Aké sú vianočné tradície Slovákov?

Väčšina ľudí síce pozná pravú, kresťanskú podstatu Vianoc, ale až 7 z 10 Slovákov uviedlo, že ich vnímajú v prvom rade ako sviatky pokoja a rodinnej pohody. Tento novodobý pohľad je pravdepodobne dôsledkom rýchleho životného tempa, ktoré sa zvykne aspoň trochu spomaliť práve počas vianočných dní.

20.12.2019 07:00
pečenie, mama, vianoce Foto:
Pilierom štedrej večere v slovenských domácnostiach býva zemiakový šalát, pripravuje ho takmer 80 % z nás.
debata

Zo všetkých tradícií, ktoré si pri tejto príležitosti ctíme, sme najvernejší zvyklostiam v kuchyni. Na štedrovečernom stole u nikoho z nás nechýba polievka. Kapustnica má výrazný náskok pred ostatnými druhmi, ale v niektorých regiónoch sa venujú príprave aj hubovej, šošovicovej, rybacej polievky či máčanky.

Ryba kraľuje

Takmer všetci našinci na Vianoce vyprážajú alebo pečú rybu, aj keď v priebehu roka jej neholdujeme až tak ako ostatní Európania. „V priemere viac ako sedem z desiatich Európanov (72 %) konzumuje ryby, respektíve iné morské živočíchy, najmenej raz mesačne. Minimálne raz mesačne ich má na tanieri len každý druhý Slovák (47 %). Zaraďujeme sa tak na dno európskeho rebríčka. Je to však porovnateľné percento konzumentov ako u našich susedov v Česku. V Rakúsku je už podiel konzumentov o niečo vyšší (59 %) a v Maďarsku zasa nižší ako u nás. Tam rybám holduje iba necelá tretina (31 %) obyvateľstva, čo je zároveň najmenej z celej európskej 28-čky,“ upresňuje analytička Poštovej banky Lucia Dovalová. Spomedzi krajín EÚ najviac nakupujú ryby Španieli (až 88 %).

Tretím pilierom štedrej večere v slovenských domácnostiach býva zemiakový šalát, pripravuje ho takmer 80 % z nás. Polovica Slovákov nezačne vianočné hodovanie bez oblátok s medom, 14 % tradicionalistov nezabúda ani na cesnak a každý tretí z nás si pochutnáva aj na opekancoch. Výsledkom tohto gurmánskeho maratónu je tradičné vianočné priberanie, ktoré priznáva každý druhý našinec. Väčšinou priberieme 1 – 3 kg.

Živý alebo umelý stromček

„Neodmysliteľnou súčasťou vianočnej výzdoby je stromček. Opýtaní sa síce zhodli v tom, že živý, voňavý strom nič nenahradí, ale väčšinou majú umelý. V týchto dňoch ho z pivnice vyťahujú približne dve tretiny ľudí,“ uvádza hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.

Naša povestná štedrosť sa prejavuje nielen na bohato prestretých stoloch, ale aj v podobe darčekov. Tri štvrtiny ľudí odhadli, že za prekvapenia pre blízkych míňajú približne 200 eur. Drvivá väčšina detí dostáva až do 10 darčekov. 8 z 10 ratolestí pritom stále verí, že ich nosí Ježiško. Medzi najpopulárnejšie vianočné rituály väčšiny Slovákov patrí varenie kapustnice, pečenie a dodržiavanie pôstu na Štedrý deň. Pre každého tretieho z nás je najobľúbenejším zvykom návšteva bohoslužieb, polnočnej omše, stretávanie sa s rodinou a priateľmi. U štvrtiny z nás sa spievajú koledy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #vianočné sviatky #vianočné zvyky a tradície