Za vianočný nákup si priplatíme

Za rovnaký nákup vianočných potravín ako vlani si tento rok Slováci priplatia v priemere o 4 eurá viac, resp. o 6,2 %. Vyplýva to z analýzy Poštovej banky.

12.12.2019 14:15
pečenie, žena, vianoce Foto:
Okrem makových koláčov sa tieto sviatky výrazne predraží aj zemiakový šalát, keďže cena zemiakov medziročne vzrástla o 37 %.
debata

Najvýraznejší medziročný rast medzi vianočnými potravinami dosiahol mak, ktorého cena je až o 43 % vyššia ako vlani. „Okrem makových koláčov sa nám tieto sviatky výrazne predraží aj zemiakový šalát, keďže cena zemiakov medziročne vzrástla o 37 %. O 35 % drahšia je bravčová krkovička a za mandarínky zaplatíme tento rok zhruba o tretinu viac ako vlani. O viac ako pätinu nás tento rok vychádza drahšie aj bravčové pliecko, cibuľa a zeler. Nájdu sa však aj potraviny, ktorých ceny sú pred tohtoročnými sviatkami nižšie ako vlani,“ skonštatovala analytička Poštovej banky Jana Glasová.

Mäso je drahšie

Medzi potravinami s dvojciferným cenovým rastom sa okrem vyššie spomínaných umiestnili ešte viaceré druhy bravčového mäsa a údenín, ryby, ale aj zelenina či ovocie. „Približne o desatinu drahšia ako vlani je dusená šunka a slanina, o 15 % viac zaplatíme pri kúpe párkov a za bravčové mäso si priplatíme v rozmedzí od 9 % až po 35 %. No a rybacie filé či filety nás vychádzajú o cca 9 % viac ako pred minuloročnými sviatkami a mrazené ryby približne o 5 %,“ pokračovala Glasová.

Aj vianočná kapustnica bude stáť Slovákov tieto sviatky viac ako pred rokom. Zvýšili sa totiž nielen ceny bravčového mäsa, ale aj kvasenej kapusty, ktorá je medziročne drahšia zhruba o 15 %. „Ani pri pečení vianočných koláčov neušetríme. Ako sme už spomínali, mak medziročne zdražel až o 43 %, pšeničná múka je drahšia o 13 %, cukor o cca 7 %, margarín o 6 %, med a olej o zhruba 5 %,“ dodala Glasová.

Ceny potravín

Pod rast cien potravín sa podpisuje podľa Poštovej banky hlavne vývoj cien agrokomodít na svetových trhoch, príplatky za prácu v noci a cez víkendy a taktiež silnejšia kúpyschopnosť obyvateľstva. „Priaznivá situácia na trhu práce a rastúce mzdy vedú k tomu, že našinci si zo svojich zárobkov môžu dovoliť viac kúpiť. Silnejší dopyt následne ťahá nahor aj ceny potravín,“ doplnila Jana Glasová.

Na druhej strane slepačie vajcia vyjdú našincov rovnako ako vlani a hlbšie do peňaženky nemusia siahnuť ani pri kúpe mlieka a viacerých mliečnych výrobkov. Najvýraznejšie medziročne zlacneli paradajky. „Trvanlivé plnotučné mlieko je lacnejšie približne o –1,5 %, tvaroh o cca –2 % a maslo až o takmer –7 %. Paradajky zlacneli o viac než pätinu. O zhruba –12 % išli nadol aj ceny papriky a trojicu potravín s najvýraznejším cenovým poklesom uzatváralo maslo, ktorého cena klesla o spomínaných takmer –7 %,“ uzavrela analytička Poštovej banky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Vianoce #vianočný nákup