Dobré správy od ovocinára Jakuba

Ktovie, akým jablkom zvádzala biblická Eva Adama. Dnes na svete existuje vyše sedem tisíc odrôd a neustále vznikajú nové, aby priniesli ešte atraktívnejšie ovocie.

07.04.2020 06:00
jablká, samozber, deti Foto: ,
Samozber ovocia je na Slovensku z roka na rok populárnejší.
debata (1)

Rozvoj ovocinárstva ženie dopredu dopyt spotrebiteľov túžiacich stravovať sa zdravšie a chutnejšie a, samozrejme, konkurencia, prirodzená túžba pestovateľov a šľachtiteľov ponúknuť ľudstvu niečo lepšie, krajšie, čo ešte nepoznalo.

Za posledných tridsať rokov sa tvár slovenského ovocinárstva výrazne zmenila. Bez zveličovania možno hovoriť o revolúcii, ktorá sa odohrala v sadoch a následne na pultoch. Nositeľmi týchto zmien sa stala značka, ktorá sa hlboko dostala do povedomia slovenských spotrebiteľov – Dobré jablká. Paralelne s ňou vznikli a začali sa rozvíjať Dobré jahody, Dobré čerešne, Dobré slivky a rodia sa ďalšie.

S kým si máme zosobniť toto ovocie? So slovenskými pestovateľmi zo združenia Bonum, ktoré zoskupuje modernú slovenskú ovocinársku tvorbu. Na piktograme ju symbolizuje postavička veselého ovocinára Jakuba.

Začiatkom deväťdesiatych rokov bola ponuka najpredávanejšieho slovenského ovocia jabĺk pomerne jednoduchá – tvorili ju Jonatánky, Golden Delicius, Idared, Starking. Dnes s výnimkou Goldenu, ktorý tiež prešiel tvrdou selekciou a prežil zásluhou špičkových klonov zvýrazňujúcich jeho najlepšie vlastnosti, objavujeme množstvo nových odrôd.

Sú to nielen odrody odvodené od Goldenu, ako napríklad Jonagold či Red Delicius, ale aj trávovo zelené jablko Granny Smith, šťavnaté jablko so sviežou kyslosťou. Jeho farebným aj chuťovým protipólom je voňavá sladkokyslá ružová dámička Pink Lady®, nehovoriac o populárnej Gale so žiarivočervenou a jemnou sladkou chuťou, ktorá sa na Slovensku stala odrodou hlavného spotrebiteľského dopytu. Výpočet odrôd by mohol byť, samozrejme, dlhší.

Ako sa rodí prémiové jablko

Objavil sa úplne nový rad tzv. prémiových jabĺk, typickým predstaviteľom ktorých sa na Slovensku stala Evelina®. Bola vyšľachtená z odrody Pinova pánom Hoffmannom z Langensendelbachu v Nemecku. Patrí medzi právne chránené odrody. Po ňom aj bola pomenovaná ako Roho 3615 (Rote Hoffmann=Roho). Plody z tejto odrody, ktoré sa dostávajú na pult, nesú právne chránené označenie Evelina(®R). To je výrazom absolútneho ovocinárskeho majstrovstva pre odrodu Roho 3615.

Evelina je viac než len symbol šľachtiteľskej a pestovateľskej bravúry, keď sa v nej snúbi krása jasnočerveného líčka na žltom pozadí, harmónia cukru a kyselín. Evelina hovorí aj o zmenách, ktoré sa odohrali v šľachtení, pestovaní a obchode, o bohatšie štruktúrovaných nárokoch samotných spotrebiteľov, vyhľadávajúcich originalitu. Evelina je jednoducho vysoký ovocinársky nadštandard. Jej rastúcu popularitu vyjadruje manažér združenia Bonum Martin Dokupil veľavravným číslom: v aktuálnej sezóne 2019/2020 sa jej predalo vyše 3-tisíc ton zo slovenskej úrody a dopyt po nej rastie.

Majitelia ochrannej známky umožňujú pestovať Evelinu len špičkovým ovocinárom. Na Slovensku je ich len zopár. K nuansám Eveliny patrí spôsob, ako dosiahnuť dokonalé vyfarbenie plodov. Stroj v sade najprv prudkým prúdom vzduchu sfúkne zo stromov v okolí plodov s dozrievajúcimi plodmi listy, aby slniečko lepšie vyfarbilo plody. Ale ani to nestačí. Potom prídu ovocinári a urobia ručné odlistenie. Vo svete dosahujú zhruba 70-percentné zaradenie odrody Roho do kategórie nesúce označenie Evelina, na Slovensku špičkoví ovocinári až 90 percent. To vari nepotrebuje komentár.

Na jeseň chystajú slovenskí ovocinári reprezentujúci značku Dobré jablká veľké prekvapenie trhu – príde naň jablko s tzv. dlhým zberovým oknom. Ide o odrodu, ktorú možno oberať v pomerne dlhom jesennom období presahujúcom 14 i viac dní. Podľa fázy zberu má jablko iné sfarbenie aj chuťové vlastnosti. Na začiatku je sfarbené do zelena s živou kyselkavou chuťou, vo finále zberu má plod červené líčko a chutí sladko-kyslo.

Jablko, samozrejme, predáva vzhľad, farebnosť, jeho aróma a chuť. Súčasníkov však nehľadiac na to, či ide o tridsiatnikov alebo šesťdesiatnikov, zaujíma spôsob, akým bolo ovocie dopestované. Martin Dokupil vraví, že ako vo výžive, tak aj v ochrane sa presadzujú metódy, ktoré sú ohľaduplné voči životnému prostrediu.

Ohľaduplne, teda zdravo

Pre moderné sady sú typické nielen závlahy prinášajúce životodarnú vodu, ale spolu s ňou aj presne nadávkované živiny. Vychádza sa z analýz obsahu základných stavebných látok aj mikroprvkov jednak v pôde, jednak v listoch stromov. Práve to umožňuje dať stromu a plodu presne to, čo potrebuje.

A pokiaľ ide o ochranu, nedávno si všimli ľudia prechádzajúci okolo sadov, že stromy sú sfarbené do biela. Čo za postrek, pýtali sa. Nuž išlo o aplikáciu kaolínu, ktorý obalí telo škodcu hrušiek méru, znemožní jej pohyb a tým párenie. Ďalším spôsobom ako zdravo – prírodnými prostriedkami bojovať proti škodcom, sú napríklad feromónové nástrahy, husto rozvešané po sade. Vychádza z nich vôňa, ktorá priťahuje škodlivý hmyz. Je jej toľko, že samčekovia sú dezorientovaní a nevedia nájsť svoje partnerky na párenie. Je to ukážka toho, ako možno produkovať bezpečné ovocie.

Samozrejme, nielen jablkami je človek živý. Čoraz väčší je dopyt po hruškách, podobne ako Evelina sa dostala do povedomia spotrebiteľov hruška s označením Q Tee, ktorá si našla veľký okruh spotrebiteľov. Ide o hrušku, ktorá je schopná poskytnúť viacero atraktívnych chuťových prejavov. Možno si ju kúpiť tvrdú s chrumkavou šťavnatou dužinou, ale ak si ju zákazník nechá doma v košíku niekoľko dní a potom vloží do úst, prekvapí ho iná konzistencia plodu, dužina sa maslovo rozplýva na jazyku, je príjemne sladká a stále šťavnatá.

Tak ako v matematike existuje nekonečné množstvo kombinácií a variácií, tak aj pri ovocí objavujeme nové horizonty aróm chuti a sviežosti. Teraz na jar všetci nedočkavo čakajú na jahody. Je to prvé svieže domáce ovocie prinášajúce po dlhej a depresívnej zime potrebnú dávku vitality. "Záujem o jahody z roka na rok rastie. Už teraz nám píšu ľudia e-maily, kedy sa otvorí samozber. Nuž máme dobrú správu – plantáže rozširujeme, pestujeme jahody pod fóliovými tunelmi, aby sme jednak urýchlili dozrievanie a jednak, aby sme spolu so slamovou podstielkou pripravili pre nich zdravé, neznečistené a nehnijúce plody, vraví Martin Dokupil.

Spolu s jahodami rastie dopyt po drobnom ovocí, najmä čučoriedkach a červených ríbezliach. Majú celý rad pozitívnych účinkov, v dobe plnej stresu umožňujú lepšie sa s ním vyrovnávať a navodiť stav fyzickej a psychickej pohody. A ešte jedna dobrá správa. Do sadov prenikli nové odrody sliviek, ktoré sa chuťou blížia už takmer zabudnutej pikantnej Bystrickej slivke. V novej sezóne sa je na čo tešiť. Dobrá správa od dobrých pestovateľov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jablká #kvalitné potraviny #pestovanie jabĺk