Čo ukázali testy na pesticídy

Potravinoví inšpektori podrobili kontrolám na zvyšky pesticídov viacero druhov potravín. Viac ako polovica slovenských produktov neobsahovala žiadne stopy po pesticídoch. Ide o látky s významnými toxickými vlastnosťami, ktoré môžu mať negatívne účinky na zdravie spotrebiteľov.

29.10.2019 09:00
žena, jablká, oberanie Foto: ,
Slovensko je krajinou s minimálnou či nijakou chemickou stopou v potravinách.
debata

Kontrola zvyškov pesticídov v potravinách je v EÚ aj na Slovensku prísne monitorovaná.

„Potraviny od slovenských pestovateľov a spracovateľov dokážeme skontrolovať ešte predtým, ako sú vôbec distribuované do obchodov. V prípade dovážaných produktov takúto kontrolu nad bezpečnosťou produktov nemáme, pretože inšpektori sú odkázaní na odber vzoriek z distribučných skladov alebo priamo z predajní, kde už do kontaktu s potravinami prichádzajú spotrebitelia. Preferovať domáce produkty pred zahraničnými preto vôbec nie je samoúčelné,“ podotkla vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (SNS).

Agrorezort prísne dohliada na to, aby sa na slovenský trh dostávali bezpečné potraviny, ktoré nie sú kontaminované nepovolenými množstvami pesticídov a nepredstavujú tým pre spotrebiteľov zdravotné riziko.

Zvyšky pesticídov môžu zostávať nielen vnútri, ale aj na povrchu plodín. Keďže v mnohých prípadoch ide o účinné látky s významnými toxickými vlastnosťami, Európska komisia reguluje systém posudzovania a schvaľovania pesticídov v súvislosti s ich vplyvom nielen na zdravie ľudí, ale aj životné prostredie.

Kompetencie v oblasti kontroly zvyškov pesticídov v potravinách sú rozdelené medzi rezort zdravotníctva a agrorezort tak, že kontrolu detskej a dojčenskej výživy zabezpečuje Úrad verejného zdravotníctva SR a ostatných potravín Štátna veterinárna a potravinová správa SR.

V roku 2018 bolo na prítomnosť zvyškov pesticídov testovaných 482 vzoriek čerstvého, mrazeného alebo inak spracovaného ovocia a zeleniny, obilia a výrobkov z obilia, masla a slepačích vajec, detskej a dojčenskej výživy. Inšpektori odoberali vzorky v distribučných skladoch, predajniach obchodných reťazcov, veľkoskladov a tiež maloobchodných prevádzkach.

V prípade detskej a dojčenskej výživy bol odber vzoriek realizovaný v lekárňach a maloobchodných prevádzkach. Niektoré vzorky potravín pochádzajúcich z krajín mimo EÚ sa odoberali v rámci kontroly dovozu týchto produktov na hraniciach.

V 267 vzorkách (55,4 percenta) odhalili testy jeden alebo viac druhov zvyškov pesticídov. Vo väčšine prípadov išlo o minimálne dávky, ktoré sa pohybovali pod povolenými množstvami. Maximálne limity pre pesticídy prekročilo 10 vzoriek (2,1 percenta).

Problematické z hľadiska zdravia spotrebiteľov sú nálezy viacerých zvyškov pesticídov v potravinách z dôvodu ich možného synergického toxického účinku. Najväčší kokteil pesticídov, zložený až zo 16 rôznych druhov látok, bol nameraný vo vzorkách goji (kustovnice čínskej) z Číny.

Zvyšných 215 vzoriek (44,6 percenta) neobsahovalo žiadne stopy po pesticídoch. Pozitívnou správou je, že v prípade slovenských potravín nenamerali testy žiadne zvyšky pesticídov v 55,4 percenta prípadov.

Výsledky testov ukázali, že pri niektorých produktoch je problematické zistiť, odkiaľ vôbec pochádzajú. Kontroly podstúpilo 101 vzoriek z domácej produkcie, 241 vzoriek z krajín EÚ a 129 z tretích krajín. V 11 prípadoch bola krajina pôvodu utajená.

„Spotrebitelia musia byť povinne informovaní o krajine pôvodu v prípade ovocia, zeleniny, mäsa, medu a olivového oleja. Ak tento údaj na produktoch chýba, ide o zásadné porušenie európskej legislatívy,“ uviedol Milan Lapšanský, generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu MPRV SR.

Pozitívny výsledok priniesli kontroly detskej a dojčenskej výživy. Ani jedna z testovaných vzoriek nebola kontaminovaná zvyškami pesticídov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pesticídy #kvalitné potraviny