Prírodné antibiotikum na našich poliach

, 04.04.2020 07:00
pole, cibuľa
Na poli sa už zelená cibuľka. Autor: ,

Viac ako polovicu zeleniny Slovensko dováža, pritom celý juh krajiny má výborné zeleninárske pôdy a ešte pred tridsiatimi rokmi aj bohaté pestovateľské skúsenosti.

Ak máme jesť viac vlastnej a teda čerstvej zeleniny, potrebujeme zmeniť prístup. Príklad ukazajú napríklad pestovatelia cibule a povedzme rajčín. Tam má krajina najbližšie k dosiahnutiu sebestačnosti. Cibule sa napríklad ročne skonzumuje okolo 50-tisíc ton a zhruba 35-tisíc ton sa už dopestuje na Slovensku.

V čase, keď celú Európu oblieha pandémia koronavírusu, je cibuľa zeleninou, ktorá by nemala chýbať na jedálnom lístku. Veď je to obrazne i doslova prírodné antibiotikum, ktoré posilňuje imunitu organizmu. Na Slovensku ju pestujeme zatiaľ na 800 hektároch, na dosiahnutie sebestačnosti potrebujeme rozšíriť jej plochy ešte o ďalších zhruba dvesto hektárov.

Jeden z úspešných pestovateľov Juraj Máčaj z Kráľovej pri Senci však pripomína, že krok s plochami musia držať aj skladovacie priestory a samozrejme linky na pozberovú úpravu. S každou novou tonou potrebuje Slovensko aj novú tonu skladovacieho priestoru. V princípe platí táto priama úmera aj na iné druhy zeleniny, v pestovaní ktorých slovenské poľnohospodárstvo výrazne zaostáva.

Farmám Juraj Mačaj, jeden z najlepších...
Farmám Juraj Mačaj, jeden z najlepších pestovateľov cibule. Autor: Pravda, Ľuboš Pilc

Mimochodom takmer všetka lahôdková cibuľa je z dovozu, pestujú ju Česi, Taliani aj Španieli. Prečo by ju nemohlo aj Slovensko? Je problém len v ručnej práci a nezáujme o ňu?

Strategický plán rozvoja poľnohospodárstva na nové desaťročie ráta s rozvojom zeleninárstva. Dôležité je, aby nezostalo pri slovách, pretože aj minulé vlády v rôznych plánoch a vyhláseniach zeleninárstvo podporovali. Nebudú stačiť len zdroje, ale treba sa dostali k produktívnym pestovateľom a zároveň vytvárať funkčné odbytové združenia, čo dopestovaný tovar dostanú do obchodných reťazcov.

Skĺbenie týchto požiadaviek preverí kvalitu nového manažmentu rezortu. Očakávania zeleninárov, ovocinárov sú veľké.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Bryndzový koláč na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Páči sa Vám tento článok? Prosíme, podporte kvalitnú žurnalistiku.

Cieľom denníka Pravda a jeho internetovej verzie je prinášať Vám každý deň aktuálne spravodajstvo, rozhovory, komentáre, reportáže, videá, ďalšie užitočné a praktické informácie ako aj čítanie a obsah pre zábavu a voľný čas.

Na to, aby sme pre Vás mohli stále a ešte lepšie pracovať, potrebujeme i Vašu podporu. Ďakujeme Vám za akýkoľvek finančný príspevok.

Podporiť Poslať SMS Predplatiť denník
#prírodné antibiotikum #kvalitné potraviny #cibuľa
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku