systémy centrálneho zásobovania teplom (CZT) sú na to dobre pripravené. Prípravy na vykurovaciu sezóny prebehli počas odstávok v letných mesiacoch.

Pred začiatkom vykurovacej sezóny, je nutná kontrola tepelno-technických zariadení akými sú kotle, tlakové nádoby, elektrické zariadenia a plynové zariadenia, prípadne zabezpečenie ich opráv, či výmeny zariadenia. Teplári začali s prípravami na blížiacu sa vykurovaciu sezóny hneď po skončení tej predchádzajúcej a využili na to letné mesiace, v ktorých je dopad obmedzenia dodávky tepla na odberateľov najnižší.

Na kontroly treba myslieť dopredu

„Kým odberatelia tepla napojení na systémy centrálneho zásobovania teplom (CZT) si mohli užívať leto bez starostí, pretože o všetko sa postaral dodávateľ tepla, tak obyvatelia, ktorí si prevádzkujú vykurovanie vo vlastnej réžií, musia sami myslieť na všetky potrebné kontroly, revízie, opravy a výmeny zariadení, ktoré je potrebné vykonať podľa platných pravidiel a aj si ich zrealizovanie oprávnenými osobami zabezpečiť“ uviedol predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla, Ing. Stanislav Janiš.

V poslednom období im pribudli nové starosti vyplývajúce zo Smernice EÚ, ktorej cieľom je zlepšenie energetickej účinnosti a ochrana životného prostredia, ktorá sa týka všetkých kotlov a vykurovacích zariadení. Smernica je v platnosti síce už od roku 2015, ale jej dopady len postupne pociťujú tí, ktorí si teplo vyrábajú individuálne. Jedným z dopadov tejto smernice je, že časť kotlov fungujúcich na princípe tradičného spaľovania plynu, ktoré majú nízku účinnosť pri spaľovaní fosílnych palív, sa s účinnosťou od 26.9.2018 nemôžu dovážať do krajín EÚ. Ide o tradičné kotly na plyn s otvorenou spaľovacou komorou s odvodom spalín do komína.

Výmena kotlov

Smernica neprikazuje okamžitú výmenu starších menej efektívnych kotlov za nové vysokoúčinné. Avšak v prípade poruchy nekondenzačného kotla s nutnosťou jeho výmeny, je v súčasnosti možné nahradiť ho už len za taký kotol, ktorý spĺňa prísne požiadavky smerníc EÚ, napríklad za kondenzačný kotol. Inštalácia kondenzačného kotla si však vyžaduje navyše aj vhodnú úpravu komína na odvod spalín a prívod vzduchu pre spaľovanie a pravdepodobne aj finančnú investíciu do regulácie vykurovacích telies (radiátorov) tak, aby bolo zabezpečené dostatočné vychladenie vratnej vody do kotla.

„Ak vlastníci teda majú starší nekondenzačný kotol, mali by na jeho výmenu myslieť v predstihu a neodkladať ju na zimu, aby neboli počas zimy nemilo prekvapení. Náhrada takéhoto kotla bude totiž časovo, finančne aj technicky náročná“ priblížil predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla, Ing. Stanislav Janiš.

Obyvatelia pripojení k centrálnemu zásobovaniu teplom, nemusia riešiť problémy s vykurovacími zariadeniami. Kompletný servis totiž zabezpečil ešte v letných mesiacoch ich dodávateľ tepla. Tým sa zabezpečuje bezpečná a bezporuchová prevádzka počas zimných mesiacov. Bytové domy zapojené do systému centrálneho zásobovania teplom (CZT) budú mať teda neobmedzený a bezstarostný prísun tepla počas celej vykurovacej sezóny.

R

debata chyba
Viac na túto tému: #teplo #vykurovacia sezóna #kotol