Je živý vianočný stromček ekologický?

Vianočný stromček je tradičným symbolom Vianoc, bez ktorého si sviatky už ani nevieme predstaviť. Vytvára správnu atmosféru a čaro. Aký stromček je však vhodnejší - umelý či živý? Za ekologickejší sa zvyčajne pokladá umelý, no pri bližšom pohľade zistíme, že životnému prostrediu veľmi neublížime, ani keď si zaobstaráme živý.

01.12.2019 10:00
ihličie, vianočný stromček Foto:
Pri živých vianočných stromčekoch je dôležité poznať ich pôvod. Vianočné stromčeky sa pestujú v špeciálnych lesných škôlkach, pričom priemerný vek jedného stromu je 10 až 15 rokov.
debata

Zástancovia klasického vianočného stromčeka pre taký výber uvádzajú týchto päť dôvodov:

Zodpovedá vašim potrebám

Ak si kúpite umelý stromček, každé Vianoce bude rovnaký. Živé vianočné stromčeky sa však predávajú v rôznych veľkostiach, takže si každý rok môžete vybrať taký, aby vyhovoval vašim aktuálnym potrebám. "V ponuke sú stromčeky od 110 až do 270 centimetrov. Tie nižšieho vzrastu nájdu uplatnenie v menších bytoch, tie vyššie zase v priestranných interiéroch, ako sú napríklad rodinné domy. V obľube ich majú najmä tí, čo trávia Vianoce v širšom kruhu rodiny,“ vysvetľuje Daniel Brychta, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbachu.

Nezaťažuje prírodu

Pri živých vianočných stromčekoch je dôležité poznať ich pôvod. Vianočné stromčeky sa pestujú v špeciálnych lesných škôlkach, pričom priemerný vek jedného stromu je 10 až 15 rokov. Po výrube sa vždy vysádzajú nové stromčeky, ktoré pôvodné nahradia. Dôležitý je aj prístup k samotným stromom. Niektorí výrobcovia aj zaručujú, že pri ich pestovaní nepoužili žiadnu chémiu zaťažujúcu prírodu.

Tvorí prirodzené prostredie

Ekologický prístup je dôležitý aj preto, že staršie vianočné stromčeky často vytvárajú uzavretý vegetačný kryt. Kultúry vianočných stromčekov rôznym druhom živočíchov neraz ponúkajú také prostredie, aké by už vo vysokom lese nenašli. Domov tam nájdu napríklad sýkorky, sojky či škovránky. Výskum zo Sauerlandu ukázal, že až 80 percent hniezdiacich párov škovránkov lesných hniezdi práve v kultúrach vianočných stromčekov.

Nevytvára emisný dlh

Na jednom hektári pôdy sa vypestuje približne 7 000 stromčekov. Toto množstvo naviaže v priebehu desaťročnej fázy rastu až 145 ton oxidu uhličitého a za rovnaký čas vyprodukuje až 105 ton kyslíka.

Možno ho recyklovať

Zásadnou otázkou ostáva, čo so stromčekom po Vianociach. "Môžete ho narezať na menšie kúsky a použiť do kompostu. Efektívnejšie je však nasekať ho na drobné kusy, spracovať v drviči a rozsypať po záhrade. Ďalším variantom recyklácie je jeho spálenie,“ opisuje Brychta.

Ako sa starať o živý stromček

Radí Daniel Brychta

"Vianočný stromček môžete kúpiť aj mesiac pred Vianocami, ale aby vydržal, musíte vedieť, ako ho uskladniť. Skôr než stromček postavíte, mal by byť uložený v chlade, chránený pred slnečným svetlom. Nikdy ho neskladujte vo vzduchotesnom obale. Stromček odporúčam postaviť pol dňa predtým, ako ho budete zdobiť. Konáre a vetvičky budú mať čas sa pekne rozložiť. V miestnosti by nemalo byť príliš teplo, preto miesto pri zapnutom radiátore nie je vhodné. Rovnako mu nebude prospievať prievan. Vydrží vám dlhšie čerstvý, ak ho budete pravidelne zalievať. Aby mohol prijímať vodu, odrežte kôru približne jeden až dva centimetre nad stojanom so zásobníkom vody. Pred ozdobením ho môžete jemne pokropiť vodou.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ekológia #vianočný stromček